Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KULTUR Johanna Kalliokulju från Bjuv fick som tonåring smak för att stå på scenen och sjunga. Det var på Bjuvsfestivalen. Sedan dess har hon ägnat sig åt sångstudier i ett antal år och frukten av detta ser vi i höst i Sverigepremiären av Ringaren av Notre Dame. På Göteborgsoperan.
Johanna Kalliokulju växte upp på Krassegatan i Bjuv och på fritiden sjöng hon bl.a. i kyrkokören.

- Vi gjorde en minimusikal där i kyrkan, berättar Johanna. Det var mitt första möte med en publik och jag tyckte det var väldigt roligt.

- På skolavslutningen i 5:an på Brogårdaskolan var det dags igen, fortsätter Johanna Kalliokulju. Då skulle jag sjunga en låt där vilket fick mina föräldrar att bestämma sig för att backa upp mig ordentligt i mina sångarambitioner. Utan deras stöd hela vägen hade jag aldrig nått dit jag idag står.

Rent konkret betydde föräldrarnas stöd att Johanna fick ta sånglektioner hos musikpedagogen Thomas Åström i Helsingborg. Johanna berättar om hur positiv och entusiastisk han var och hur han både stöttade och hjälpte henne.

- Det var när jag gick i åttan och nian i högstadiet, säger hon.

Drömmen vägvisaren
Tiden gick och Johannas dröm om att få stå på scenen växte sig allt större.

- Jag förstod att det var det här jag ville och när det var dags att välja gymnasium blev det Lunds Dans och Musikalgymnasium, säger hon.

- Där gjorde jag mitt livs första stora intagningsprov och kom in. På en tre år lång utbildning. Ämnena var dans, teater och sång.

Det var pop, rock och musikal men först när Johanna kom i kontakt med klassiskt och opera stannade hon upp. DET kände hon, det här var det hon skulle fördjupa sig i.

Den första rollen
Det dröjde därefter inte länge förrän hon tog sig in på Vadstena Folkhögskola, idag Vadstena piano och sångakademi, och skolade sin röst i ytterligare två år. Det var också i samband med studierna i Vadstena som hon fick göra sin första operaroll. Som Sanpetta i La finta giardiniera, en komisk opera i tre akter med musik av Wolfgang Amadeus Mozart.

Efter Mozart begav sig Johanna till Stockholm och tog sånglektioner för lärare verksamma på Operahögskolan. Försörjde sig gjorde hon på olika restaurang- och caféjobb.

Scenskolan till slut
- Siktet var inställt på att jag skulle bli operasångerska, säger Johanna. Men det är tufft. Många vill stå på scenen och man är inte mer än sin senaste rollprestation.

- Men ett besök vi fick under utbildningen från Scenskolan i Göteborg – den som numera heter Högskolan för Scen och Musik – gjorde sig påmint. Jag hade alltid drömt om att gå på Scenskolan och så blev det att jag till slut sökte till Göteborg.

Nu har Johanna gått andra terminen där och tycker att Göteborgs känns som hemma. Den tredje och sista terminen går hon i höst.

Musikalkandidat
- Till hösten ska jag göra praktik, berättar hon. På Göteborgsoperan! Där ska jag vara med i Sverigepremiären av Ringaren av Notre Dame. Premiären är i september i år och vi spelar fram till april 2019.

Fram på vårkanten 2019 är det alltså dags för Johanna att återvänta till skolbänken och göra sin slutproduktion på skolan. Kandidatarbetet som det heter.

Att lida för konsten
Vad har då Johanna beslutat sig för att fördjupa sig i?

- I mitt kandidatarbete ska jag undersöka huruvida det är nödvändigt att lida för konsten, som det heter. Försöka förstå hur nödvändigt det är och om det blir ett bättre resultat om man lider.

I dagarna är Johanna antagligen på besök hemma i Bjuv. För att träffa sina älskade föräldrar förstås och också mormor Britta.

- Jag är född på landet och det gör att man är mer ”jordad”, filosoferar Johanna och jag, som ju också själv som ung lämnat byn för att utforska vad som finns på andra sidan 50-skyltarna, förstår precis vad hon menar.

Beröra och förändra
Därifrån är hoppet till vad Johanna har för filosofiskt mål med det hon gör, inte så långt:

- Jag vill kunna beröra och förändra människor med min konst, konstaterar hon.

Inte det lättaste i dagens samhälle. Men vi önskar såklart Johanna Lycka till!

Springer du inte själv på Johanna i Bjuv så kan du lyssna på henne på www.johannakalliokulju.com. Där finns både ljudklipp och video.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »