Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kompisar sedan de första barnaåren för snart 60 år sedan. Från vänster Ingrid Lundh, Pia Höjer-Svensson och Kirsten Kristensen.
VÄNSKAP - Välkommen min kära vän! Ingrid Lundh står i dörren med vidöppen famn och väntar när bästisen sedan 60 år - Pia Höjer-Svensson kommer. Idag ska vänskapen firas med både presenter och god mat.

Jag har skrivit om Ingrid Lundh i Billesholm flera gånger tidigare. Bland annat när hon vid olika tillfällen klätt ut sig till Tomtemor och bjudit in alla byns barn att komma och berätta om sina önskelistor till Tomten. Ingrid är nämligen den där sortens människa som vill alla andra väl och hon drar sig inte för att gå en extra mil för att göra någon glad.

Idag är det bästa kompisen sedan 60 år – Pia Höjer-Svensson - som är föremålet för Ingrids kärlek och omtanke. Pia, som liksom Ingrid nyligen fyllt 60, ska firas med god middag och inbjudna är också bådas barndomskompis Kirsten Kristensen.

Det började i Nyvång, där alla tre föddes. Föräldrarna var vänner och det blev flickorna också. För livet, kan vi idag konstatera.  Efter några år i Nyvång fick Ingrids och Pias fäder jobb på Gullfiber i Billesholm och båda familjerna flyttade hit. Samma sak gjorde Kirsten Kristensen och hennes föräldrar.

Ingrid, Pia och Kirsten berättar glatt för mig om hur mycket roligt de hade under uppväxten. En del är inte tryckbart. Annat är det. Ja, ni förstår säkert…….

Oftast var det Ingrid som hittade på saker och Pia som hängde på. Kirsten berättar att hon inte kunde vara med alltid eftersom hennes föräldrar hade full koll på henne dygnets alla timmar. Så var det inte i Ingrids och Pias hem, förstår jag.

Varandras stöd
Upptågen handlade i alla fall mycket om killar, så mycket kan jag avslöja. Och om att skolan var tråkig och jobbig, att det ibland var jobbigt hemma också och att det då var räddningen att de hade varandra.

Som när Ingrids mor blev sjuk i cancer och Ingrid behövde stöd. Då bodde Pia hos henne långa perioder och tillsammans red de ut stormarna.

Höll sorgen på avstånd
Så här 45 år senare pratar vi kring middagsbordet om att Ingrid nog var sådär påhittig för att hon hade behov av att hålla igång hela tiden. Eller rättare sagt; Hon höll igång för att hon inte vågade sörja sin mor och knäckas av hennes alltför tidiga död.

- Jag var oerhört ensam, berättar Ingrid med tårar i ögonen. Mor dog när jag var tonåring. Far klarade inte av mer än att jobba – och ibland knappt det. Jag fick ta hand om det mesta. Hade liksom ingen tid att vara barn eller ung på. Far drack och det hände ofta att de ringde från puben och sa att ”Nu får du komma hit och hämta din far”, berättar hon.

Kärlekens sanna värde
- Sörja fick jag göra mycket senare fortsätter Ingrid. I vuxen ålder. Det är nog därför också som jag är så oerhört fäst vid min dotter och hennes barn och familj. Och mina kära kompisar! Jag inser till fullo vad kärlek och omtanke om varandra betyder.

Bildade egna familjer
Efter att ha konkurrerat om killarna hittade de till slut var sin egen, stadgade sig och bildade familj på var sina håll. Åren gick och det var ett tag ganska glest mellan både samtal och träffar.

- Men när det var jobbigt – som det ju var ibland – så ringde jag till Ingrid och pratade av mig, minns Pia. Ingrid är fantastiskt bra på att höra det man inte säger. Det som man försöker dölja mellan raderna. Hon är en fantastisk vän och kommer med kloka råd när man själv är färdig att ge upp.

-Tänk på dig själv, säger hon. Gör det som är bäst för DIG.

När det var dags att fylla 50 bestämde de sig för att återuppta kontakten och inte släppa den igen. Och här sitter de nu.

 


Stor spännvidd 
Samtalet glider från killar och diverse eskapader på det temat till betydligt mer allvarliga saker som hänt i livet. Men när det är dags för Pia att öppna alla paket som Ingrid har till henne stiger stämningen igen.

Paket ett innehåller ett hjärta med en ängel på. Pia älskar änglar, det vet Ingrid förstås. Sedan blir det en ”staty” i form av en trött pingla som sover middag på soffan. Pia gillar skarpt att sova middag. Därefter öppnar hon ett paket med en rund tavla i. Motiv Marilyn Monroe. Och sist men inte minst; Ett silverhalsband med en vacker inskription.

 

 

Vänskap utan krusiduller
Idag är Ingrid förutom en superkompis bl.a. också en omtyckt medarbetare i köket på Jens Billeskolan i Billesholm. Pia arbetar med administrativa uppgifter på Folktandvården i Vejbystrand. Och Kirsten bor på bottenvåningen i samma hus som Ingrid. I Billesholm.

Det är inget vilt kalas som vi fyra åstadkommer. Efter allvaret pratar vi nostalgiskt om hur Billesholm var när vi alla var unga. Även jag är ju en gammal Billesholmare.

Vi beklagar att stationshuset fortfarande ser bedrövligt ut. Jag frågar vilka lärare tjejerna haft. De är alla 7-8 år yngre än jag men Kirsten och jag har i alla fall haft Eyve Warenfeldt båda två. Och de säger alla att de hade Kerstin Håkansson och Kerstin Nirup mfl.

Rostfritt
Det mesta känns igen. Och det är väl just det som är det fina med gammal vänskap. Den rostar liksom inte. Oavsett om föremålet är en annan människa eller en bygd. Man känner igen sig och kan vara som man är. Utan krusiduller. Som när Ingrid, Pia och Kirsten träffas.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »