Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Charlie, Liam och Rebecka ställde upp på ett pressmöte före showen på Torget.
 
IDOL Inte kom det 3-4 000 pers som det ryktats om till Ekeby för att se och höra IDOL-vinnarna. Fansen som samlats på Sparbankstorget var nog snarare 600-1 000, sa polisen. Bjuvsnytt fick ett eget snack med trion innan de intog scenen.
Strax före kl 18 på måndagskvällen kom en man upp på scenen och började värma upp publiken. Han representerar Universal som tagit över efter TV4, nu när tävlingen är förbi och turnérandet tagit över.

- Är ni den bästa publiken? Kan ni skrika? Kan ni skrika ännu högre? Kan ni skrika i mer än en minut i stäck?

 

Publiken spelar villigt med, skriker allt vad den orkar i uppemot 1,5 minuter och temperaturen inombords höjs säkerligen på en del. På slaget kl 18 börjar det. På en scen som badar i lila belysning.

Först på scen är tredjeprisvinnaren Charlie och han levererar mycket proffsigt. Som om han inte gjort annat i sitt liv men till saken hör att han redan före IDOL har rätt stor scenvana.Därefter kommer Liam in på scenen och gör bra ifrån sig, också han.

All sorts of stuff
Den korta showen avslutas så med Ekebys egen stjärna – Rebecka Elois Karlsson – andrapristagaren i årets IDOL - men trots det här hemma VINNAREN!

Sist alltså, men absolut inte minst. I mitt tycke gav de tre unga talangerna den samlade publiken både Good stuff och Hot stuff.

”Alla var där”
En promenad genom publikhavet ger vid handen att kommunalrådet Anders Månsson är där. För att hålla ett tacktal, visar det sig. En annan stark man i Bjuvspolitiken, Christer Landin som är vice ordförande i kommunfullmäktige, finns också på Sparbankstorget. Lätt kamouflerad under en gigantisk rysk pälsmössa. Bredvid honom partikollegan Inga Bakken liksom dottern och Nattvandrargeneralen i Bjuv – Susanne Bakken.

En bit längre bort svarar det borgerliga politiklägret i kommunen med Ninnie Lindell – oppositionsråd och för kvällen också Nattvandrare Ekeby.

Säkerhetspådraget
Själv lägger jag mest märke till det stora antal poliser och personal från räddningstjänsten som infunnit sig runt om och på Sparbankstorget. De samlas i stora grupper lite här och där och jag får intrycket att deras närvaro är baserat på ryktet jag hörde tidigare – om att en publik på 4 000 personer är att vänta.

En kille från Räddningstjänsten med ryggsäck där bak, tränger sig förbi mig ända fram till hörnet av scenen. I ryggan har han både Hjärtstartare och annan Första hjälpen-utrustning, berättar han när jag frågar. På motsatta sidan av scenen står en person med exakt samma utrustning, tillägger han.

"Var snälla mot varandra"
Och det är klart; man måste så klart ta rygg rejält även om man kanske förstår att ryktet är överdrivet. Bättre det än att stå där med för få mannar. Om olyckan skulle vara framme.

Från scenen går också killen som en stund senare "hetsar" upp publiken och går igenom vad som gäller. Både framför kravallstaketen framför scenen och i butiken där autografer senare ska skrivas på löpande band.

- Regel nummer ett är att man är SNÄLL mot varandra. Särskilt som det står små barn längst fram vid staketet och de kan bli skadade om ni trängs.

- Vet ni var man ställer sig när det är kö? fortsätter mannen.

- Längst bak! hojtar den glada och förväntansfulla publiken.

 

 

Framför scenen var det avspärrat med kravallstaket och både polis och räddningstjänst var redo för kaos. Men den förväntade stora folkmassan uteblev. För tidigt på kvällen och fel dag, trodde polisen. Foto: Bjuvsnytt

 

Hur många?
Jag frågar polisen och de har just uppskattat antalet åskådare till mellan 600 och 1000 personer. På banken har jag träffat Bengt möbelhandlare, i vars butik stjärnorna efter framträdandena ska skriva autografer. Bengt säger att han får ha 150 personer åt gången i lokalen och att man bestämt att särskilda vakter ska släppa in 100-120 i taget. Via huvudentrén. Människor som sedan slussas ut ur butiken genom utgången vid caféet - mot Franz Daumans väg. Det lär ta sin tid att låta hela kön passera…..

Exklusiv intervju
En dryg timme före föreställningen på den lila scenen på Sparbankstorget intervjuade jag treklövern Rebecka, Charlie och Liam. Det var kallat till pressträff inne på Ekeby Sparbank mellan halv fem och fem och något försenad infann sig även jag. Eller vid närmare koll – bara jag. Kanske inte så bara trots allt, men man kan hur som helst notera att ”huvudtidningen” Helsingborgs Dagblad inte så ofta arbetar kvällstid eller på helger. Om inte budgeten presenteras eller Findus avslöjar att man lägger ner i Bjuv.

I ett rum i banken vilade när jag kom både stjärnor och crew – inklusive mamma Tina – ut med fika och snittar.

Fina unga
I en ”Exclusive” – det gäller att hålla stilen – fick jag därefter ett avslappnat litet snack med tre fina unga musiker och sångare.

De berättade om hur det var att ”från en dag till en annan” vara firade och igenkända stjärnor.

- Det är skönt, sa de.

- Nu ringer folk och vill boka spelningar, sa Charlie. Nu behöver man inta jaga jobben själv.

- Så här kommer jag att hålla på nu ett bra tag framöver, berättade Liam.

De berättade också att de var imponerade över hur många människor som kom och såg och lyssnade på de just ute på landsbygden.

- En sådan publik får man aldrig i Stockholm, sa Charlie. Där har folk så mycket att välja mellan att de inte bryr sig om att vi kommer. Men här är det annorlunda och det är jätteroligt. Det känns så ”intimt” att träffa publiken på det här sättet.

Liam höll med Charlie. Pratade om att de tidigare varit i stora köpcentra som tex Östra Nordstan i hans hemstad Göteborg – och att det inte ger samma känsla – även om storleken inte kan jämföras.

Liam ska turnéra betydligt mycket mer än Rebecka och Charlie, som båda – efter den turné de just nu är ute på – kan se fram emot att fira jul hemma med sina nära och kära.

På frågan vad Rebecka ska göra till Nyår svävar hon lite på målet.

- Du ska väl inte tillbaka till USA igen, frågar jag.

- Inte precis nu men sedan får vi se, ler hon underfundigt.

Rullande PR-tåg
Trion kom till Skåne igår söndag. Från Kolsta???? Imorgon tisdag är det dags för ett annat ställe och om några dagar är de tillbaka där de startade – i Stockholm.

Rebecka bor hemma i föräldrahemmet i Ekeby. Killarna på hotell i Helsingborg. Jag tänker att dessa tre begåvade och trevliga unga människor tillsammans numera utgör ett produktionsbolags PR-maskineri och förmodligen också kassako. Kanske det största nytillskottet att exploatera just nu? Tre karriärsugna musikälskare som samtidigt fungerar som om de sprang i ett ekorrhjul. Frivilligt.

Men så tänker jag bara för att jag är gammal och lite cynisk. Inte missunnar jag dessa tre fina människor framgång och lycka.

Jag önskar dem tvärtom stort lycka till och ger dem innan vi säger adjö en virtuell lyckospark i baken.

En timme ser jag dem som sagt en och en på scenen. Inget snålande. De ger publiken allt de har. Inga rutingrejer har ännu satt sig utan de är äkta och fina rakt igenom i sina framträdanden.

Hoppas hjulet aldrig stannar för någon av dem utan att de får framgång, kärlek och evig hälsa.

 

God Jul och framför allt Gott Nytt År – Rebecka, Charlie och Liam!

 

Marianne Rönnberg Galmor

 

Foto: Stefan Kvist/Fotopiloten

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »