Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Håkan Holmström och hans band spelar i år för första gången på Bjuvskalaset. Och det tycker förstås Håkan är på tiden.
PORTRÄTTET Bjuvsnytts reporter träffar Håkan Holmström på den lokala puben i Billesholm för att göra en intervju inför den kommande spelningen på Bjuvskalaset som äger rum till helgen. Håkan själv får berätta vad han vill att läsarna ska få veta.

Håkan Holmström är sedan tidigare känd både i kommunen och utanför, som den rebelliska rockstjärnan, han som alla vet vem är, men inte känner privat eller personligen. Han som varit en ”strulpelle” och därmed ofta känt sig dömd och utpekad för att han skilt sig från normen bland kommunens invånare. Han får fritt spelrum att få berätta sin historia, om vad som varit viktigt för honom och hans musikintresse och vad som format honom till den han är idag.

Håkan berättar varmhjärtat om sin första akustiska gitarr som han fick av sin far då han fyllde 10 år. På den lärde han sig spela Fia Jansson och därmed var han fast. Han skulle bli musiker.

Den stora förebilden inom rockvärlden var det ikoniska rockbandet KISS - med en cool och annorlunda image - som även det är viktigt för Håkan som tycker om att identifiera sig med musiken och skapa sig en egen stil. Våga sticka ut och bli igenkänd. Och framförallt erkänd och uppskattad för det hårda jobb som ligger bakom.

”Ett jobb som andra”
- Att producera musik är precis som vilket annat jobb som helst. Man måste lägga ner sin själ i det man gör för att det ska bli bra och äkta, poängterar Håkan Holmström.

Genomslaget kom 1989 då bandet ”High plain drifters” som Håkan bildat, fick spela in en demo med 5 låtar och kassettbanden sålde slut innan bilfärden hem från studion var till ända. Ett skivkontrakt på Platina records - samma som ”TAGES” var signade hos, blev ett erkännande.

Blev nu rikskändisar
High plain drifters spelades på radio Malmöhus och deltog i en tävling för rockband - Rock Ringo, och hamnade bland de 12 bästa av 250 deltagande. Nästa etapp i framgången blev vinsten av Rock 90, där de klassade ut interna band och fick åka till Stockholm. De lokala kändisarna var nu rikskändisar. Erkända inom musikkulturen och den ena spelningen avlöste den andra.

En svårare roll
1993 fick Håkan sin första son. Han säger själv att han inte var den bästa pappan och rollen som familjefar var svår att anpassa sig till, men idag är han klokare och har växt in i rollen som förälder. Totalt 6 ungar; 4 biologiska och 2 bonus som han är stolt och lycklig över att få ha i sitt liv även om vägen varit krokig.

- Dom är det finaste jag har” säger han och ögonen glittrar.

Som ett främmande språk
Han berättar även att rollen som den ”typiska” bilden av familjepappa som målas upp, inte var den han kunde känna igen sig eller identifiera sig med. Att prata fotboll och bilar, var ett främmande språk för honom vilket gjorde att han höll sig på avstånd. Utanför boxen. Att vara konstnär är lika främmande för dem som inte är det. Men att bli accepterad är inte alltid något man kan förvänta sig av dem som inte är likasinnade.

Dags för nytändning
I slutet av 90-talet fick det bli en nytändning inom musiken och ”Scandal Beauties” bildades och vi släppte en maxi cd, berättar Håkan.

Upp- och nergångar i bandet resulterade i splittring. Håkan ville dock inte ge upp hoppet om musiken och bandet ”Royal Acid Orchestra” bildades några år senare. Nu med både erfarenheter och mål. Satsningen innebar ett produktionsbolag och en manager åt bandet för att saker skulle styras upp rätt. Det blev bokningar både i Danmark och Holland.

Episkt i Billesholm
Undertecknad minns deras spelning på Bellman Bistro i Billesholm 2012 där vi nu sitter och samtalar. Fullt hus, fullt ös och en totalt tömd bar. Jag vet - för jag själv jobbade bakom baren den kvällen. Den kvällen var episk, och jag tror inte att både lokalen och uteserveringen varit fullsatt samtidigt sedan dess.

Den drömmen sprack
Men även denna saga har sitt slut och drömmarna om att få stå på de större scenerna runt om i världen sprack.

Jag frågar om hans frånvaro de senaste åren och varför han nu igen väljer att satsa på musiken trots tre tidigare splittringar. Jag ser då en Håkan som genuint och ärligt berättar om en livskris som fick honom att tappa glöden.

Kom som en chock
Bortgången av Robert ”strängen” Dalkvist, som var bandmedlem i Hellacopters, kom som en chock för honom. Sorg och saknad gör mycket även med en man som vill erövra världen ensam.

Jag ser en Håkan som öppet visar ett djup inom sig där även ångest och nedstämdhet rotat sig. Jag blir väldigt berörd och kan konstatera att mina tankar om Håkan som människa är rätt. Bakom den hårda fasaden finns en man med mycket känslor inte ens en gladiator skulle kunna hålla i schack.

Vill vara äkta
Om man tappar glöden och glädjen över att skriva musik, så gör man inte heller något som är äkta. Och jag vill vara äkta” säger han. Och jag kan bara hålla med.

Kärlek fick bli en helt ny satsning och Marie blev en stöttepelare för Håkan. Idag är de goda vänner och även hon är en del av hans nytändning. Separationen och tumultet kring detta väcker känslor och tankar.

- Ångest behöver inte vara något dåligt - många konstnärer är som mest produktiva och kreativa när man känner den komma krypande, konstaterar Håkan.

Håkan Holmströms Officiella
Fyra nyskriva låtar och en glöd som både syns och känns i hans närvaro:

- Detta är MITT. Detta är JAG, säger han.

- Stolt och rakt. Ärligt. Ur detta långkok av soppa, så får det va´ bra nu. Jag är på gång. Jag känner glädje igen, säger han entusiastiskt.

Rörande överens
Vi försöker knyta ihop säcken och pratar en hel del om kändisskapet och utanförskap, om att bli missförstådd och att ändå våga gå den väg man själv vill. Jag kan även här konstatera att vi har mycket gemensamt och vi gräver djupare i diskussioner som tillhör de mer känsliga bitarna. Kvinnor, alkohol och droger, familj och samhällsfrågor. Politik ska man inte diskutera med sin bästa vän instämmer vi båda, så vem vi ska rösta på i valet låter vi förbli osagt. Vad vi också är rörande överens om är att musik förenar människor. Musik sprider glädje och hopp. Musik - vare sig det är hårdrock, techno eller dansband, jazz eller opera, väcker känslor inom oss som vi gärna delar med andra. Hur du än ser ut, var du än kommer ifrån.

Lördag kl 18, på Bjuvskalaset, spelar Håkan med sina bandmedlemmar - bl a Pete Maroni, sin bror Ulf, Pelle Eliasson och ett nyförvärv av den yngre generationen vid namn Joakim.

Jag ser verkligen fram emot att få närvara. Som medborgarjournalist, Som fotograf, men framför allt som hans vän.

Vi ses på kalaset!!

Cindy Johansson

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »