Brudar i Billesholm. På festhumör. - Titta Marianne, sa Nazim. Nu kommer de allihopa!
 
NÖJE På Nazims bistro i Billesholm var det på fredagen karaokekväll med Tobbe. Vi var där vid nioblecket men först vid elvatiden kom nöjesgunget igång på allvar.

Nazim på bistron ordnar de flesta fredagskvällar någon form av musikbaserat evenemang. Vi på Bjuvsnytt var på besök för allra första gången och vet inte hur de andra fredagarna har varit men utan tvekan är det här stället festsugna Billesholmare alla åldrar, dras till.

Tobbe – alltså Tobias Nilsson – en av byns självskrivna sångare, musiker, skådespelare mm – stod för kvällens begivenhet – karaoke. Klockan nio kom han i rask takt hemifrån upp till centrum. Iklädd sin karaktäristiska huvudbonad – denna kväll i form av en röd solhatt!

Medan vi åt falafel och houmous som Nazim gjort speciellt till oss Mellanösternbor så riggade Tobbe upp karaokeanläggningen. De första timmarna var det också han som ensam fick stå för sångunderhållningen. Istället för att gästerna sjöng själva så blev det lite ”ring så spelar vi” där de beställde hos Tobbe vad de ville höra.

Multitalang
Men skidt på det, som dansken säger. Huvudsaken det låter och Tobbe gjorde också sitt framträdande med bravur. Som värsta korsningen av discjockey, programledare och artist höll han igång stället medan fler och fler bybor dök upp på krogen.

 

{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MFkXbZweRMc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->


<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>

{/source}

 

Under samma tid rullade också tv4 på en monitor på väggen. Ljudlöst men på den kunde undertecknad i alla fall uppfatta att Rebecka Karlsson – vår mest framträdande sångartist just nu – gick vidare till Globen. Tillsammans med de övriga tre som är kvar i IDOL. Ensam tjej! Bra jobbat Rebecka!!

Men tillbaka till nöjeslivet i Billesholm city. På Nazims bar, det ställe som för länge sedan – och som bara gamla Billesholmare som jag själv minns – invigdes som Jeans bar.

Lockande erbjudande?
Jag hade på fredagseftermiddagen själv på Nazims evenemangsinbjudan på Facebook, skrivit att den som ville bli filmstjärna på bjuvsnytt.se skulle komma till karaoken. Om det nu var just detta som fick så många att dyka upp på stället – eller om det bara var som det brukar – det vet jag inte. Men plötsligt sa Nazim till mig:

- Marianne titta vad du gjort! Nu kommer de allihopa.

När jag vände mig om och tittade ut genom entrédörren fanns där också helt plötsligt ett stort gäng kvinnor och flickor - på väg in för att ansluta sig till vänner och släkt.

 Jag slapp brumma
I veckan hade Tobbes syster Eva utmanat mig att sjunga duett med henne på karaoken. Jag hade lovat brumma med. Men Eva visade sig ha annat för sig så jag slapp sjunga. Fastän en del gäster läst vad jag lovat på Facebook och påminde mig om det………….

En som faktiskt var modig och sjöng var förutom barägaren Nazim Billesholmskillen Rasmus Hagberg. Efter att ha bläddrat en god stund i Tobbes katalog över låtar som det finns text till, bestämde Rasmus sig för att sjunga den gamla Buddy Holly-hiten från 1958 – ”Peggy Sue”. Låten Nazim klämde in I var R.E.M.'s kritikerrosade ”Losing my religion” från 1991.

 

{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/AwarMxMPenk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->


<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>

{/source}

 

Skönt gung
Precis som en del andra gäster gungade jag i alla fall i takt med musiken. Samtidigt som jag filmade. Tog också ett danssteg eller två. Som jag gjort så ofta förr men numera aldrig har tillfälle till.

Och det ska jag säga er; Finns det någonstans jag skulle ta mikrofonen och stämma in i en låt så är det nog i Billesholm! Eller i alla fall i Bjuvs kommun. För här känner jag mig både välkommen och uppskattad. För den jag är. Inte för vad människor inbillar sig att jag är.

Allas hemliga dröm
Som ung bodde jag och arbetade i Tokyo och karaoke är ju en i grunden japansk företeelse. Lika populär där som här. Jag och mina kompisar i Tokyo brukade ibland också gå på klubbar och krogar där det fanns karaoke och jag upplever det som både roligt och helt oskyldigt. De flesta av oss verkar hysa en mer eller mindre hemlig dröm om att få sjunga och vara stjärnor för åtminstone de 3-4 minuter låtarna varar. Jag själv inget undantag.

Tvärtom. Jag hade högsta betyg i musik en gång för sisådär 100 år sedan och mina barn har ärvt musikaliteten. Så pass att de gått på Adolf Fredriks musikskola  - ni vet där Carola gick. Så jag tutar på när tillfälle ges. Dock inte när barnen är i närheten för proffs som de är, börjar de nästan gråta då……

Ljuvlig backlash
Och dansa! Det lärde mor Ethel och far Malte mig redan hemma på köksgolvet i Billesholm! De två var mycket bra på att dansa och så fort jag kunde stå på benen så var jag också uppe och hoppade. För att nu inte tala om hur mycket jag dansade i ungdomen! På diskoteken i Helsingborg. Jag hade särskilda danspartners med vilka jag tillbringade timmar varje fredag och lördag, på dansgolvet. Ljuvliga tider att alltid minnas.

På baren i Billesholm blev det dock inget direkt framträdande. Något par tog sig en svängom. Några av tjejerna likaså.

Sluta på topp
Det sägs ju dock att man ska gå hem från festen när det är som mest roligt – och det gjorde jag och mitt sällskap. Stämningen och gunget var verkligen alla tiders strax före midnatt, när vi satte oss i bilen och rullade tillbaka till Bjuv.

Under tiden undrade jag; Varför kommer inte folk från just Bjuv och även Ekeby hit? I de byarna finns ju vad jag vet inget motsvarande ”nöjespalats”. Förr var det ju uppträden av både svenska och utländska stjärnor i Billesholms Folkets Park – men det var m y c k e t länge sedan.

Kul för alla
Och om nu folk från andra byar skulle få för sig att dra till Nazims bistro i Billesholm. Skulle det då innebära samma sak som det som utspelade sig då - bråk och slagsmål?

Det svaret får vi inte men lite längre än hur det var i Folkets Park på 1900-talet, har vi väl ändå kommit, hoppas åtminstone jag.

Jag föreslår därför helt oblygt – nästa gång det är något kul på gång i Billesholm – åk dit! Jag gjorde det – och det var jätteroligt att både se och höra!

 

{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/jGfK3PPOa9Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->


<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>

{/source}
 

Nazim - den sjungande krögaren i Billesholm.

 

Marianne Rönnberg Galmor