Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kompisar sedan de första barnaåren för snart 60 år sedan. Från vänster Ingrid Lundh, Pia Höjer-Svensson och Kirsten Kristensen.
VÄNSKAP - Välkommen min kära vän! Ingrid Lundh står i dörren med vidöppen famn och väntar när bästisen sedan 60 år - Pia Höjer-Svensson kommer. Idag ska vänskapen firas med både presenter och god mat.

Jag har skrivit om Ingrid Lundh i Billesholm flera gånger tidigare. Bland annat när hon vid olika tillfällen klätt ut sig till Tomtemor och bjudit in alla byns barn att komma och berätta om sina önskelistor till Tomten. Ingrid är nämligen den där sortens människa som vill alla andra väl och hon drar sig inte för att gå en extra mil för att göra någon glad.

Idag är det bästa kompisen sedan 60 år – Pia Höjer-Svensson - som är föremålet för Ingrids kärlek och omtanke. Pia, som liksom Ingrid nyligen fyllt 60, ska firas med god middag och inbjudna är också bådas barndomskompis Kirsten Kristensen.

Det började i Nyvång, där alla tre föddes. Föräldrarna var vänner och det blev flickorna också. För livet, kan vi idag konstatera.  Efter några år i Nyvång fick Ingrids och Pias fäder jobb på Gullfiber i Billesholm och båda familjerna flyttade hit. Samma sak gjorde Kirsten Kristensen och hennes föräldrar.

Ingrid, Pia och Kirsten berättar glatt för mig om hur mycket roligt de hade under uppväxten. En del är inte tryckbart. Annat är det. Ja, ni förstår säkert…….

Oftast var det Ingrid som hittade på saker och Pia som hängde på. Kirsten berättar att hon inte kunde vara med alltid eftersom hennes föräldrar hade full koll på henne dygnets alla timmar. Så var det inte i Ingrids och Pias hem, förstår jag.

Varandras stöd
Upptågen handlade i alla fall mycket om killar, så mycket kan jag avslöja. Och om att skolan var tråkig och jobbig, att det ibland var jobbigt hemma också och att det då var räddningen att de hade varandra.

Som när Ingrids mor blev sjuk i cancer och Ingrid behövde stöd. Då bodde Pia hos henne långa perioder och tillsammans red de ut stormarna.

Höll sorgen på avstånd
Så här 45 år senare pratar vi kring middagsbordet om att Ingrid nog var sådär påhittig för att hon hade behov av att hålla igång hela tiden. Eller rättare sagt; Hon höll igång för att hon inte vågade sörja sin mor och knäckas av hennes alltför tidiga död.

- Jag var oerhört ensam, berättar Ingrid med tårar i ögonen. Mor dog när jag var tonåring. Far klarade inte av mer än att jobba – och ibland knappt det. Jag fick ta hand om det mesta. Hade liksom ingen tid att vara barn eller ung på. Far drack och det hände ofta att de ringde från puben och sa att ”Nu får du komma hit och hämta din far”, berättar hon.

Kärlekens sanna värde
- Sörja fick jag göra mycket senare fortsätter Ingrid. I vuxen ålder. Det är nog därför också som jag är så oerhört fäst vid min dotter och hennes barn och familj. Och mina kära kompisar! Jag inser till fullo vad kärlek och omtanke om varandra betyder.

Bildade egna familjer
Efter att ha konkurrerat om killarna hittade de till slut var sin egen, stadgade sig och bildade familj på var sina håll. Åren gick och det var ett tag ganska glest mellan både samtal och träffar.

- Men när det var jobbigt – som det ju var ibland – så ringde jag till Ingrid och pratade av mig, minns Pia. Ingrid är fantastiskt bra på att höra det man inte säger. Det som man försöker dölja mellan raderna. Hon är en fantastisk vän och kommer med kloka råd när man själv är färdig att ge upp.

-Tänk på dig själv, säger hon. Gör det som är bäst för DIG.

När det var dags att fylla 50 bestämde de sig för att återuppta kontakten och inte släppa den igen. Och här sitter de nu.

 


Stor spännvidd 
Samtalet glider från killar och diverse eskapader på det temat till betydligt mer allvarliga saker som hänt i livet. Men när det är dags för Pia att öppna alla paket som Ingrid har till henne stiger stämningen igen.

Paket ett innehåller ett hjärta med en ängel på. Pia älskar änglar, det vet Ingrid förstås. Sedan blir det en ”staty” i form av en trött pingla som sover middag på soffan. Pia gillar skarpt att sova middag. Därefter öppnar hon ett paket med en rund tavla i. Motiv Marilyn Monroe. Och sist men inte minst; Ett silverhalsband med en vacker inskription.

 

 

Vänskap utan krusiduller
Idag är Ingrid förutom en superkompis bl.a. också en omtyckt medarbetare i köket på Jens Billeskolan i Billesholm. Pia arbetar med administrativa uppgifter på Folktandvården i Vejbystrand. Och Kirsten bor på bottenvåningen i samma hus som Ingrid. I Billesholm.

Det är inget vilt kalas som vi fyra åstadkommer. Efter allvaret pratar vi nostalgiskt om hur Billesholm var när vi alla var unga. Även jag är ju en gammal Billesholmare.

Vi beklagar att stationshuset fortfarande ser bedrövligt ut. Jag frågar vilka lärare tjejerna haft. De är alla 7-8 år yngre än jag men Kirsten och jag har i alla fall haft Eyve Warenfeldt båda två. Och de säger alla att de hade Kerstin Håkansson och Kerstin Nirup mfl.

Rostfritt
Det mesta känns igen. Och det är väl just det som är det fina med gammal vänskap. Den rostar liksom inte. Oavsett om föremålet är en annan människa eller en bygd. Man känner igen sig och kan vara som man är. Utan krusiduller. Som när Ingrid, Pia och Kirsten träffas.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »