Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Representanterna från den lokala banken inledde föredraget för högstadiet med att skaka hand personligen med varje elev. Det imponerade!
JOBB Visste du vad du ville bli när du gick i skolan? Det gjorde inte jag och osäkerheten på om jag valt rätt kan fortfarande dyka upp. Dagens unga har det så klart inte lättare och i ett försök att stötta har yrkesvägledare och företagare tillsammans den senaste veckan arrangerat speed dating för 8:or och 9:or i Billesholm och Ekeby.
Bjuvsnytt är med när ungdomar och företagare möter varandra på Ekebyskolan. För några dagar sedan gick ett liknande arrangemang av stapeln på Jens Billesskolan i Billesholm men det var ett sk pilotprojekt dit media inte bjöds in.
 
Killarna på Ekebyskolan kommer in i sina mörka hoodar. En och annan har keps. Tjejerna är inte lika anonyma. Alla sitter tyst och snällt och lyssnar på de företagare som kommit för att berätta om sina jobb. Frågor är sällsynta.

Det som pågår i klassrummen kallas speed dating och går ut på att eleverna gruppvis under 10 minuter får höra 5 olika yrkeskategorier berätta om sitt jobb och hur de hamnade just där.

Kategorierna denna oktobertisdag är Barn, Bygg, Vård, Transport, Hälsa & skönhet och Ekonomi. Lokala företagare har tagit sig tid några timmar på förmiddagen för att både delge och försöka inspirera skoleleverna inför det kommande yrkesvalet.

Jag går runt i rummen och lyssnar. Trots det till synes ganska stora ointresset tror jag att ungdomarna från både 8an och 9an suger in mycket av det de hör. Och det finns en röd tråd i allt jag hör: Man måste vara intresserad av det jobb man söker. Man måste dessutom i de flesta yrken vara social och kunna kommunicera med människor. Ämnen kan man plugga in. Men social interaktion och kunskapen och viljan att umgås med andra - är a och o.

 

 

"Hammare och pensel gångbart i hela världen"
Från Ekeby kommer både snickaren och målaren som pratar om bygg. Det byggs mycket i Sverige men mer behövs och kan man bygga, snickra och måla så behöver man aldrig vara arbetslös, är summan av kardemumman. Yrket går dessutom att ta med sig om man vill ut på äventyr i världen, säger killarna. Det är bara att ta med penslarna eller hammaren och dra. Bygga kan man göra överallt. Till och med i Australien och Afrika – eller kanske snarare – inte minst där finns det ett behov.

 

 

"Kolla upp skolan innan du väljer"
På Hälsa & Skönhet berättar två kvinnor – den ena hudterapeut och den andra frisör – om sina yrken och vad som utmärker dem. De ger också tips på vilka skolor man kan gå på för att lära sig deras yrke. En frisör gör ett sk lärlingsprov och kan sedan förstås jobba var som helst. Vem behöver inte klippa sig då och då?

Hudterapeuten är äldre än frisören och berättar att hon gått en eftergymnasial utbildning. Hon rekommenderar de statliga utbildningarna och varnar för att slarva med att kolla upp den skola man vill söka till. Det har hänt att elever betalat dyra pengar för utbildningar som sedan både lagts ner och saknat legitimitet.

 

 

"Roligt arbeta med barn"
De två kvinnorna som arbetar med barn pratar sig varma för sitt yrkesval. Berättar att barn är roliga och att yrket också är både roligt och omväxlande. Jag fastnar för resonemanget att barn lär genom att själv få delta i praktiska saker som sker. Som exempelvis när man planterar olika saker. Följer fröets eller plantans väg och så planterar om och sätter mer, nästa säsong. Är det detta som kallas praktiskt lärande?

I rummet där två representanter för den lokala banken möter ungdomarna blir jag mycket positivt överraskad när de inleder med att gå runt i rummet och skaka hand och presentera sig för var och en. Det illustrerar både mycket av vad ett serviceyrke som banktjänsteman kräver i form av kundkontakter och det som är en bristvara både i vår svenska skola idag. Och i vårt samhälle i stort. Närhet. Beröring. Att se den andre.

Mannen och kvinnan berättar därefter om sina olika inriktningar och hur de kompletterar varandra.. På banken räknar man ju inte pengar hela dagarna som farbror Joakim utan sysslar med så mycket mer. Investering och rådgivning, penningplacering, sparande inför exempelvis  lägenhets- och villaköp osv.

 

 

"Meningsfullt hjälpa våra äldre"
Till sist lyssnar jag på två kvinnor som arbetar med att vårda äldre kommuninvånare på äldreboendet Ekhaga i Billesholm. Där det idag endast bor dementa personer.

Kvinnorna berättar om varför de valde yrket och vad det ger dem.  De ger exempel på hur en fika en timme med en boende – vilket kan låta så litet och vardagligt - kan ge både vårdtagare och givare stor glädje för dagen.

