Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HISTORIA Har du någon gång upptäckt att det finns rester av hus inne i skogen på den gamla avstängda grusvägen mellan 110:an och Torekullsvägen i Billesholm? I så fall ska du läsa detta.
Strax efter korsningen 110:an och Risekatslösavägen-Gamla Billesholmsinfarten, i riktning Ekeby, finns på vänster hand en grusväg som numera är stängd för biltrafik. Den vägen leder upp till Torekullsvägen och ungefär halvvägs upp dit till höger finns några gamla husruiner en bit in i skogen.

Stenarna vittnar om ett hus som numera är så gott som bortglömt bland lokalbefolkningen. Huset hette Teodorsminne men blev i folkmun Todersminne. Jag minns att jag som barn på Todersminne i sällskap med min far. Eftersom han var vän med människorna som bodde där.

Mycket mer än så minns jag dock inte. En som däremot minns alldeles utmärkt är en man som har direkt anknytning till platsen eftersom det var hans släkt som bebodde huset, eller gården, fram till dagarna då huset försvann. Mannen heter Finn Eldh. Född i Billesholm men utflyttad därifrån för mycket länge sedan. Den observante besökaren på lokala Facebooksidor om Billesholm känner säkert igen namnet för Finn Eldh följer med stort intresse via Facebook, händelseutvecklingen på födelseorten. Och delar gärna med sig både av bilder och berättelser från förr.

- Namnet Teodorsminne kommer från Theodor född 1687. Han sägs vara den förste som adlades under namnet Ankarcrona, berättar Finn Eldh.

- Fadern kom som flykting från Böhmen och namnet Teodor förekommer ofta i släkten Ankarcrona.

Teodorsminne var från början ett mindre jordbruk och en fruktodling.

- Jag har fått mig berättat att den förste som drev gården hade anknytning till släkten Ankarcrona. Jag har hört namnet Klerk i detta sammanhang.

- Långt efter att Teodor på 1600-talet uppförde gården kom Finns Eldhs egen släkt dit.

- År 1924 kom min morfar Peter Jönsson och min mormor Emma född Malmström som arrendedatorer till Teodorsminne. Dom hade med sig barnen. Ernst född 1907, Erik 1909, Elsa 1912 (min mor), Malte 1914, Lennart 1917 och Sten 1919.

Gården bestod av 38 tunnland åker, fruktodling och stor trädgård. Man hade 4 hästar, 16 kor, 1 tjur, 3 suggor, höns ankor och gäss.

Finn Eldhs morfar dog 1929 i blodförgiftning. Mormodern tog då över kontraktet och gården drevs som sterbhus tills den lämnades 1957. Ernst Jönsson lämnade gården 1928, Elsa 1934,

Malte 1938 och Sten 1945. Lennart bodde kvar tills gården lämnades men hade annat arbete. Erik var den som tillsamman med sin hustru Elin och min mormor Emma drev gården.

- En ganska stor del av inkomsterna kom från torghandel, fortsätter Finn Eldh. Varje lördag hela hösten åkte mormor till Helsingborg och sålde frukt på torget. I slutet av oktober och början av november var hon på torget onsdag och lördag och sålde gäss.

- Byggnaderna på gården var ett stort boningshus i två våningar med 7 rum och kök. Källare fanns det under halva huset. Brunn i källaren och pump i köket. Avlopp ut i bäcken. Stall. Ladugård.

Men inte nog med det. Finn fortsätter:

- Det fanns en loge, ett sädesmagasin och en höskulle i en stor byggnad. Grisahus och hönshus. En stor hjälm, en byggnad med väggar på gavlarna och en långsida. En byggnad med brygghus. Därtill en bagarstuga samt dass, med avlopp ut i bäcken. Obs! elektrisk ström fanns inte på den tiden.

Är det alltså så att du råkar stanna till och se de där gamla husgrunderna så föreställ dig vilken stor gård här en gång låg. Och vilket myller av liv och händelser som det måste ha funnits här. På platsen där det enda man hör idag är bilarna som rusar förbi på 110:an.

Inte ett ord om Skåne
Nyfiken på lämningarna efter något så gammalt i trakten som en gård från 1600-talet har jag sökt efter Theodor Ankarcrona på nätet. På Wikipedia hittar jag namnet men inte ett ord om något Theodorsminne. ”Theodor Ankarcrona var född Theodor Christophers, den 15 februari 1687. Så långt stämmer allt. Han dog den 2 november 1750, och till yrket var han amiral, vetenskapsman och landshövding i Stockholm.

Men inte ett ord i hans biografi om Skåne mer i en bisats som handlar om att han seglade från Stralsund till Skåne. Med kungen. Som han räddat undan döden……

Däremot stämmer det att släkten Ankarkrona sedan länge äger Boserups gård och fideikommiss och att anfadern Theodor var den som blev adlad.

Kittlar fantastin
Hur som helst så är det spännande att gå omkring vid husruinerna och tänka på stället fornstora dagar och vilka som eventuellt bodde här.

Tänk om gamla stenar hade kunnat prata…..

Vet DU något mer om Todersminne? Hör då av dig till redaktionen. Det är både roligt och nyttigt att känna till sin egen historia.

Billesholms historia
Jag har sökt efter Theodor Ankarcrona på nätet för att försöka kontrollera uppgiften om att grundaren av Theodorsminne verkligen var den som ryktet anger. På Wikipedia hittar jag namnet men inte ett ord om något Theodorsminne. Inte ett ord i hans biografi heller om Skåne. Däremot stämmer det att släkten Ankarkrona sedan länge äger och driver Boserups gård och fideikommiss.

Hur som helst så är det spännande att gå omkring vid husruinerna och tänka på ställets fornstora dagar och vilka som eventuellt bodde här en gång för länge sedan. 1687. Det är ju 350 år sedan! Hur var det här då?

 


Ljungsgård är en del av tätorten Billesholm i Skåne län. Ljungsgård var ursprungligen en sätesgård som beboddes av Claus Bille och sedermera hans son Jens Bille. Den senare byggde Billesholms kungsgård i närheten, vilken givit upphov till ortnamnet Billesholm.

Spännande historia
Ja, det kan man väl bara fantisera om. Men det hela började på Ljungsgård en bit utanför själva byn Billesholm.

Billesholm har fått sitt namn från dansketiden och Sten Bille, som under åren 1490–1504 innehade Gladsax län och 1495–1516 var landsdomare i Skåne. Bille hade fått stort behag till Ljungsgårds Sätesgård och köpte upp en del gårdar i trakten.

Fruktad av Gustav Vasa
Sten Bille var gift med Eline Krognos som dog redan 1476. De sex barn de båda hade dog redan som små. 1479 gifte dock Sten Bille om sig med Margareta Rönnow, dotter till riksmarsken Claus Rönnow. Sten och Margareta Bille efterlämnade fyra barn, av vilka två var söner, Torben och Claus Bille. Torben Bille blev Lunds siste ärkebiskop och Claus Bille blev krigare, statsman, en av de rikaste männen i Danmark samt den man som Gustaf Vasa fruktade och avskydde mest.

Bönderna brände gården
Claus Bille återvände till Skåne vintern 1524–1525, sedan han haft diverse uppdrag i kronans tjänst. I mars 1525 stormades Ljungsgård av upproriska bönder och brändes som tidigare nämnts, ner till grunden. En munk (och här förmodas att han var identisk med kaniken i Lund Christiern Pedersen) antogs vara anstiftare till detta bondeuppror.

Claus Billes hämnd blev gruvlig, han lät bränna nämnda munk på bål, på de stumpar av gården som ännu var obrända.

Billes bestraffning
Åren 1525–1527 återuppbyggdes gården och sedan Claus Bille lämnat tjänsten på Bohus slog han sig ner på Ljungsgård. Både Ljungsgård och sedermera Billesholm fick bönderna i Södra Vram bygga upp utan betalning som straff för att de deltagit i Ljungsgårds nerbränning.

Claus Billes hustru Lisbeth Ulfstrand dog 1540 och han själv 1558. Då Claus Bille dog fick sonen Jens ärva Ljungsgård.

Ja, ni hör själv. Det var ju hur spännande som helst att vara från Billesholm med omnejd. Särskilt när man slapp vara del av krig och fiendskap.
Fakta om just Theodorsminne hittar jag, sånär som på Finn Eldhs berättelse, inte någonstans.

Synd att gamla stenar inte kan prata…..

Marianne Rönnberg Galmor

Färgfoto: Göran Johansson

Här finns en lista med en mängd andra bekanta namn från trakten.

http://www4.sprakochfolkminnen.se/NAU/bilder/_s1mx001/117118a1.htm

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »