Hela Banktorget i Ekeby fylldes på söndagen av människor som var sugna på vad Ekeby Julmarknad hade att erbjuda.
 
JUL På söndagen var det jultillställningar både i Bjuv och Ekeby. Bjuvs julskyltning spretar tyvärr. Flest samlades i Centrumkyrkan. I Ekeby däremot, håller invånare, föreningar och företagare ihop och där blev det ett imponerade kalas på Banktorget mitt i byn.

På väg in i Centrumkyrkan sprang jag på Maria Berglund som sken i kapp med juleljusen. Utanför blåste det iskalla stormar och många bjuvsbor hade därför gladeligen styrt kosan till Centrumkyrkan. För såväl andlig som världslig spis. Kyrkans hembakta kakor och godis går inte av för hackor! Det kan jag personligen garantera.

I vimlet dök även Anders Månsson, Bjuvs kommunalråd, upp. I sin ganska nyodlade mustasch och med en tjock, varm halsduk om halsen. Mustaschen finns enligt honom endast att beskåda några dagar till....

Från scenen kom musikalisk underhållning och vid kaffeborden var det fullpackat.

 

Stora salen i Centrumkyrkan var fullsatt under Julskyltningssöndagen.

 

 

Efter en sväng i kyrkans olika utrymmen drog jag vidare till Ekeby julmarknad. Där var det förstås lika kallt som i Bjuv men tack vare en kopp varm glögg, som Nattvandrarna Ekeby försåg mig med, lyckades jag hålla tassarna varma.

Kall kallare
Vår alldeles egen DJ - Abbylito - hade försökt värma upp från scenen på Banktorget ända sedan kl 14 - och var när vi kramade om varandra, lika kall som jag.

 

Abbylito, Jonas Persson och David Persson. Alla viktiga pusselbitar för Ekeby Julmarknad denna iskalla vintersöndag.
 

Men skam den som ger sig. På torget vimlade det vid 16-tiden och framåt av ekebybor. Stora som små. Torget var omgärdat av stånd som olika föreningar och företag hyrt dagen till ära. Drillflickor, socialdemokrater, ja till och med Ekeby församling ställde upp här. Liksom ProQvi - kvinnoföreningen. Att sitta och mysa och småprata i ett tält denna bistra vinterkväll lät sig dock knappast göra. Även om en rawbulle satt fint. Tack för den Tania!

 

 

Trolleri och sång
Från scenen trollade magikern David Persson och trots kylan stod publiken snällt kvar för att se om de kunde avslöja hans trick.

Kvällens final var Cameron - killen från IDOL och tillika Rebeckas kompis. Han som vi andra inbäddad i varma vinterkläder. Långt från stajlister och värmade TV-lampor. Cameron levererade dock utan att klaga. Och hans publik stod troget nedanför scenen och filmade med sina smartphones.

 

 

På vägen hem träffade jag tomtefar.

- Man får inte önska något va? sa jag till hälften hoppfull, till hälften redan säker på vad han skulle svara.

- Nej, sa tomten. Det får du inte.

Tänkte väl det! Nåja, några meter längre därifrån träffade jag i alla fall en man som ville krama mig. Stickan från Stensnäs. Min barndomsvän Gunillas härlige, snälle make. Gunilla, fick jag nu veta, hade dragit till Kapstaden på en resa. Ensam på gården är Stickan.

Så jag snodde mig en varm kram Gunilla! Jag vet att du inte misstycker till det.

 

Tomten bor i Ekeby! Eller, han var i alla fall på Ekeby Julmarknad i söndags.
 

God Jul på er allihopa!

Marianne Rönnberg Galmor