Parallellt med glädjen över att hjälpa de gamla arbetar man också med att vårda människor i livets slutskede. Själv men också tillsammans med anhöriga till den sjuke som avlider, tacklar man det svåra med att möta döden. Acceptera den. Något man, hur konstigt det än kan låta för en utomstående, som sköterska vänjer sig vid att hantera. Se som en del av yrket.

På Ekhaga ordnar man också utflykter för de boende och vi får veta att man måste tycka om att arbeta med människor för att passa till yrket. Vilket kan tyckas självklart. Men har man själv upplevt vården ”inifrån” så vet man att inte alla uppför sig så mot de gamla och sjuka.

 

 

"Flickor efterlyses"
Bilar och lastbilar till sist. Även här är det två lokala företagare som berättar om sina jobb, företag och vilka kunskaper som krävs. Båda är överens om att it-kunskap blir allt viktigare och så slänger de in en ”bomb” i resonemanget. Med sitt påstående att flickor är särskilt välkomna eftersom de kör bättre än killar. Inte minst när vi pratar lastbilar och andra tunga miljonkronorsfordon.

Vi får veta att killar som lyssnar på föredrag brukar titta surt och säga att Det kan väl ändå inte stämma?? Men jo, ser man till vilka som kört sönder tunga, kostsamma fordon, så toppar killarna listan. Sorry guys!

 

 

Två eldsjälar
Speed dating-arrangemanget idag i Ekeby har sytts ihop av Studie- och yrkesvägledare (SYV) Anita Borgshammar och Belinda Bagger, ordförande i Företagarna Bjuv. Utgångspunkten är förstås att de vill hjälpa de unga att komma ut i arbetslivet. Tjäna egna pengar, skaffa sig en bostad och ett bra liv.

Idag är detta dock lättare sagt än gjort. Inte är det som när jag varit ung att man satt still i skolbänken och sög in vad lärarna sa. Idag är det snarare så att det stressiga och ganska tuffa samhällsklimatet flyttat in också i klassrummen. Idag lär det inte duga med att vara ämneslärare – dvs expert på ETT ämne. Idag krävs det av en bra lärare att han eller hon också kan psykologi, pedagogik och en hel massa andra saker som det innebär att vara ung i dagens Sverige.

 

 

Och nu talar vi egentligen basics – grundläggande kunskaper i samhället. Som att komma i tid, sköta sin arbetsuppgift, inte sitta med en mobil i ena handen och surfa medan man med den andra matar en åldring.

Hantverkarna berättar ungefär samma sak. En kund som besöker sitt bygge med jämna mellanrum för att se hur det utvecklar sig, och då samtidigt ser en arbetare som ständigt står och surfar på mobilen, ifrågasätter så klart sluträkningen.

Belinda Bagger hos Företagarna Bjuv säger i klartext vad det handlar om och jag hör flera andra av de vuxna understryka samma sak.

- Du kan ha högsta betyg i ett ämne. Men kommer du inte i tid och sköter det du är satt att göra, är det adjö. Du kan lära dig jobbet men har du inte respekt för att komma i tid och ta dig an uppgiften på ett seriöst sätt, ja, då har du inget jobb längre. Så enkelt är det.

 

 

Frågar i efterhand
För en vecka sedan körde man Speed dating på Jens Billesskolan och enligt Anita xxxxx, som alltså jobbar både i Ekeby och Billesholm, har många elever sedan dess hört av sig med konkreta frågor kring yrkesvalet. Hon hoppas så klart att Ekebyeleverna ska reagera på samma sätt.

- Nu har vi peppet eleverna förhoppningsvis. Nu vill jag få igång lärarna och drömmer om ett företagssafari för just lärarna. Där vi åker runt och besöker traktens företag så att lärarna får en större förståelse för vilka möjligheter det finns för eleverna rent yrkesmässigt. För dem som vill ha jobb i hemtrakterna.

Belinda Bagger njuter av att höra detta. Hon är relativt ny som ordförande i Företagarna Bjuv men att hitta på ”nytt” kring frågor om skolpraktik är ingen lätt uppgift. Tidigare har kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen och Swedbank försökt. Men deras tanke på speed dating dog innan den testades. I dagens stressade och slimmade företagsvärld är det knappast någon som tycker sig ha tid med att ta emot praktikanter.

 

 

Försök bryta trenden
Men om vi inte gör det, hur i hela fridens namn ska de unga då kunna komma vidare? Inte minst i Bjuvs kommun där en hel del unga redan är arbetslösa och lever på bidrag.

Dagens övning var ett försök att vända trenden. Hjälpa unga hitta sin grej att jobba med.

- Klart lön är viktig, säger Belinda Bagger. Men jag fastnade för de vuxna idag som underströk att det gäller att hitta ett arbete man tycker om. Det är a och o med tanke på hur många timmar du tillbringar på jobbet. Och har du valt fel så kan ingen lön i världen kompensera för det.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »