Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ungdomarna i innebandylaget VV84 sålde lotter för allt vad tygen höll. När det var julmarknad i Billesholms Folkets Park.
 
PARKEN På söndagen var det julmarknad i Billesholms Folkets Park. Det var första gången som parkens styrelse på egen hand arrangerade den.
Julmarknaden i Billesholms Folkets Park – eller Söderåsens Julmarknad som upphovsmannen Bengt Fellbe, näringslivssekreterare i Bjuvs kommun, kallade den, såg dagens ljus 2011. Tanken var då att göra marknaden till en kvalitativ variant där endast seriösa hantverkare ägde tillträde.

I år gav en ovetenskaplig överblick också intrycket att det som såldes i Parken var av hög kvalitet. Här fanns allt från blomsterarrangemang i julestil till silversmide och kuriosa.

Antalet utställare kunde dock ha varit betydligt fler. Nu var de 13, enligt Parkstyrelsens ordförande Reijo Turja. Han sa sig ändå vara nöjd, då detta var första året han och hans kollegor på egen hand arrangerade marknaden. Turja sa att detta varit ett test och att man nu lärt en del som kan innebära att nästa års variant blir bättre.

Trogna Billesholm
Bland marknadsbesökarna fanns både gamla Billesholmare och människor lite längre ifrån. Gunilla Larsson, som växt upp i Södra Vram där parken geografiskt ligger, är trogen barndomsbygden och hade tagit sig hit från gården i Vallåkra.

Billesholmaren Emil Lord, som just nu kombinerar studier med uppdraget i Vänsterpartiet, kom med mamma Ann-Britt Lord, även hon politiker men inte i V utan i KD. Emil och Ann-Britt hade hela familjen med sig.

Bland utställarna fanns som vanligt i dessa sammanhang min barndoms- och ungdoms hårfrisörska Ylva. Idag har jag kommit över hennes och mors sammansvärjning vad gäller hur jag skulle klippas när jag kom till Ylva och kan istället beundra hennes vackert dekorerade ljus.

 

 

Kända och okända
Vacker keramik stod bl.a. Liisa Rehn och hennes dotter Sara för. Och i ett annat hörn av Rotundan sålde innebandygänget från VV84 lotter för brinnande livet. I samma gäng fanns förstås också familjen Bredin från Ekeby - med "nytillskottet" Izza.

 

 

På gården sålde Johnny Nilsson som alltid grillad korv och på gårdsplanen fanns även ponnyridning. Även om de flesta besökare föredrog att snabbt söka sig in i värmen i Rotundan. Vars golv nu ser ut som förr, dvs av skadorna från studenternas röjarfest i somras, syns inte ett spår.

Luggslitet intryck
För det var trots allt tomheten som slog mig mest, när jag parkerade vid Parkens huvudentré och gick över singelgruset, genom parken som gav ett något tilltufsat intryck. Låt vara att det är vinter nu och att det var både vått och rått igår. Men dammen är inte rensad på länge och lövhögarna kring de ståtliga rhodordendronbuskarna stora.

Enligt Anna Soneson som är sekreterare i Parkens styrelse har man numera dock en god ekonomi. Så kanske får vi till våren se att såväl entré som annat träverk - liksom parken själv - renoveras och målas. Får ett ansiktslyft och strålar igen.

Välljudande underhållning
Tillbaka till Söderåsens Julmarknad och söndagens evenemang. Inne i caféhuset såldes kaffe med dopp och på scenen i stora salen spelade först Hanna Kovacevic och Hedda Liljekvist för oss. (Se film). På scenen i Rotundan spelade Lissing Quartet.

 

Familjen Flink från Billesholm.
 

Vid halvfem kom så som kronan på verket Lucia med sina tärnor till huset. Lucia var Kristina Miklja och tåget bestod av elever från Jens Billeskolan.

Att Parkens julmarknad var så relativt lite besökt detta år kan enligt bl.a. Reijo Turja ha berott på att simmarklubben Spiggarna samtidigt hade sitt Lussetåg inne hos grannen till Parken – Jens Billeskolan.

När det gäller antalet deltagande föreningar sa Turja:

- Vi har själva och också med hjälp av kommunen, bjudit in kommunens samtliga föreningar. Men endast 3 av dem, finns med här idag. Det är något som förvånar mig.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »