Vad tycker du???

Händelser i mitt liv dessa dagar gör att jag överväger om jag ska fortsätta göra bjuvsnytt.se längre. Eller lägga ner tidningen.

För att komma en bit närmare svaret undrar jag om du skulle vilja säga vad du tycker om saken. Kan du tänka dig att stötta vårt arbete?

Jag har de senaste fem åren så gott som på egen hand gjort den lokala onlinetidningen bjuvsnytt.se. Dag för dag. Kväll och helg för kväll och helg. Många nätter också inräknade. Och jag har haft roligt med detta så gott som jämt!

Resultatet av mitt arbete har tagits emot väldigt väl. Jag har fått stort genomslag bland allt fler läsare inom Bjuvs kommun. Vilket gör mig väldigt glad och stolt.

Dubblering
Bjuvsnytt på Facebook har gjort att läsarantalet närmast fördubblats och når ut till människor på platser man först inte tänker på. I Sverige förstås men även utomlands. Där utflyttade Bjuvsbor genom våra artiklar hittat en möjlighet att återknyta till hembygden.

I Helsingborg läser 12 procent vad som skrivs i bjuvsnytt.se. I Stockholm hela 10 procent! Utflyttade Bjuvsbor visst. Men samtidigt som sagt, kunder och väljare.

Ensam att granska
Politiker och andra makthavare har så småningom också insett detta. Dessutom är jag 9 av 10 gånger den enda journalist som skriver från de politiska mötena i Bjuvs kommunfullmäktige. Symboliskt sett den sista journalist som bevakar vad makten "har för sig". Utan detta kan vi inte längre säga att Bjuv har en levande demokrati. Så enkelt är det och detta är i sig ett av de tyngsta skälen till att jag fortsätter mitt arbete som journalist just i lilla Bjuv. Insynen är ett måste!

Hej Jante!
Jag har för mitt arbetes skull fått ta emot personligt beröm i form av både uppdrag som att vara coach åt skoltidningsredaktionen på Varagårdsskolan och som mottagare av hedersutmärkelser från t.ex. Kristdemokraterna. Många och ihärdiga är också de som år efter år försöker lyfta mig till att få kommunens Kulturpris - men dit har vi inte kommit! Min åsikt om insyn uppfattas inte överallt som positiv och i den gamal gruebygden ska man fortfarande inte tro att "man e nån", bara för att man gör en "liten sketen lokaltidning". I maktens korridorer "satsar man på TV".

Ljus på Bjuv
Nåja, där kan man ju sitta och vänta. Den mediala uppmärksamhet bjuvsnytt.se fått sedan starten för några år sedan, har samtidigt varje gång TV, radio och tidningar gjort reportage om den, spridit positivt ljus på just Bjuv. "Tänk att just Bjuv har fått det som på riksnivå i mediakretsar bedöms som "den senaste trenden"! En webbaserad riktigt lokal lokaltidning", går snacket.''

Viktig medverkan
Ett snack som även nått till regeringens öron på så sätt att undertecknad personligen medverkat i två av Kulturdepartementets arbetsgrupper för att få fram en ny Mediestrategi för Sverige. Snacka om att jag känner mig hedrad att ha fått delta i det arbetet. Härifrån Bjuv och bjuvsnytt.se.

Det lönar sig alltså för såväl mig son oss alla att göra denna tidning. UTOM på det EKONOMISKA planet!

Fler behövs!
De fem år som gått har jag enbart med privata medel finansierat mitt eget arbete. Vi har en del annonser också - tack tack - men de skulle behöva vara många fler för att jag skulle kunna anställa den medarbetare som såväl skulle behövas. För att sköta rapporteringen från Bjuv, Billesholm och Ekeby så mycket bättre än idag.

Bjuvsnytt anses alltså förvisso vara ett skolexempel på den typ av digitala lokaltidningar som kan komma i åtnjutande av det Mediebidrag som man på Kulturdeparementet och i riksdagen just nu skissar på.

Men det kommer i så fall att kunna sökas - och delas ut - först 2018! Drygt två år från nu. En lång tid för en svältande spargris......

Och här kommer då min fråga:

Hur mycket är det värt för dig att kunna läsa bjuvsnytt.se?

Är det t.ex. värt en BigMac & Co en gång om året? Eller en pizza? Räkna med en kostnad på 100 kronor om året.

Är du personligen beredd att lägga 100 kr av dina egna pengar om året för att kunna fortsätta läsa tidningen bjuvsnytt.se på nätet?

Detta är en idag avgörande fråga för mig som redaktör.

Ditt svar kommer att vara avgörande för hur jag går vidare.

Tänk på frågan igen:

En Big Mac & Co om året för i övrigt fri läsning av riktigt lokala lokalnyheter på nätet och Facebook?

Jag är riktigt nyfiken på att höra ditt svar och uppskattar enormt mycket om du hör av dig med respons och tankar.

Och du som undrar VAD pengarna ska användas till: De ska i förlängningen utgöra basen för anställning av ytterligare en journalist - så att bjuvsnytt.se ska kunna bli dubbelt så bra! Det är mitt mål.

Bildtext: Ska solen fortsätta gå upp över Bjuvsnytts redaktion i Selleberga - eller ska den gå i moln. That´s the question här!

Ditt svar avgör tidningens framtid.

Swisha valfritt belopp till +46 70 7822407. Eller sätt in summan på mitt konto i Handelbanken,

konto 6110 118 145 711 - Marianne Rönnberg Galmor
 

Varma novemberhälsningar,

Marianne Rönnberg Galmor


PS - Till dig som redan gett mig ditt ekonomiska stöd säger jag HJÄRTIGT TACK!! Ta inte illa vid dig av att läsa min vädjan på denna sida. 

Ni som väljer att stötta mitt arbete är förstås alla guld värda och jag kommer snarast att publicera den sponsorlista jag utlovat. - DS