Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Janne Josefsson, journalisten makthavare bävar för att få besök av, kan se så här glad ut när han inte jobbar. Men låt dig inte luras. Förvisso med en portion självkritik och ödmjukhet, men dock, så fortsätter han sina granskningar. Nu i programmet Josefsson i SVT1. Idag onsdag bl.a. med en granskning av Findus nedläggning. Foto: MRG/Bjuvsnytt.
FINDUS Går det att framgångsrikt driva företag och samtidigt bete sig anständigt mot de anställda? När det t.ex. blir tal om nedläggning trots att ledningen tidigare lovat att utveckla, inte avveckla eller flytta produktionen?
Den här veckans avsnitt av Janne Josefssons program har titeln Blå dunster, och ger oss åtminstone två svar på frågan ovan. Programmet handlar om nedläggningen av gummifabriken i Viskafors men också om hur det gick till när samma sak drabbade Findus Bjuv och vad de inblandade egentligen trodde och tyckte om det.

I både Bjuv och Viskafors fattade ägarna och bolagsledningen iskalla beslut samtidigt som de slog blå dunster i de anställdas och deras fackliga företrädares ögon. Något för övrigt även i Findusfallet höga politiker och fackrepresentanter deltog i. Trots det kunde de inte motstå att sola sig några minuter i medias strålkastarljus. Vem minns inte LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på podiet i Folkets Husparken i Bjuv? När han med hög röst förkunnade att inte en enda ärta skulle lämna Bjuv? Eller arbetsmarknadsministern Ylva Johansson som från samma scen sa att affären måste stoppas och Findus stanna i Bjuv?

Inom parentes kan jag själv tillägga att även EU-parlamentarikern och S-profilen Marita Ulvskog en kväll kom till Bjuv och lovade Arbetarekommunen att påverka mäktiga människor hon kände i Bryssel och som skulle stoppa affären. Inte heller Ulvskog såg vi i Bjuv röken av efter den kvällen.

Höjdarna lovar runt och håller tunt. Gummifabriken i Viskafors skulle fylla 100 år och de nya ägarna Trelleborg med VD Rune Andersson i spetsen klev in och sa att en nedläggning vore en enorm kapitalförstöring. Här skulle det tvärtom bli en ny fabrik framöver. Vilket fick arbetarna att bjuda till ytterligare. Trots att arbetsmiljön och säkerhetstänket i " Sveriges farligaste fabrik" var under all kritik och människor uppenbarligen blev dödssjuka och dog. En dag dök Viskafors VD Ivan Arpi upp och meddelade att fabriken skulle läggas ner och produktionen flyttas utomlands. För arbetarna blev chocken total.

”Samma sak på Findus”
Samma känsla över att ha blivit lurade återkommer i Janne Josefssons intervjuer med de tre fd anställda på Findus; Kajsa Svalö, Mikael Svalö och Kent Ahlgren. Fackligt aktiva på det Findus som lades ner. Även dem slog ägare och inte minst regeringen och LO blå dunster i.

- Findus var lönsamt när Nomad Foods köpte företaget och det talades om satsningar, säger alla tre.

- Fem månader senare dyker det upp en karl som säger att nu ska Findus Bjuv stängas. Vi trodde knappt våra öron.

Det var Stefan Descheemaeker VD för Nomad Foods och tillika professor i affärsstrategi som, med en vakt vid sin sida, kom med flyg från London till matsalen i Bjuv för att ge personalen denna kalldusch. En timme senare tog han ett plan ut ur Sverige, tillbaka till kontoret i London. Reaktionerna på och effekterna av hans besök, det brydde uppenbarligen inte ägarnas hjärnor. Det man inte vet har man inte ont av, heter det ju i ett gammalt ordspråk, och i den här typen av storaffärer verkar det stämma.

Om att tro blint
Men det socialdemokratiska Bjuv trodde, vill jag påstå, trots allt blint på sina toppledare från Stockholm.

Kent Ahlgren:
-Ja, jag trodde de skulle se till att stoppa nedläggningen. Jag trodde det fanns hopp, säger han till Janne Josefsson.

Men inget kunde ha varit mer fel. Det vet vi ju nu.

- De lurade oss, säger Ahlgren och paret Svalö.

- Jag är besviken, säger Kajsa Svalö till Janne Josefsson.

- Att man får lov att köpa och lägga ner på det här viset……

Fullt tillåtet
Facken iTyskland och Spanien hade sett till att fixa avtal med Nomad Foods om att de inte skulle lägga ner fabrikerna där. I Sverige hade något motsvarande inte gjorts. Och som Handelsminister Mikael Damberg i svallvågorna efter Findus konstaterade så har regeringen i Sverige inga befogenheter att stoppa det ett privat bolag vill göra när det gäller vad som hände i tex Bjuv.

- Det är varumärket de vill åt, fortsätter Mikael Svalö., och syftar på Nomad Foods.

- Vi på golvet stöttade varandra hela vägen, säger Kajsa Svalö. Men ingen från ledningen närvarande ens sista dagen.

Sanningens kranka blekhet
Under programmets gång ringer Janne Josefsson upp Nomad Foodsägaren Noam Gottesman på hans mobil. Presenterar sig och ställer frågor om nedläggningen i Bjuv.

- Jag talar inte med media, säger Gottesman till slut och så lägger han på.

- Man kan så klart vara efterklok, säger Karl-Petter Thorwaldsson idag till Josefsson. Känslostormen i kroppen då där i Bjuv var stark liksom mitt tal.

- Men tänkte du inte på att åhörarna trodde på det du sa, frågar Janne Josefsson.

- Jo en del trodde förstås det då. Att har man LO-stöd så är det ingen fara.

Även Rune Andersson medger efter många påtryckningar Josefsson svar på sitt agerande i Viskafors. Jag vågar påstå att hans ord också kan stå för Noam Gottesman som ägde Findus:

- Klart jag förstår de som drabbas, säger Andersson. Men skulle man tänka på det så skulle man inte kunna ändra på något, tillägger mannen som tycker att det roligaste i livet just är att utveckla företag.

- Man måste utveckla företag och då blir det så här. Tyvärr.

Se Josefsson onsdag kväll på SVT 1. Klockan 20.00.

Fotnot: Fotnot: Bjuvsnytt har sett Blå dunster i förväg efter att tidigare ha kommunicerat med dess redaktion i fråga om Findusaffären.

Marianne Rönnberg Galmor

 

 
 
 
 
 
 

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »