Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mikael Nerberg, stolt pappa till Emmy 16 år, som för ett år sedan hastigt rycktes bort. I en onödig bilolycka.
TILL MINNE AV EMMY Idag fredag för exakt ett år sedan så avled Mikael Nerbergs dotter Emmy, 16 år, i en fruktansvärd och helt onödig bilolycka. Föraren var ung och ville stajla. Istället kraschade han bilen mot ett träd, ställdes inför rätta och har nu dömts till fängelse.

Vi sitter i mitt vardagsrum och pratar, Mikael Nerberg och jag. Under det år som passerat har det knappast gått en minut utan att han sörjt och varit förtvivlad över sin älskade dotter Emmy Nerbergs plötsliga död.

Han skulle träffa Emmy i Billesholm hos hennes mamma den där torsdagen . Klockan kvart över fyra på eftermiddagen, hade de bestämt. Men Emmy dröjde, vilket Mikael tyckte var lite konstigt för hon brukade hålla tiden. Var hon försenad hörde hon alltid av sig.

Snart blev Mikael orolig och ringde sin sambo. Sa att han inte får tag på Emmy och att hon inte brukar göra så här. Efter ytterligare en stund körde han hem till Helsingborg igen.

Väl där ringde Emmys mamma och sa att polisen ringt och berättat att Emmy varit med i en bilolycka.

- Jag drog omedelbart upp till akuten på sjukhuset, berättar Mikael. Emmys mamma var redan där med sin kille och hans pappa, en kompis till killen som kört bilen samt två poliser i ett sk anhörigrum. De berättade att Emmy och föraren gick igenom en undersökning och att vi fick vänta på besked.

Poliserna frågade om vi hade någon vi kunde ringa och som kunde köra hem oss ifall det behövdes. Jag sms:ade min sambo Eva om vad som hänt och bad henne komma akut.

Efter en stund så kom läkarna in i rummet och delade upp de anhöriga, så att Emmys anhöriga fick stanna kvar i rummet.

- En läkare frågade om vi kunde identifiera vår flicka på något sätt, så vi berättade att hon hade tatueringar på sina fingrar på höger hand, en diamant och en krona. Så efter ytterligare en stund kom läkaren tillbaka och visade bilden han tagit på hennes hand. Då stegrades stämningen i rummet.

- Man kände hur det började krypa i kroppen av oro. Och så berättade läkaren att Emmy hade avlidit i olyckan och att man hade scannat hennes hjärna två gånger. Och konstaterat att hennes huvud var så skadat att det inte fanns någon cirkulation i hjärnan längre. Under tiden detta pågick hade min sambo Eva fått information om vad som hänt.

Två chockade föräldrarna med respektive fick så gå in till Emmy, där hon låg i en respirator.

Det hela kändes helt absurt, fortsätter Mikael. Vi var förtvivlade och kunde inte ta in det som hänt helt och fullt. Det är faktiskt fortfarande svårt att göra det eftersom Emmys död var så onödig! Vi satt i timmar hos henne, höll hennes händer, kramade henne, grät förtvivlat. 

På grund av chocken gick det helt automatisk att ringa min mamma och syster och berätta det tragiska och senare på natten samlades min familj med Emmys mamma och kille för att ta ett sista adjö av henne på sjukhuset.

Själva olyckan
Efterhand så klarnade bilden av vad som hänt där på vägen mellan Ängelholm och olycksplatsen. På det vi kallar Gamla Ängelholmsvägen.

Fyra ögonvittnen på och kring gården där bilen fick sladd och kraschade in i en tjock trädstam, berättade hur de uppfattade att olyckan gått till.

De sa att bilen kom i mycket hög hastighet. En man som kom i motsatt färdriktning såg på långt håll att bilen gjorde en galen omkörning och att något kunde gå fruktansvärt illa.  Varvid han stannade sin bil i vägrenen för att inte själv hamna i farozonen. Också mannen som blev omkörd vittnade. 

Motorn flög ut
Att bilen körts alldeles för fort vittnar inte minst det faktum om att motorn slogs loss i kraschen och hamnade 20 meter från bilen. Mitt på vägen. Jag själv kom körande just som olyckan hänt och när jag passerade motorn undrade jag vad i all världen det var för något. Även andra bilvraksdelar låg spridda runtomkring.

Försvunnen bild
Till berättelserna av de 4 ögonvittnen som hörts under domstolsförhandlingarna mot den unge mannen som körde olycksbilen, kan också läggas berättelsen från en vän till Emmy som sagt att hon alldeles strax före smällen via mobilen och Snapchat – en fotodelnings- och multimediaapp för smartphones - skickat en bild på hastighetsmätaren. Som enligt henne då stått på 200 km/tim! Dock  försvinner Snapchat efter en viss tid och därför har denna bild – om den nu funnits - inte kunnat tas fram och användas som bevis.

Ett års fängelse
Så hög hastighet som 200 har inte kunnat påvisas i rättegången men att det gått mycket fortare än de tillåtna 70 km/tim råder det absolut ingen tvekan om. Chauffören dömdes till slut till ett års fängelse för ”Grov vårdslöshet i trafiken och vållande till annans död”. Han har hela tiden nekat till anklagelserna. Om han tänker överklaga, är inte känt.

Livet tog en paus
En tid innan den hemska olyckan hade Mikael flyttat från Bjuv och in i ett hus han precis köpt tillsammans med sin nya kärlek. Alla deltog i att iordningställa på det nya hemmet. Emmy också. Både hon och Mikaels sambos barn hade fått varsitt rum och Emmy såg fram emot att bo i huset. Emmy skulle gå i gymnasieskola i Helsingborg, så Mikael såg fram emot att träffa henne mer, då hon bara var hos honom varannan helg.

 

 

Från ljus till mörker
Emmy sommarjobbade i Bjuvs församling och stortrivdes där. Lika mycket som kyrkan trivdes med henne. En av prästerna berättade under begravningen i Bjuvs kyrka just om hur hon planerat för att Emmy skulle kunna fortsätta som ungdomsledare.

Och så pang! så slogs allt i kras. Renovering, planering, tiden – allt bara stannade.  Mikael tog starka sömntabletter för att över huvud taget kunna sova.

Som en zombie
- Jag vet inte hur jag var de första veckorna, säger han. Jag hade inget tidsbegrepp alls. Var i total chock i minst tre månader. Det tog lång tid innan några normala känslor dök upp igen inom mig.

Trots detta började Mikael jobba efter bara 2 veckor.

- Där satt jag som en zombie vid fikabordet, minns han. Jag kände inte alls för att prata.

Viktig förening
Sambon förstod. Insåg att så kunde det inte fortsätta. Så hon ringde runt och kollade vad som fanns. Genom Kris och Traumacenter fick Mikael den hjälp han behövde för att inte falla ner i en djup depression. Mikaels syster var också engagerad och hittade ”Vi som har förlorat barn-föreningen” i Landskrona, säger Mikael. Utan terapeutens handfasta råd och de andra föräldrarnas i gruppen stöd, hade jag nog inte klarat att komma över det som hänt.

Hur känns det?
Nu har det gått ett år sedan den hemska dagen. Jag ställer den journalistiska standardfrågan som just här känns ovanligt passande: Hur känns det?

Vardagen drar iväg med en, svarar Mikael. Stödet från nära och kära samt arbetskamraterna på Linde Metallteknik, har burit mig hit.

Det första halvåret efter Emmys död så pratade vi alla mycket om henne. Vi lät hennes rum stå som det var. Men nu har vi börjat plocka undan en del saker därifrån och så har vi bestämt att min sambos dotter, som hann bli som en lillasyster för Emmy, ska få rummet.

Så varför berättar du nu allt detta för oss Mikael? Årsdagen av Emmys död är idag fredag den 11 augusti och det är svårt som det är.

Jag vill uppmana andra unga att inte köra vårdslöst som många med färska körkort gör. Läs och förstå vad vi tvingades gå igenom och inse att det kan handla om er nästa gång. Om ni inte själv bestämmer att det inte ska bli så.

Att köra fort och vårdslöst är inte tufft. Dessutom sätter du inte bara ditt eget liv och hälsa på spel utan också andras. 

I fallet med Emmy så drabbades hennes närmaste förstås för livet. Men även hennes kompisar, varav mer än en behövde psykologhjälp för att komma över chocken. Så gott man nu kan komma över ond bråd och helt ofattbart onödig död.

 

Marianne Rönnberg Galmor

 

Foto tv: Christer Ottinger:
Övriga bilder Mikaels privata
 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »