Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Brudar i Billesholm. På festhumör. - Titta Marianne, sa Nazim. Nu kommer de allihopa!
 
NÖJE På Nazims bistro i Billesholm var det på fredagen karaokekväll med Tobbe. Vi var där vid nioblecket men först vid elvatiden kom nöjesgunget igång på allvar.

Nazim på bistron ordnar de flesta fredagskvällar någon form av musikbaserat evenemang. Vi på Bjuvsnytt var på besök för allra första gången och vet inte hur de andra fredagarna har varit men utan tvekan är det här stället festsugna Billesholmare alla åldrar, dras till.

Tobbe – alltså Tobias Nilsson – en av byns självskrivna sångare, musiker, skådespelare mm – stod för kvällens begivenhet – karaoke. Klockan nio kom han i rask takt hemifrån upp till centrum. Iklädd sin karaktäristiska huvudbonad – denna kväll i form av en röd solhatt!

Medan vi åt falafel och houmous som Nazim gjort speciellt till oss Mellanösternbor så riggade Tobbe upp karaokeanläggningen. De första timmarna var det också han som ensam fick stå för sångunderhållningen. Istället för att gästerna sjöng själva så blev det lite ”ring så spelar vi” där de beställde hos Tobbe vad de ville höra.

Multitalang
Men skidt på det, som dansken säger. Huvudsaken det låter och Tobbe gjorde också sitt framträdande med bravur. Som värsta korsningen av discjockey, programledare och artist höll han igång stället medan fler och fler bybor dök upp på krogen.

 

{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MFkXbZweRMc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->


<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>

{/source}

 

Under samma tid rullade också tv4 på en monitor på väggen. Ljudlöst men på den kunde undertecknad i alla fall uppfatta att Rebecka Karlsson – vår mest framträdande sångartist just nu – gick vidare till Globen. Tillsammans med de övriga tre som är kvar i IDOL. Ensam tjej! Bra jobbat Rebecka!!

Men tillbaka till nöjeslivet i Billesholm city. På Nazims bar, det ställe som för länge sedan – och som bara gamla Billesholmare som jag själv minns – invigdes som Jeans bar.

Lockande erbjudande?
Jag hade på fredagseftermiddagen själv på Nazims evenemangsinbjudan på Facebook, skrivit att den som ville bli filmstjärna på bjuvsnytt.se skulle komma till karaoken. Om det nu var just detta som fick så många att dyka upp på stället – eller om det bara var som det brukar – det vet jag inte. Men plötsligt sa Nazim till mig:

- Marianne titta vad du gjort! Nu kommer de allihopa.

När jag vände mig om och tittade ut genom entrédörren fanns där också helt plötsligt ett stort gäng kvinnor och flickor - på väg in för att ansluta sig till vänner och släkt.

 Jag slapp brumma
I veckan hade Tobbes syster Eva utmanat mig att sjunga duett med henne på karaoken. Jag hade lovat brumma med. Men Eva visade sig ha annat för sig så jag slapp sjunga. Fastän en del gäster läst vad jag lovat på Facebook och påminde mig om det………….

En som faktiskt var modig och sjöng var förutom barägaren Nazim Billesholmskillen Rasmus Hagberg. Efter att ha bläddrat en god stund i Tobbes katalog över låtar som det finns text till, bestämde Rasmus sig för att sjunga den gamla Buddy Holly-hiten från 1958 – ”Peggy Sue”. Låten Nazim klämde in I var R.E.M.'s kritikerrosade ”Losing my religion” från 1991.

 

{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/AwarMxMPenk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->


<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>

{/source}

 

Skönt gung
Precis som en del andra gäster gungade jag i alla fall i takt med musiken. Samtidigt som jag filmade. Tog också ett danssteg eller två. Som jag gjort så ofta förr men numera aldrig har tillfälle till.

Och det ska jag säga er; Finns det någonstans jag skulle ta mikrofonen och stämma in i en låt så är det nog i Billesholm! Eller i alla fall i Bjuvs kommun. För här känner jag mig både välkommen och uppskattad. För den jag är. Inte för vad människor inbillar sig att jag är.

Allas hemliga dröm
Som ung bodde jag och arbetade i Tokyo och karaoke är ju en i grunden japansk företeelse. Lika populär där som här. Jag och mina kompisar i Tokyo brukade ibland också gå på klubbar och krogar där det fanns karaoke och jag upplever det som både roligt och helt oskyldigt. De flesta av oss verkar hysa en mer eller mindre hemlig dröm om att få sjunga och vara stjärnor för åtminstone de 3-4 minuter låtarna varar. Jag själv inget undantag.

Tvärtom. Jag hade högsta betyg i musik en gång för sisådär 100 år sedan och mina barn har ärvt musikaliteten. Så pass att de gått på Adolf Fredriks musikskola  - ni vet där Carola gick. Så jag tutar på när tillfälle ges. Dock inte när barnen är i närheten för proffs som de är, börjar de nästan gråta då……

Ljuvlig backlash
Och dansa! Det lärde mor Ethel och far Malte mig redan hemma på köksgolvet i Billesholm! De två var mycket bra på att dansa och så fort jag kunde stå på benen så var jag också uppe och hoppade. För att nu inte tala om hur mycket jag dansade i ungdomen! På diskoteken i Helsingborg. Jag hade särskilda danspartners med vilka jag tillbringade timmar varje fredag och lördag, på dansgolvet. Ljuvliga tider att alltid minnas.

På baren i Billesholm blev det dock inget direkt framträdande. Något par tog sig en svängom. Några av tjejerna likaså.

Sluta på topp
Det sägs ju dock att man ska gå hem från festen när det är som mest roligt – och det gjorde jag och mitt sällskap. Stämningen och gunget var verkligen alla tiders strax före midnatt, när vi satte oss i bilen och rullade tillbaka till Bjuv.

Under tiden undrade jag; Varför kommer inte folk från just Bjuv och även Ekeby hit? I de byarna finns ju vad jag vet inget motsvarande ”nöjespalats”. Förr var det ju uppträden av både svenska och utländska stjärnor i Billesholms Folkets Park – men det var m y c k e t länge sedan.

Kul för alla
Och om nu folk från andra byar skulle få för sig att dra till Nazims bistro i Billesholm. Skulle det då innebära samma sak som det som utspelade sig då - bråk och slagsmål?

Det svaret får vi inte men lite längre än hur det var i Folkets Park på 1900-talet, har vi väl ändå kommit, hoppas åtminstone jag.

Jag föreslår därför helt oblygt – nästa gång det är något kul på gång i Billesholm – åk dit! Jag gjorde det – och det var jätteroligt att både se och höra!

 

{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/jGfK3PPOa9Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->


<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>

{/source}
 

Nazim - den sjungande krögaren i Billesholm.

 

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »