Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mikael Nerberg, stolt pappa till Emmy 16 år, som för ett år sedan hastigt rycktes bort. I en onödig bilolycka.
TILL MINNE AV EMMY Idag fredag för exakt ett år sedan så avled Mikael Nerbergs dotter Emmy, 16 år, i en fruktansvärd och helt onödig bilolycka. Föraren var ung och ville stajla. Istället kraschade han bilen mot ett träd, ställdes inför rätta och har nu dömts till fängelse.

Vi sitter i mitt vardagsrum och pratar, Mikael Nerberg och jag. Under det år som passerat har det knappast gått en minut utan att han sörjt och varit förtvivlad över sin älskade dotter Emmy Nerbergs plötsliga död.

Han skulle träffa Emmy i Billesholm hos hennes mamma den där torsdagen . Klockan kvart över fyra på eftermiddagen, hade de bestämt. Men Emmy dröjde, vilket Mikael tyckte var lite konstigt för hon brukade hålla tiden. Var hon försenad hörde hon alltid av sig.

Snart blev Mikael orolig och ringde sin sambo. Sa att han inte får tag på Emmy och att hon inte brukar göra så här. Efter ytterligare en stund körde han hem till Helsingborg igen.

Väl där ringde Emmys mamma och sa att polisen ringt och berättat att Emmy varit med i en bilolycka.

- Jag drog omedelbart upp till akuten på sjukhuset, berättar Mikael. Emmys mamma var redan där med sin kille och hans pappa, en kompis till killen som kört bilen samt två poliser i ett sk anhörigrum. De berättade att Emmy och föraren gick igenom en undersökning och att vi fick vänta på besked.

Poliserna frågade om vi hade någon vi kunde ringa och som kunde köra hem oss ifall det behövdes. Jag sms:ade min sambo Eva om vad som hänt och bad henne komma akut.

Efter en stund så kom läkarna in i rummet och delade upp de anhöriga, så att Emmys anhöriga fick stanna kvar i rummet.

- En läkare frågade om vi kunde identifiera vår flicka på något sätt, så vi berättade att hon hade tatueringar på sina fingrar på höger hand, en diamant och en krona. Så efter ytterligare en stund kom läkaren tillbaka och visade bilden han tagit på hennes hand. Då stegrades stämningen i rummet.

- Man kände hur det började krypa i kroppen av oro. Och så berättade läkaren att Emmy hade avlidit i olyckan och att man hade scannat hennes hjärna två gånger. Och konstaterat att hennes huvud var så skadat att det inte fanns någon cirkulation i hjärnan längre. Under tiden detta pågick hade min sambo Eva fått information om vad som hänt.

Två chockade föräldrarna med respektive fick så gå in till Emmy, där hon låg i en respirator.

Det hela kändes helt absurt, fortsätter Mikael. Vi var förtvivlade och kunde inte ta in det som hänt helt och fullt. Det är faktiskt fortfarande svårt att göra det eftersom Emmys död var så onödig! Vi satt i timmar hos henne, höll hennes händer, kramade henne, grät förtvivlat. 

På grund av chocken gick det helt automatisk att ringa min mamma och syster och berätta det tragiska och senare på natten samlades min familj med Emmys mamma och kille för att ta ett sista adjö av henne på sjukhuset.

Själva olyckan
Efterhand så klarnade bilden av vad som hänt där på vägen mellan Ängelholm och olycksplatsen. På det vi kallar Gamla Ängelholmsvägen.

Fyra ögonvittnen på och kring gården där bilen fick sladd och kraschade in i en tjock trädstam, berättade hur de uppfattade att olyckan gått till.

De sa att bilen kom i mycket hög hastighet. En man som kom i motsatt färdriktning såg på långt håll att bilen gjorde en galen omkörning och att något kunde gå fruktansvärt illa.  Varvid han stannade sin bil i vägrenen för att inte själv hamna i farozonen. Också mannen som blev omkörd vittnade. 

Motorn flög ut
Att bilen körts alldeles för fort vittnar inte minst det faktum om att motorn slogs loss i kraschen och hamnade 20 meter från bilen. Mitt på vägen. Jag själv kom körande just som olyckan hänt och när jag passerade motorn undrade jag vad i all världen det var för något. Även andra bilvraksdelar låg spridda runtomkring.

Försvunnen bild
Till berättelserna av de 4 ögonvittnen som hörts under domstolsförhandlingarna mot den unge mannen som körde olycksbilen, kan också läggas berättelsen från en vän till Emmy som sagt att hon alldeles strax före smällen via mobilen och Snapchat – en fotodelnings- och multimediaapp för smartphones - skickat en bild på hastighetsmätaren. Som enligt henne då stått på 200 km/tim! Dock  försvinner Snapchat efter en viss tid och därför har denna bild – om den nu funnits - inte kunnat tas fram och användas som bevis.

Ett års fängelse
Så hög hastighet som 200 har inte kunnat påvisas i rättegången men att det gått mycket fortare än de tillåtna 70 km/tim råder det absolut ingen tvekan om. Chauffören dömdes till slut till ett års fängelse för ”Grov vårdslöshet i trafiken och vållande till annans död”. Han har hela tiden nekat till anklagelserna. Om han tänker överklaga, är inte känt.

Livet tog en paus
En tid innan den hemska olyckan hade Mikael flyttat från Bjuv och in i ett hus han precis köpt tillsammans med sin nya kärlek. Alla deltog i att iordningställa på det nya hemmet. Emmy också. Både hon och Mikaels sambos barn hade fått varsitt rum och Emmy såg fram emot att bo i huset. Emmy skulle gå i gymnasieskola i Helsingborg, så Mikael såg fram emot att träffa henne mer, då hon bara var hos honom varannan helg.

 

 

Från ljus till mörker
Emmy sommarjobbade i Bjuvs församling och stortrivdes där. Lika mycket som kyrkan trivdes med henne. En av prästerna berättade under begravningen i Bjuvs kyrka just om hur hon planerat för att Emmy skulle kunna fortsätta som ungdomsledare.

Och så pang! så slogs allt i kras. Renovering, planering, tiden – allt bara stannade.  Mikael tog starka sömntabletter för att över huvud taget kunna sova.

Som en zombie
- Jag vet inte hur jag var de första veckorna, säger han. Jag hade inget tidsbegrepp alls. Var i total chock i minst tre månader. Det tog lång tid innan några normala känslor dök upp igen inom mig.

Trots detta började Mikael jobba efter bara 2 veckor.

- Där satt jag som en zombie vid fikabordet, minns han. Jag kände inte alls för att prata.

Viktig förening
Sambon förstod. Insåg att så kunde det inte fortsätta. Så hon ringde runt och kollade vad som fanns. Genom Kris och Traumacenter fick Mikael den hjälp han behövde för att inte falla ner i en djup depression. Mikaels syster var också engagerad och hittade ”Vi som har förlorat barn-föreningen” i Landskrona, säger Mikael. Utan terapeutens handfasta råd och de andra föräldrarnas i gruppen stöd, hade jag nog inte klarat att komma över det som hänt.

Hur känns det?
Nu har det gått ett år sedan den hemska dagen. Jag ställer den journalistiska standardfrågan som just här känns ovanligt passande: Hur känns det?

Vardagen drar iväg med en, svarar Mikael. Stödet från nära och kära samt arbetskamraterna på Linde Metallteknik, har burit mig hit.

Det första halvåret efter Emmys död så pratade vi alla mycket om henne. Vi lät hennes rum stå som det var. Men nu har vi börjat plocka undan en del saker därifrån och så har vi bestämt att min sambos dotter, som hann bli som en lillasyster för Emmy, ska få rummet.

Så varför berättar du nu allt detta för oss Mikael? Årsdagen av Emmys död är idag fredag den 11 augusti och det är svårt som det är.

Jag vill uppmana andra unga att inte köra vårdslöst som många med färska körkort gör. Läs och förstå vad vi tvingades gå igenom och inse att det kan handla om er nästa gång. Om ni inte själv bestämmer att det inte ska bli så.

Att köra fort och vårdslöst är inte tufft. Dessutom sätter du inte bara ditt eget liv och hälsa på spel utan också andras. 

I fallet med Emmy så drabbades hennes närmaste förstås för livet. Men även hennes kompisar, varav mer än en behövde psykologhjälp för att komma över chocken. Så gott man nu kan komma över ond bråd och helt ofattbart onödig död.

 

Marianne Rönnberg Galmor

 

Foto tv: Christer Ottinger:
Övriga bilder Mikaels privata
 

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »