Tomtemors egna tomtebarnbarn sitter in stugan och kollar om chokladen är ätbar. En stund senare kommer en hel rad kompisar som också vill träffa Tomtens fru.
 
TOMTEMOR För tredje gången bjöd Tomtemor in alla Billesholmsbarn till sin stuga på Villagatan. Kvällen var kall och mörk men fram till stugan hittade trots allt både barn och vuxna. Och en ponny!
Ingrid Lundh arbetar till vardags i köket på äldreboendet Varagården i Bjuv. Hon är en glad och generös kvinna som privat gärna både delar med sig och bjuder på sig själv. Hon älskar dessutom julen och att pynta och dekorera inför densamma och därför är det inte så konstigt att det är just hon som nu för tredje året klär ut sig till Tomtemor och bjuder in småbarn i byn tillsammans med föräldrar.

I dotterns för julen särskilt inredda ”tomtemorsstuga” på Villagatan i Billesholm håller hon sedan hov för de små. En del sitter bara på föräldrarnas arm och tittar storögt på vad det nu är som händer. De lite större däremot, har önskelistor med sig, och berättar med stor inlevelse för Tomtemor om vad det tycker och önskar.

Tomtemor Ingrid tar dem alla på största allvar. Hon lyssnar och tar in och bjuder till slut också på lite godis.

Älskar traditioner
- Jag hade själv gärna krupit in och satt mig hos Tomtemor i en sådan där liten stuga, säger hon allvarligt till mig. Jag älskar det här och jag älskar våra traditioner.

Ingrid assisteras från början till slut denna kväll av dottern Charlotte Struwe, i vars trädgård Tomtemors stuga alltså finns. Den är egentligen ett litet växthus men med lampor, ljus, granris och en portions fantasi förvandlas den till ett mysigt krypin för förtroliga samtal.

 

 

De barnfamiljer som dyker upp vid stugan denna mörka och kalla kväll har sett om evenemanget som Charlotte lagt up på Facebook. En del har också fått veta om Tomtemor genom den sk mun-mot-mun-metoden. Kompisar har berättat för varandra.

De kommer gående i mörkret och man hör dem innan man ser dem. Gångstigen som går genom villaområdet från Ängsgatan till Järnvägsgatan saknar helt belysning. På Charlottes hus sitter en stark strålkastare som tillsammans med några marschaller gör platsen möjlig att vistas på. För både folk och ponnyridning.

Uppskattat initiativ
- Det här är ett jättefint initiativ, säger en mamma som inte bott så länge i Billesholm. Det händer ju så lite här annars. Man får åka flera mil för att hitta något, lägger hon till.

Nytt för i år hos Tomtemor är ponnyridningen. En av kvinnorna som läste om Tomtemor och hennes inbjudan ringde själv upp Charlotte och frågade om hon skulle komma med sin ponny.

Sagt och gjort. Hon parkerar hästvagnen vid lekplatsen på Ängsgatan och dyker upp i mörkret med en tomtepyntad liten ponny. Några av de riktigt små barnen blir undrande och lite skrämda, men tröstas snabbt av trygga föräldrahänder.

Några barn provar också att sitta upp sedan de fått på sig en ridhjälm. Ett par rider en sväng med föraren.

 

 

Julias tur
När jag går har lilla Julia nyss satt sig hos Tomtemor och hon berättar med stor inlevelse om vad han önskar sig av tomten. I dörren till det lilla huset står hennes farmor och tar foton.

Det känns nästan som på riktigt. Som om man själv skulle vilja krypa ner på granriset och prata lite förtroligt.

Ute vid ett litet bord står några andra föräldrar och smakar på kaffe, glögg och pepparkakor som Ingrid och Charlotte bjuder de stora barnen på.

Imponerande generöst
Nästa helg är det Julmarknad i Folkets Park. Annars är det som sagt snålt med arrangemang i dagens Billesholm. De stora gammaldags julskyltningar som en gång var självklara i en by vars huvudgata kantades av en rad olika butiker som skyltade upp till julen, är ett minne blott.

Tack vare människor som Ingrid och Charlotte lever traditionen på något sätt ändå vidare. Jag är imponerad över deras initiativ. Hade mina barn varit små hade jag garanterat tagit med dem till Tomtemor. Och själv passat på att sitta där en stund och prata allvar. Eller tagit mig en glögg.

Marianne Rönnberg Galmor