Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NORRA VRAM För en dryg vecka sedan såg paret Persson två män från ett byggbolag gå omkring och mäta på deras tomt. Det slutade med att de idag har en oönskad asfaltförhöjning på 13 cm längs tomten.
På Nisse Perssons fråga om vad de två männen höll på med var svaret att det rinner in vatten i husen på gatan och att man fått Bjuvs kommuns uppdrag att lägga en ”asfaltklack” längs gatan och ner till dess slut. Vilket betyder rakt in i Perssons häck samt in på åkern där vägen planar av.

- Jag sa att varken vi eller närmsta grannen har några som helst problem med att vatten rinner in hos oss, berättar Nisse Persson. Vi har bott här sedan 1972 och aldrig någonsin haft sådana problem. De två gatubrunnar som finns här har alltid slukat vattnet när det regnat.

- Dessutom hade varken jag eller min fru hört ett ljud om att det skulle asfalteras här. Jag äger en del av marken de mätte upp och det är ju helt oacceptabelt att kommunen drar igång jobb utan att tala med oss som bor på platsen först.

Ovanligt snabbt
När man dessutom betänker att det för det mesta är närmast omöjligt att få asfalterat diverse håligheter och gropar, som det finns gott om på gator och vägar i Bjuvs kommun, så framstår just det som hänt på Fjärdingsmannavägen extra märkligt.

Asfalterades gjordes det likväl så Perssons klagade hos kommunen. När de så efter några dagar kom hem från en sommarutflykt såg det värre ut än tidigare längs deras tomt. Nu hade kommunen ”sett till” att asfaltsträngen justerats så att den blivit bredare och kortare så att den inte längre gick enda in till Perssons trädgårdsmur. Men den som rivit upp den hade kastat resterna i Perssons häck, vilket gör Marianne Persson gråtfärdig.

- Hur kan man göra så här utan att först prata med oss, säger hon.

En märklig syn
Ja, vackert är det inte. Asfalten lyser svart mot det grå och är lagd direkt på singelgruset som täcker Perssons och grannens infarter och gårdar. Strängen påminner om en slingrande jätteorm. Den börjar uppe vid första huset på Fjärdingsmannagatan/hörnet Billesholmsvägen, går först parallellt med den tomten men blir därefter bredare och hamnar till slut mitt i vägen innan den ringlar sig nerför backen och ut i ingenting.

Men det värsta är nog ändå höjden. Tretton centimeter vilket innebär att det är en rejäl ”tröskel” som både sopbilar, privatfordon mfl, ska ner- och uppför. De som lagt asfalten har krattat upp gruset från den privata gårdsplanen mot den svarta strängen men så fort ett däck tar spjärn mot den för att komma upp – eller ner -  så far gruset förstås iväg.

När jag backar för att köra från platsen får jag ta i med gasen precis vid klacken och gör en håla intill den med däcken. Fler har gjort samma sak före mig. Det syns på hålorna längs kanten.

"De ansvariga på semester"
Perssons är upprörda. En handläggare från kommunen – Anneli Eneryd  - kom på deras begäran till platsen men kunde inte göra annat än att rapportera problemet vidare till de hon menar är ansvariga, Lennart Andersson och Robin Östlin på Tekniska enheten i Bjuvs kommun. Båda är i skrivandets stund på semester.

Oklart vem som beställt
På telefon säger Annelie Eneryd att hon inte vet hur det hela börjat. Vem som ligger bakom att asfalten hamnat där den hamnat. Vem som beställt jobbet. Hon säger sig inte ha sett eller eftersökt något avtal med entreprenören och kan inte heller säga varför de boende inte varit informerade om vad som skulle hända.

- Jag har varit på plats och sett hur det ser ut, säger Anneli Eneryd. Och jag har lämnat ärendet vidare till de ansvariga. Mer kan jag inte göra.

Varför inget samråd?
Men är det den vanliga ordningen i kommunen att man där beslutar om åtgärder som direkt påverkar de boende samt i det här fallet också deras mark? Har inte tjänstemännen för vana att samråda med de berörda? Ska en vanlig kommuninvånare bygga något på sin egen tomt krävs det både ansökan och annat innan det eventuellt blir ett ja.

Vattnets nya väg
I det här fallet innebär dessutom åtgärden att regnvattnet omdirigeras så att det istället för som det naturligt hittills runnit ner i två befintliga brunnar på gatan samt Perssons gårdsplan, nu kommer att forsa längs vägen för att sluta i deras häck och på deras gräsmatta.

- Jag kan inte svara på vad som ligger bakom det här, svarar Annelie Eneryd. Det här är inte mitt område. Jag åkte ut för att en invånare önskade det. Mer kan jag inte göra.

"Riv upp hälften"
Vad hoppas då Perssons och deras granne ska hända? Asfalten ligger ju där den ligger.

- Vi vill att de river upp ungefär halva stängen, säger Nils och Marianne. Så att regnet rinner sin normala väg som den alltid gjort.

- Gör de inte det så kommer vi att polisanmäla de ansvariga som har förstört det för oss här.

På fredagen kontaktade Perssons Anders Månsson, Bjuvs kommunalråd. Han lovade förhöra sig om vad som hänt. Det känns dock något märkligt att invånare ska behöva ringa den högst placerade kommunpolitikern för en sådan här sak.

Så snart ansvariga tjänstemän är i tjänst igen återkommer vi med fortsättningen på storyn.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »