Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stambyte är inte kul. Varken för katter eller människor.
BYGGSTÖK vecka 40 inleddes stambyte i Ann-Marie McNatts badrum i Bjuv. Efter sju sorger och åtta bedrövelser har hon nu fått en toastol monterad. Men undrar fortfarande när livet helt ska återgå till det normala.

Stambyte är en dammig och stundtals öronbedövande historia. Ann-Marie McNatt har tre raskatter och när hon först fick veta att det var stambyte på gång så bokade hon plats åt dem på ett katthotell. Så att de inte skulle skrämmas av oljud och byggstök.

- Så långt var allt bra, berättar Ann-Marie. Bjuvsbostäder, som äger fastigheten jag bor i, ändrade visserligen byggstartsdatum men katthotellet ändrade då bokningen utan extra kostnad för mig.

Och när bygget drog igång checkade katterna in på katthotellet och Ann-Marie och en väninna tog in på ett annat hotell. För inte heller de senare tyckte de ville bo i lägenheten precis när hantverkarna rev ut den gamla badrumsinredningen.

Men när Ann-Marie och kompisen sedan återvände till Bjuv på fredagen fick de höra att stambytet var försenat och det var väl egentligen då eländet började.

Nästa försening
- Vi åkte hem på fredagen och då träffade jag en av rörläggarna, berättar Ann-Marie.

- Han sa att de skulle pausa kommande vecka vilket jag förstod som helt och hållet. Så vi hämtade hem katterna och betalde 2 208 kr för de dagar de varit på katthotellet.  Liksom en straffavgift för de dagar jag bokat men inte använt. Eftersom planeringen inte stämde med byggets framskridande.

Det var vecka 40 och hemma på Östergatan i Bjuv var det ingen värme i köket.

- Jag ringde jouren hos Bjuvsbostäder men fick svar att man måste vara två som klagar för att jouren ska ta det, berättar Ann-Marie.

- På måndagen fick jag sedan reda på att det var rörmokarna som klippt rören. Jag fick därefter veta att jag inte får tillbaka värmen förrän jobbet är klart. Så jag har fått låna ett värmeelement från Bjuvsbostäder. Vilket förstår innebär en merkostnad för mig på elräkningen.

Ersätter bara elen
Ann-Marie har kontaktat Bjuvsbostäders VD Mats Nilsson och berättat om sina extrautgifter pga stambytet. Tusenlapparna för katthotellet och extra elkostnader pga elementet.

- Kostnaderna för katterna har vi sagt att hon får stå för själv. Dem kan vi inte ta på oss. Däremot ska vi täcka upp för extra elkostnader orsakade av vårt värmeelement , säger Mats Nilsson.

- Överhuvudtaget så drar vi av 40 procent på hyran för tiden stambytet pågår, fortsätter Mats Nilsson. För alla hyresgäster i alla de lägenheter där stambytet pågår.  Och utgifter som tex de för katterna får täckas av det avdraget. Vi betalar inget extra för husdjur etc.

Fortsatt försening
Vecka 41 kommer Ann-Marie hem från jobbet tidigt och möter nya hantverkare i lägenheten som berättar att det blivit något fel i badrummet så att de måste riva mer.

- Då blev jag panikslagen, säger Ann-Marie. Det dånade och rök och katterna blev vettskrämda.

- Då ringde jag min chef och sa att jag måste ha semester resten av veckan för katterna fixar inte larmet oh dammet om de ska vara ensamma hemma.

En toavagn på 15 lägenheter
Eftersom stambytet gäller badrummen så har hyresgästerna varit hänvisade till att använda en mobil toa- och duschvagn som Bjuvsbostäder satt på gården. En toa/dusch för så många lägenheter låter snålt men en koll med VD Mats Nilsson bekräftar att uppgiften stämmer.

- I duschen hängde det ett jättesmutsigt duschdraperi som jag felanmälde, säger Ann-Marie. Det tog flera dagar innan det kom upp ett nytt. Dessutom saknades både papper och tvål och toan, som var fräsch när den kom, blev snart en sanitär olägenhet. Som jag också felanmälde.

Någon snodde trappan!
”Pricken över i:et” i historian om toavagnen är nog att trappan en dag var försvunnen! Vilken cirkus!! Och inomhus i lägenheten fortfarande bara råa betongväggar och hantverkare som sprang in och ut och hämtade grejer utan att något annat verkade hända.

- De klagade för att katterna hade bajsat i kattlådorna, säger Ann-Marie. Men vad hade de väntat sig? Det fanns plast och jag ville att de skulle plasta in badrummet men eftersom det inte blev gjort så gick ju katterna in dit de är vana att göra sina toalettbestyr.

Bjuvsbostäder svårfångade
Under resans gång har Ann-Marie ringt till felanmälan på Bjuvsbostäder och också emellanåt försökt nå VD Mats Nilsson eller andra ansvariga för stambytet. För det mesta tycker hon att hon fått undvikande och negativa svar men Mats Nilsson fick hon i alla fall ett samtal med. Att han inte återkopplade till henne som hon uppfattat att han sa han skulle, lovade han göra när vi talade med honom i slutet av förra veckan.

I dagsläget har nu kakel kommit upp på väggarna och på golvet och en toastol är både installerad och invigd. En dörr finns också till toaletten.

Förde dagbok över arbetet
Bjuvsbostäder har sagt att jobbet ska ta fem veckor och enligt Mats Nilsson håller tidsplanen. Arbetet påbörjades vecka 40.

- Jag har frågat och frågat för jag vill ha ett slutdatum, säger Ann-Marie. NÄR TAR DET HÄR HELSIKET SLUT? Hur lång tid ska ett stambyte egentligen ta?

Ann-Marie har fört dagbok under hela tiden stambytet pågått och så här ser en del av den ut:

Måndag 21.10
”Jag kommer hem 13.30  till totalt kaos.  Ingen ström i hela huset – de som bilade hade kapat en kabel.

Elektriker här försöker fixa. Huvudkabeln visar sig gå via en klädkammare in i badrummet och vidare in i garderob 2 - där han skulle borra. Men där hade jag mina kläder som jag fick lägga på golvet på lakan. Mycket dammigt.

Varför ska jag plasta in allt själv?  Jag tog några gamla lakan för de påsar de gav var dammiga så dem ville jag inte använda.

Sen när vi fick tillbaka strömmen så fanns det inget varmvatten i mobila duschen.”

Vill ha större avdrag på hyran    
- Med allt som detta stambyte ställt till med rent praktiskt för mig så accepterar jag inte endast 40 procent hyresavdrag för det räcker inte när det tar så här lång tid. Bjuvsbostäder får kompensera med mer, avslutar Ann-Marie McNatt.

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

SÖK

GÅNG

Rösträtt för kvinnor 100 år – Föreläsnin…

21-09-2021

HISTORIA År 2021 är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i ett riksdagsval för första gången. Hur gick det till när kvinnorna vann rösträtten? Föreläsningen lyfter fram de kvinnor...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Cykling och hälsa i litteraturens tecke…

18-08-2021

LITTERATUR PÅ CYKEL I maj 2021 var det premiär för Littera-turen – en cyklande litteraturrunda med fyra författare och distans. Den 4 september är det dags för nummer två. Den här...

Läs mer

Start för Hembygdsföreningens lördagscaf…

23-07-2021

FRITID Lördagen den 31 juli startar Billesholmstraktens Hembygdsförening i fd prästgården i Norra Vram sitt populära lördagscafé. Klockan 13-16 serveras det kaffe och kakor mm. Antikvariatet och muséet är...

Läs mer

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »