Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hemma i Billesholm växer det och prunkar överallt både inomhus och utomhus på Tegelhögen.
KULTUR Vem kommer på att göra en opera av den omtalade boken Århundradets Kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström? Redan innan debatten kring boken lagt sig? Svar: Billesholms egen operaprofil och librettist Mathias Clason!
Än en gång kliver jag in i den lummigt, halvt vilda halvt ansade trädgården vid Torget i den gamla gruv- och industriorten Billesholm i Skåne. Mathias Clasons älskade hemvist sedan ett par år tillbaka. Inklusive det K-märkta gamla, röda tegelhuset med sina pittoreska och trivsamma verandor.

Där intill uthuset sitter Maestro själv och fikar. För dagen till synes nöjd och glad. Borta – i alla fall för tillfället – förefaller den stress vara som med jämna mellanrum basuneras ut från denne kreative man medelst små korta anrop på inte minst Facebook. Gott så.

De 16 månader som gått sedan Mathias Clason fick idén till operan Kärlekskriget har mestadels varit hektiska. Men nu närmar sig premiären och han är märkbart lugn.

Mathias - hur kom du på idén att skriva en opera på Witt Brattström omtalade bok?

- Jag fastnade för att det blev en sådan uppståndelse kring boken, svara Clason. Redan innan den kom ut! Media publicerade de saftigaste bitarna och folk gav sig in i debatten med liv och lust. Fastän de alltså inte läst boken.

- Det var som att vi plötsligt fick en finvariant av snaskigheter á la Se&Hör.

Så kom det sig att Mathias när boken låg på bokdiskarna skaffade sig ett ex och läste.

- Det här var ju skrivet närmast teatralt, tänkte jag. Det kan bli en bra opera. Nu. Inte om fem

 år, som det skulle ta från beställning till leverens om en stor institution som Stockholmsoperan skulle beställa.

Fick ja hela vägen
Mathias Clason bestämde sig för att kolla om det verkligen skulle gå att få fram något snabbt. Ringde Ebba Witt-Brattström, som genast var med på noterna om att göra opera av boken.

- Jag mailar Ebba, berättar Mathias själv. Hon ger mig modigt rätten att försöka och jag är glad! Men var ska det ske? Och med vilka? Anna Larsson i rollen som HON? Jag ringer, hon svarar i Aix-en-Provence. Hon tvekar men svarar sedan också Ja!

Mathias Clason fortsätter:

- Jag börjar jobba, läser, läser, ser TV-klipp som inspiration. Talar med Ebba, träffar Ebba, frågar Ebba. Men ganska snart träffar jag Paula af Malmborg Ward på ett kafé i Göteborg. Tycke uppstår, jag ställer frågan, förankrad i gruppen: Vill hon komponera musiken? Svar också där: Ja!

Sedan börjar en slags virvelrörelse mellan Mathias och Paula. Ganska snart kopplas Niklas Hjulström in som regissör, på Mathias förslag, och Hjulström dras med i samma virvel. Paula ber om än det ena, än det andra. Inte utan konflikter, Ebba får läsa- men inte allt.

Så följde det där praktiska om pengar också. Ansökningar skrevs om att få bidrag från Kulturrådet och Författarförbundet. Där pengar finns avsatta just för nyskrivna pjäser. För att vi alla ska kunna få del av en levande kultur.

Bantad text
Operan bygger inte helt och hållet på författarinnans text. Mathias och hon har stött och blött innehållet. Haft många och långa samtal och diskussioner.

- Ebba är road av opera och har gett mig stor frihet, berättar Mathias Clason. Vi har haft långa samtal om innehållet och hon har också gett mig mer stoff än det som finns i boken och på så sätt är operan inte en kopia rakt av.

Ursprungstexten är nerstruken till ungefär 40 procent, säger Mathias Clason. Nu är den ungefär 2/3 Ebbas och 1/3 min. Jag har lagt in exempelvis en aria där texten lyder: ”Idag såg min syrra blåmärkena på badet…. Enskilda fraser har blivit till hela arior, som den med barnen och båtarna i Paris. Och Ivona kommer till, som en avlägsen kusin till Kristin i Fröken Julie. Det betraktande ögat.

 

 

Nutidsopera ovanligt
Jag, som icke-operafrälst eller –kunnig, frågar Mathias hur vanligt det är att någon skriver en opera på en så ny och färsk historia som Witt-Brattströms bok är. I mitt huvud passerar titlar som Glada Änkan, Carmen, Barberaren i Sevilla, La Traviata osv, revy. Gamla historier rakt igenom. Även om dess teman håller ända in i våra dagar.

- Det är INTE vanligt, säger Mathias Clason kort.

Och just det begreppet: Inte vanligt – är Mathias Clasons signum i Billesholm, där han blívit skåning för hela slanten. Här har han som den kreatör, virvelvind och den färgklick han är, gett nytt liv till både det gamla tegelhuset på Torget och till grannar som hjälper honom med det praktiska när han reser runt i världen. Och till den kulturintresserade handlaren som plötsligt fått en kund med krav, vilka han med glädje uppfyller. Hade det dessutom funnits ett etablerat kulturliv i Bjuv så hade han gjort stort intryck där också.

Men skam den som ger sig! Att han skrivit en opera på en så berömd bok som Kärlekskriget, går förhoppningsvis inte ens Kultur- och Fritidsnämnden i Bjuvs kommun, förbi.

Ladan på landet
Just nu finns Mathias Clason i Vattnäsladan vid Orsasjön i Dalarna, där operan den 6 juli har sin urpremiär. Ladan i Vattnäs som är Dalarnas enda opera. Otroligt vackert belägen vid sjön. En bra kontrast till den värld kultureliten i Stockholm framlever sina stadsliv i.

Under Vattnäsfestivalen nu så blir det 4 föreställningar för 1200 personer. Sedan spelas operan i Västerås, där Niklas Hjulström är chef för Västmanlands Teater.

- Förhoppningsvis tar vi sedan operan även till Stockholm, avslutar Mathias Clason.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Bakgrund och handling


Ebba Witt-Brattströms omtalade bo Århundradets kärlekskrig. En opera med musik av Paula af Malmborg Ward, libretto av Mathias Clason och regi av Niklas Hjulström. Operan Kärlekskriget produceras i samarbete med Västmanlands Länsteater.

HON spelas av Pers Anna Larsson, HAN av Lars Arvidsson och IVONA (en roll som tillkommit i operan) av Amelia Jakobsson. Fredrik Burstedt dirigerar. 

HANDLING

Tid: Ungefär nu
Plats: En lägenhet i Stockholms innerstad

Akt ett: december:

HON och HAN kommer hem från en galamiddag.
De lägger av polityren och drar genast igång ett hatiskt ältande om varandra,
om sej själva och om sitt äktenskap, ibland en strid på kniven.

HON är portalfigur på jämställdhetsdepartementet, HAN styrelseproffs i kultursvängen. De har även barn vi inte ser.

Natten blir morgon och upp dyker IVONA, en doktorand och assistent till HON. Ivona får dock ofta rycka in och sköta hemmet åt herrskapet.

Akt två: maj följande år

Hemmet är förändrat. Separationen är ett faktum.
Dom träffas, han vill kanske försöka igen, hon vill det inte.

IVONA har mitt i allt fått nog av deras falska spel och säger upp sig.

För mycket har skett, för mycket har sagts som inte kan göras osagt..

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »