KULTUR Johanna Kalliokulju från Bjuv fick som tonåring smak för att stå på scenen och sjunga. Det var på Bjuvsfestivalen. Sedan dess har hon ägnat sig åt sångstudier i ett antal år och frukten av detta ser vi i höst i Sverigepremiären av Ringaren av Notre Dame. På Göteborgsoperan.
Johanna Kalliokulju växte upp på Krassegatan i Bjuv och på fritiden sjöng hon bl.a. i kyrkokören.

- Vi gjorde en minimusikal där i kyrkan, berättar Johanna. Det var mitt första möte med en publik och jag tyckte det var väldigt roligt.

- På skolavslutningen i 5:an på Brogårdaskolan var det dags igen, fortsätter Johanna Kalliokulju. Då skulle jag sjunga en låt där vilket fick mina föräldrar att bestämma sig för att backa upp mig ordentligt i mina sångarambitioner. Utan deras stöd hela vägen hade jag aldrig nått dit jag idag står.

Rent konkret betydde föräldrarnas stöd att Johanna fick ta sånglektioner hos musikpedagogen Thomas Åström i Helsingborg. Johanna berättar om hur positiv och entusiastisk han var och hur han både stöttade och hjälpte henne.

- Det var när jag gick i åttan och nian i högstadiet, säger hon.

Drömmen vägvisaren
Tiden gick och Johannas dröm om att få stå på scenen växte sig allt större.

- Jag förstod att det var det här jag ville och när det var dags att välja gymnasium blev det Lunds Dans och Musikalgymnasium, säger hon.

- Där gjorde jag mitt livs första stora intagningsprov och kom in. På en tre år lång utbildning. Ämnena var dans, teater och sång.

Det var pop, rock och musikal men först när Johanna kom i kontakt med klassiskt och opera stannade hon upp. DET kände hon, det här var det hon skulle fördjupa sig i.

Den första rollen
Det dröjde därefter inte länge förrän hon tog sig in på Vadstena Folkhögskola, idag Vadstena piano och sångakademi, och skolade sin röst i ytterligare två år. Det var också i samband med studierna i Vadstena som hon fick göra sin första operaroll. Som Sanpetta i La finta giardiniera, en komisk opera i tre akter med musik av Wolfgang Amadeus Mozart.

Efter Mozart begav sig Johanna till Stockholm och tog sånglektioner för lärare verksamma på Operahögskolan. Försörjde sig gjorde hon på olika restaurang- och caféjobb.

Scenskolan till slut
- Siktet var inställt på att jag skulle bli operasångerska, säger Johanna. Men det är tufft. Många vill stå på scenen och man är inte mer än sin senaste rollprestation.

- Men ett besök vi fick under utbildningen från Scenskolan i Göteborg – den som numera heter Högskolan för Scen och Musik – gjorde sig påmint. Jag hade alltid drömt om att gå på Scenskolan och så blev det att jag till slut sökte till Göteborg.

Nu har Johanna gått andra terminen där och tycker att Göteborgs känns som hemma. Den tredje och sista terminen går hon i höst.

Musikalkandidat
- Till hösten ska jag göra praktik, berättar hon. På Göteborgsoperan! Där ska jag vara med i Sverigepremiären av Ringaren av Notre Dame. Premiären är i september i år och vi spelar fram till april 2019.

Fram på vårkanten 2019 är det alltså dags för Johanna att återvänta till skolbänken och göra sin slutproduktion på skolan. Kandidatarbetet som det heter.

Att lida för konsten
Vad har då Johanna beslutat sig för att fördjupa sig i?

- I mitt kandidatarbete ska jag undersöka huruvida det är nödvändigt att lida för konsten, som det heter. Försöka förstå hur nödvändigt det är och om det blir ett bättre resultat om man lider.

I dagarna är Johanna antagligen på besök hemma i Bjuv. För att träffa sina älskade föräldrar förstås och också mormor Britta.

- Jag är född på landet och det gör att man är mer ”jordad”, filosoferar Johanna och jag, som ju också själv som ung lämnat byn för att utforska vad som finns på andra sidan 50-skyltarna, förstår precis vad hon menar.

Beröra och förändra
Därifrån är hoppet till vad Johanna har för filosofiskt mål med det hon gör, inte så långt:

- Jag vill kunna beröra och förändra människor med min konst, konstaterar hon.

Inte det lättaste i dagens samhälle. Men vi önskar såklart Johanna Lycka till!

Springer du inte själv på Johanna i Bjuv så kan du lyssna på henne på www.johannakalliokulju.com. Där finns både ljudklipp och video.

Marianne Rönnberg Galmor