FOLK Det svenska modeoraklet Katja of Sweden har avlidit, meddelades det på torsdagen, den 26 januari. Katja skapade världsberömda produkter i linje med skandinavisk formkultur och inspirationen började i hembyn Ekeby.

Katjaföddes som Karin Ingegerd Hallberg den 12 januari 1920 i Ekeby socken i Skåne. Hennes far hette Anders Hallberg och var modellör på Skromberga stenkols- och lervaruaktiebolag. Modern hette Gertrud Elisabeth Lidbäck.

 

 

 

 

 

Som svensk modedesigner antog Karin namnet Katja of Sweden. Hon utbildade sig vid Tekniska skolan och gick 1942 på Beckmans i Stockholm. Började som modetecknare och illustratör på Dagens Nyheter och fortsatte sedan med att studera vid Parsons The New School for Design i New York.

Därefter började hon sin karriär som oberoende formgivare och modeskapare. Hennes ambition var att hitta nya uttryck inom modet och skapa kläder för människor i ett modernt samhälle. Med sinnet fyllt av intryck från USA återvände hon 1953 till Sverige med sin andre make, filmproducenten och regissörenRod Geiger. Duon startade företaget Katja of Sweden, som kom att bli ett framgångsrikt företag inom svensk mode- och konfektionsindustri. Katja inledde 1954 ett samarbete med MMT, Malmö Mekaniska Tricotfabrik, som designer av konfektionsframställda kläder, och hon formgav dessutom från 1957 skor för Gyllene Gripen i Malmö.

Mina egna olivfärgade, spetsiga Katja of Sweden-skor glömmer jag ALDRIG!

Utmärkande för Katja of Sweden-produkterna var en raffinerad enkelhet, i linje med den skandinaviska formkulturen. Inspiration hämtades dock från olika håll, till exempel från svensk folkkonst och etniska textilier.

Hon inledde ett samarbete med tidens unga konstnärer inom textil formgivning, bland andra Sven Fristedt, Carl Johan De Geer och Hans Krondahl. Även detta bidrog till att ge produkterna en distinkt profil. Kollektionerna möttes med entusiasm från såväl press som kundkrets. Även på exportmarknaderna i Europa och USA nåddes framgångar.

Samarbetet med de svenska företagen upphörde 1975. Makarna Geiger lämnade Sverige under uppmärksammade former efter en skatteskuld och grundade ett nytt företag i USA med inriktning på hemtextil och bruksvaror, vilket kom att bli en stor framgång. 1996 återkom de till Sverige och bosatte sig i Huaröd i Skåne. Under den senare delen av sitt liv var Geiger bosatt i Tollarp.

Geiger var först gift mellan 1941 och 1949 med Kjell Stensson och från 1949 med Rod Geiger, som dog 2000. Hon hade tre söner, varav en med Stensson.

Källa: Wikipedia och Wikimedia

MRG