Elever från Jens Billeskolan i Billesholm testade att ramla i en isvak i förra veckan. Väl fastsurrade och övervakade av vuxna förstås. Men ett sådant fall kan ju också vara verklighet på vintern om man ger sig ut på svaga isar.
ISKALLT I förra veckan badade högstadieeleverna på Jens Billeskolan i Billesholm isvak i Mölledammarna vid Boserup utanför byn!
Varje år då isarna lägger sig så är det många som beger sig ut på isarna i olika vattendrag och då ofta med bristande kunskaper och erfarenheter om hur man reagerar och vad man ska göra om man skulle gå igenom isen.

Jens Billeskolan i Billesholm vill ge eleverna möjlighet att genomföra ett fall ner i en isvak under kontrollerade former. Momentet som genomför i samband med idrottslektioner är inte obligatoriskt utan frivilligt.  I läroplanen står det att eleven ska kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider. Vid isvaken får eleverna möjligheten att klara en situation i vatten vintertid.

- Jag gick ut med en intressefråga till eleverna i åk 7-9 där de fick anmäla sig och det blev till sist 30 elever som ville och fick genomföra detta av sina föräldrar, berättar idrottsläraren Michael Coloka. Störst intresse fanns bland åk 7-8 men även några från åk 9 ville genomföra detta.

Lära för framtiden
- Detta är ett ypperligt tillfälle att på ett säkert sätt lära känna sig själv och få erfarenhet av att ta sig upp ur en isvak, fortsätter Michael Coloka. Skulle man senare i livet hamna i en isvak så kan man tackla detta på ett mer kontrollerande och lugnare sätt, för att man har erfarenheten och kunskaperna.

Väl vid Mölledammarna så var det ingen som ångrade sig eller hoppade av.

- Grymt imponerande!! Kommenterar Coloka. Vi tog med oss vårt militärtält vilket har en vedkamin som vi eldade i för att snabbt få tillbaka kroppsvärmen och för att kunna byta om efter isvaksdoppet.

 

 

Efter ombytet så stod personal redo att servera eleverna varm nyponsoppa och bulle.

- Snacka om en fördjupning och inlärning med alla sina sinnen som garanterat kommer att vara många år framåt, avslutar en nöjd lärare – Michael Coloka.

 

En modig elev på väg upp från isvaken in i det varma tältet.

MRG