Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PANG! För tredje och sista dagen i rad avfyrade Bonnen i Södra Vram sin numera traditionella provskjutning. Några minuter senare var kön till guldgruvan massiv.

Det var mörkt, kallt och ganska disigt när vi körde genom Nybrodal och närmade oss Södra Vram och Bonnens provskjutningsfält. Minuterna före 19.30 samlades plötsligt bilarna som kom från både Billesholms- och Bjuvshållet i långa köer i båda färdriktningarna.

 

Så small den första lite mindre raketen och skådespelet var igång. I diset och rökridåerna som bildades sågs Jönssons likt skuggfigurer ila hit och dit för att tända ständigt nya pjäser. Vid fältets ena sida proklamerade Sven i högtalare ut vilkens sorts fyrverkeripjäs vi nu skulle få se.

Och det var vitt och rött och grönt och lite blått också. Det började med snälla kalibrar och tilltog sedan. För att avslutas med en mångarmad kaskad av både färger, ljus och ljud.

 

 

Häck väck!
Två minuter senare var bilarna som bortblåsta. Antingen hade förarna och dess passagerare redan köpt vad de skulle ha – eller så skulle de bara titta och inte köpa.

Jag såg dock en och annan springa genom allén in till butiken och när jag passerat godisståndet och pyntbutiken och svängde in på innergården tog det tvärt stopp. För där fylldes synfältet av en massiv kö av köpsugna fyrverkerientusiaster.

 

 

Det glimmade och gnistrade i ögonen på både vuxna och barn. Tålmodigt väntade de på att få komma in och bränna sina pengar. Jag såg ingen trängsel och inget bråk.

 

 

Pengarna rullar
- Pappa, jag har tusen kronor kvar! hojtade en liten kille när han och fadern bar ut ett par backar fulla av olika sorters fyrverkeripjäser.

- Hur mycket kostade det där då, frågade jag nyfiket.

- Ettusen kronor, svarade killen. Men vi ska ha mer än det här.

Efter någon minut kom pappan ut igen och det stålade i ögonen på honom. De kom från Lund. Var hos Bonnen för första gången och tyckte definitivt resan var mödan värd.

Hårt jobb
Under tiden vi pratade kom ett par andra killar ut genom dörren med en pirra fullastad med kartonger och pjäser. Där var det dock inte tal om några leenden och gnistrande ögon utan där gällde hårt kroppsarbete för att få ut lasset.

 

 

Inne i butiken var det jämntjockt med folk när jag ålade mig fram för att fotografera. Där satt också Sven och sålde. Tillsammans med sin personal. Det här är den verksamhet som onekligen bär upp under den tid på året då folk inte köper cyklar på samma sätt som under sommarhalvåret.

Reser långt
En snabbkoll i kön sa att även om många kunder var lokala så fanns här fler än paret från Lund som rest en bit för att handla. Ett killgäng kom från Klippan, och det är klart inte särskilt långt. Ett gäng ungdomar hade kört från Hässleholm. Förra året träffade jag kunder här både från Stockholm och Danmark och de fanns förmodligen här också denna kväll. Även om jag inte stötte på dem denna gång.

 

 

Att gå på provskjutning i Södra Vram och sedan också köpa egna fyrverkerier – får anses vara något av en Billesholmstradition. Enligt polisen har det också smällt ”duktigt” just i Billesholm. Veckor före nyårsafton. Men även i Ekeby smäller folk långt innan det egentligen är dags. Liksom i Bjuv.

Inget uppror
Polisen har fått in både klagomål och anmälningar men rycker inte ut i samma utsträckning. Hund- och andra djurägare är både ledsna och rasande på att deras gunstlingar skräms av ”skotten”.

Något Smällaruppror likt det som växte sig starkt förra året på Facebook, har jag inte lagt märke till i år. Men för några dagar sedan deklamerade ICA-koncernen att de inte längre säljer fyrverkerier.

En intressant idé som bl.a. några Bjuvsnyttsläsare förde fram ikväll var att man vill se en gemensam plats där invånarna kan samlas och se fyrverkerier. Så att de inte själv behöver riskera vare sig pengar eller sin och barnens egen säkerhet.

Nyårsafton närmar sig. Smällandet når sin kulmen. Hur det gick och hur fortsättningen ser ut, får vi återkomma till.

Gott Nytt År! Med eller utan fyrverkeri!!

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »