Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Håkan Holmström och hans band spelar i år för första gången på Bjuvskalaset. Och det tycker förstås Håkan är på tiden.
PORTRÄTTET Bjuvsnytts reporter träffar Håkan Holmström på den lokala puben i Billesholm för att göra en intervju inför den kommande spelningen på Bjuvskalaset som äger rum till helgen. Håkan själv får berätta vad han vill att läsarna ska få veta.

Håkan Holmström är sedan tidigare känd både i kommunen och utanför, som den rebelliska rockstjärnan, han som alla vet vem är, men inte känner privat eller personligen. Han som varit en ”strulpelle” och därmed ofta känt sig dömd och utpekad för att han skilt sig från normen bland kommunens invånare. Han får fritt spelrum att få berätta sin historia, om vad som varit viktigt för honom och hans musikintresse och vad som format honom till den han är idag.

Håkan berättar varmhjärtat om sin första akustiska gitarr som han fick av sin far då han fyllde 10 år. På den lärde han sig spela Fia Jansson och därmed var han fast. Han skulle bli musiker.

Den stora förebilden inom rockvärlden var det ikoniska rockbandet KISS - med en cool och annorlunda image - som även det är viktigt för Håkan som tycker om att identifiera sig med musiken och skapa sig en egen stil. Våga sticka ut och bli igenkänd. Och framförallt erkänd och uppskattad för det hårda jobb som ligger bakom.

”Ett jobb som andra”
- Att producera musik är precis som vilket annat jobb som helst. Man måste lägga ner sin själ i det man gör för att det ska bli bra och äkta, poängterar Håkan Holmström.

Genomslaget kom 1989 då bandet ”High plain drifters” som Håkan bildat, fick spela in en demo med 5 låtar och kassettbanden sålde slut innan bilfärden hem från studion var till ända. Ett skivkontrakt på Platina records - samma som ”TAGES” var signade hos, blev ett erkännande.

Blev nu rikskändisar
High plain drifters spelades på radio Malmöhus och deltog i en tävling för rockband - Rock Ringo, och hamnade bland de 12 bästa av 250 deltagande. Nästa etapp i framgången blev vinsten av Rock 90, där de klassade ut interna band och fick åka till Stockholm. De lokala kändisarna var nu rikskändisar. Erkända inom musikkulturen och den ena spelningen avlöste den andra.

En svårare roll
1993 fick Håkan sin första son. Han säger själv att han inte var den bästa pappan och rollen som familjefar var svår att anpassa sig till, men idag är han klokare och har växt in i rollen som förälder. Totalt 6 ungar; 4 biologiska och 2 bonus som han är stolt och lycklig över att få ha i sitt liv även om vägen varit krokig.

- Dom är det finaste jag har” säger han och ögonen glittrar.

Som ett främmande språk
Han berättar även att rollen som den ”typiska” bilden av familjepappa som målas upp, inte var den han kunde känna igen sig eller identifiera sig med. Att prata fotboll och bilar, var ett främmande språk för honom vilket gjorde att han höll sig på avstånd. Utanför boxen. Att vara konstnär är lika främmande för dem som inte är det. Men att bli accepterad är inte alltid något man kan förvänta sig av dem som inte är likasinnade.

Dags för nytändning
I slutet av 90-talet fick det bli en nytändning inom musiken och ”Scandal Beauties” bildades och vi släppte en maxi cd, berättar Håkan.

Upp- och nergångar i bandet resulterade i splittring. Håkan ville dock inte ge upp hoppet om musiken och bandet ”Royal Acid Orchestra” bildades några år senare. Nu med både erfarenheter och mål. Satsningen innebar ett produktionsbolag och en manager åt bandet för att saker skulle styras upp rätt. Det blev bokningar både i Danmark och Holland.

Episkt i Billesholm
Undertecknad minns deras spelning på Bellman Bistro i Billesholm 2012 där vi nu sitter och samtalar. Fullt hus, fullt ös och en totalt tömd bar. Jag vet - för jag själv jobbade bakom baren den kvällen. Den kvällen var episk, och jag tror inte att både lokalen och uteserveringen varit fullsatt samtidigt sedan dess.

Den drömmen sprack
Men även denna saga har sitt slut och drömmarna om att få stå på de större scenerna runt om i världen sprack.

Jag frågar om hans frånvaro de senaste åren och varför han nu igen väljer att satsa på musiken trots tre tidigare splittringar. Jag ser då en Håkan som genuint och ärligt berättar om en livskris som fick honom att tappa glöden.

Kom som en chock
Bortgången av Robert ”strängen” Dalkvist, som var bandmedlem i Hellacopters, kom som en chock för honom. Sorg och saknad gör mycket även med en man som vill erövra världen ensam.

Jag ser en Håkan som öppet visar ett djup inom sig där även ångest och nedstämdhet rotat sig. Jag blir väldigt berörd och kan konstatera att mina tankar om Håkan som människa är rätt. Bakom den hårda fasaden finns en man med mycket känslor inte ens en gladiator skulle kunna hålla i schack.

Vill vara äkta
Om man tappar glöden och glädjen över att skriva musik, så gör man inte heller något som är äkta. Och jag vill vara äkta” säger han. Och jag kan bara hålla med.

Kärlek fick bli en helt ny satsning och Marie blev en stöttepelare för Håkan. Idag är de goda vänner och även hon är en del av hans nytändning. Separationen och tumultet kring detta väcker känslor och tankar.

- Ångest behöver inte vara något dåligt - många konstnärer är som mest produktiva och kreativa när man känner den komma krypande, konstaterar Håkan.

Håkan Holmströms Officiella
Fyra nyskriva låtar och en glöd som både syns och känns i hans närvaro:

- Detta är MITT. Detta är JAG, säger han.

- Stolt och rakt. Ärligt. Ur detta långkok av soppa, så får det va´ bra nu. Jag är på gång. Jag känner glädje igen, säger han entusiastiskt.

Rörande överens
Vi försöker knyta ihop säcken och pratar en hel del om kändisskapet och utanförskap, om att bli missförstådd och att ändå våga gå den väg man själv vill. Jag kan även här konstatera att vi har mycket gemensamt och vi gräver djupare i diskussioner som tillhör de mer känsliga bitarna. Kvinnor, alkohol och droger, familj och samhällsfrågor. Politik ska man inte diskutera med sin bästa vän instämmer vi båda, så vem vi ska rösta på i valet låter vi förbli osagt. Vad vi också är rörande överens om är att musik förenar människor. Musik sprider glädje och hopp. Musik - vare sig det är hårdrock, techno eller dansband, jazz eller opera, väcker känslor inom oss som vi gärna delar med andra. Hur du än ser ut, var du än kommer ifrån.

Lördag kl 18, på Bjuvskalaset, spelar Håkan med sina bandmedlemmar - bl a Pete Maroni, sin bror Ulf, Pelle Eliasson och ett nyförvärv av den yngre generationen vid namn Joakim.

Jag ser verkligen fram emot att få närvara. Som medborgarjournalist, Som fotograf, men framför allt som hans vän.

Vi ses på kalaset!!

Cindy Johansson

 

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »