Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bjuvs politiska partier representerade av från vänster till höger: Sven-Ingvar Blixt (L), Leif Johansson (V), Nils Nilsson (C), Maria Berglund (KD), Anders Månsson (S), Niels Madsen (M) och Mikael Henrysson (SD).
FÖRETAGANDE Möjligheten att bilda någon form av näringslivsråd i Bjuvs kommun ska undersökas. Det blev det mest konkreta resultatet av det möte mellan Bjuvspolitiker och näringslivsföreträdare i kommunen som ägde rum på torsdagen i Billesholm.

Värd för mötet var Företagarna Bjuv och efter en presentation från organisationens sida tog en representant för varje parti i Bjuvs kommunfullmäktige plats.

Konkret betyder det att de frågor som Magnus Engelbäck från Företagarna Syd tillsammans med ordförande i Bjuv Belinda Bagger, hade förberett och ställde besvarades av Sven-Ingvar Blixt (L), Leif Johansson (V), Nils Nilsson (C), Maria Berglund (KD), Anders Månsson (S), Niels Madsen (M) och Mikael Henrysson (SD).

Enligt Företagarna bidrar de företag som finns i Bjuvs kommun med sammanlagt 189  miljoner kronor i skatteintäkter. Av hela kakan som är 861 miljoner.

Mikael Henrysson inledde med att berätta att SD i sin budget fr 2020 – del av innehållet som ska behandlas på Kommunfullmäktige den 28.11 – avsatt medel för inrättandet av ett ”näringslivsråd”.

- Vi vill att det bildas ett råd bestående av politiker, tjänstemän och företagare, verksamma i Bjuvs kommun. Vi tror det skulle gagna alla om ett sådant råd kunde träffas och på djupet diskutera hur vi bäst ska kunna samarbeta för att stötta varandra.

Henrysson berättad också att man i sitt budgetförslag avsatt 1,2 mkr för en ”Trygghetsvärd”. Som man i framtiden kan se samarbetar också med det lokala näringslivet.

Skolan gemensamt tema
Moderaternas Niels Madsen presenterade förstås sitt parti som företagarvänligt och betonade dessutom vikten av en bra skola. M vill att kommunen ska lägga ut fler jobb på entreprenad, ha ett samarbete mellan företag och skola. Exempelvis via inrättandet av lärlingsplatser.

Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande, inledde med att berätta att S velat ha ett samarbete med M, som dock valde att gå fram för sig själv med sina 5 mandat. Månsson lade också han stor tonvikt på skolan. Han nämnde kommunens stolthet Brogårdaskolan, som man bla hoppas ska bidra till en ökad inflyttning av kapitalstarka invånare – inklusive underförstått företagare. Men samtidigt berättade han öppenhjärtligt om att betygen i Bjuvs skolor sjunker och att pojkarnas resultat släpar efter flickornas.

Först upp och nu ner?
För några år sedan lyckades Bjuv klättra på betygsstegen nationellt. Den som minns detta förundras över Anders Månssons nu aktuella uttalande om sjunkande resultat. Vad har hänt? Summan av svaren från några av politikerna var att de höga betyg som fanns verkar medvetet ha satts ”för högt”. Vilket på gymnasienivå utanför kommunen inneburit att eleverna inte klarat av studierna då de faktiskt inte haft de grundkunskaper som krävts.

Samtliga närvarande politiker stämde in i resonemanget om hur viktig det är att förbättra skolorna. De prisade företagsamheten som uppstått på Findus gamla område och hoppades på den fortsatta utvecklingen där vad gäller jobb.

Näringslivsråd?
Men det fanns också en annan punkt som samtliga partirepresentanter kunde enas kring och det var bildandet av ett särskilt råd – en politiskt oberoende intressegrupp – som regelbundet träffas för att dryfta frågor som rör företagande och utveckling ur alla aspekter.

- Ett sådant råd har funnits förut, sa Bengt Fellbe, kommunens näringslivssekreterare. Det kallades av tidigare ordförande för Företagarna Mats Rönnberg för wienerbrödsmöten och lades med tiden ner.

- Men inget hindrar att en ny grupp bildas nu. I den gruppen fattas dock inga beslut utan det ska vara en ren diskussionsforum, förtydligade Bengt Fellbe.

"Ändra på självbilden"
- Jag är här för att lyssna på vad ni företagare vill ha från oss, sa KD:s Maria Berglund ett par gånger.

- Själv tror jag att vi måste ändra på vår självbild och sälja oss på allt det fina som finns här. Vi är nära den fina Söderåsen, nära Helsingborg. Och snart stannar tågen i Billesholm. Här är det gott att bo och verka.

Magnus Engelbäck från Företagarna avslutade kvällens utfrågning med att kolla om de närvarande politikerna kunde tänka sig ett näringslivsråd.

- Ja, sa fem av dem.

Två var intresserade men uttryckte viss tvekan. Med hänvisning bla till upphandlingssekretess. De tveksamma var Anders Månsson och Nils Nilsson.

Sammanfattningen av den lilla "omröstningen" är att frågan om bildandet av en gemensam diskussionsgrupp för Bjuvs bästa, kommer att behandlas.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Rösträtt för kvinnor 100 år – Föreläsnin…

21-09-2021

HISTORIA År 2021 är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i ett riksdagsval för första gången. Hur gick det till när kvinnorna vann rösträtten? Föreläsningen lyfter fram de kvinnor...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Cykling och hälsa i litteraturens tecke…

18-08-2021

LITTERATUR PÅ CYKEL I maj 2021 var det premiär för Littera-turen – en cyklande litteraturrunda med fyra författare och distans. Den 4 september är det dags för nummer två. Den här...

Läs mer

Start för Hembygdsföreningens lördagscaf…

23-07-2021

FRITID Lördagen den 31 juli startar Billesholmstraktens Hembygdsförening i fd prästgården i Norra Vram sitt populära lördagscafé. Klockan 13-16 serveras det kaffe och kakor mm. Antikvariatet och muséet är...

Läs mer

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »