Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bjuvs politiska partier representerade av från vänster till höger: Sven-Ingvar Blixt (L), Leif Johansson (V), Nils Nilsson (C), Maria Berglund (KD), Anders Månsson (S), Niels Madsen (M) och Mikael Henrysson (SD).
FÖRETAGANDE Möjligheten att bilda någon form av näringslivsråd i Bjuvs kommun ska undersökas. Det blev det mest konkreta resultatet av det möte mellan Bjuvspolitiker och näringslivsföreträdare i kommunen som ägde rum på torsdagen i Billesholm.

Värd för mötet var Företagarna Bjuv och efter en presentation från organisationens sida tog en representant för varje parti i Bjuvs kommunfullmäktige plats.

Konkret betyder det att de frågor som Magnus Engelbäck från Företagarna Syd tillsammans med ordförande i Bjuv Belinda Bagger, hade förberett och ställde besvarades av Sven-Ingvar Blixt (L), Leif Johansson (V), Nils Nilsson (C), Maria Berglund (KD), Anders Månsson (S), Niels Madsen (M) och Mikael Henrysson (SD).

Enligt Företagarna bidrar de företag som finns i Bjuvs kommun med sammanlagt 189  miljoner kronor i skatteintäkter. Av hela kakan som är 861 miljoner.

Mikael Henrysson inledde med att berätta att SD i sin budget fr 2020 – del av innehållet som ska behandlas på Kommunfullmäktige den 28.11 – avsatt medel för inrättandet av ett ”näringslivsråd”.

- Vi vill att det bildas ett råd bestående av politiker, tjänstemän och företagare, verksamma i Bjuvs kommun. Vi tror det skulle gagna alla om ett sådant råd kunde träffas och på djupet diskutera hur vi bäst ska kunna samarbeta för att stötta varandra.

Henrysson berättad också att man i sitt budgetförslag avsatt 1,2 mkr för en ”Trygghetsvärd”. Som man i framtiden kan se samarbetar också med det lokala näringslivet.

Skolan gemensamt tema
Moderaternas Niels Madsen presenterade förstås sitt parti som företagarvänligt och betonade dessutom vikten av en bra skola. M vill att kommunen ska lägga ut fler jobb på entreprenad, ha ett samarbete mellan företag och skola. Exempelvis via inrättandet av lärlingsplatser.

Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande, inledde med att berätta att S velat ha ett samarbete med M, som dock valde att gå fram för sig själv med sina 5 mandat. Månsson lade också han stor tonvikt på skolan. Han nämnde kommunens stolthet Brogårdaskolan, som man bla hoppas ska bidra till en ökad inflyttning av kapitalstarka invånare – inklusive underförstått företagare. Men samtidigt berättade han öppenhjärtligt om att betygen i Bjuvs skolor sjunker och att pojkarnas resultat släpar efter flickornas.

Först upp och nu ner?
För några år sedan lyckades Bjuv klättra på betygsstegen nationellt. Den som minns detta förundras över Anders Månssons nu aktuella uttalande om sjunkande resultat. Vad har hänt? Summan av svaren från några av politikerna var att de höga betyg som fanns verkar medvetet ha satts ”för högt”. Vilket på gymnasienivå utanför kommunen inneburit att eleverna inte klarat av studierna då de faktiskt inte haft de grundkunskaper som krävts.

Samtliga närvarande politiker stämde in i resonemanget om hur viktig det är att förbättra skolorna. De prisade företagsamheten som uppstått på Findus gamla område och hoppades på den fortsatta utvecklingen där vad gäller jobb.

Näringslivsråd?
Men det fanns också en annan punkt som samtliga partirepresentanter kunde enas kring och det var bildandet av ett särskilt råd – en politiskt oberoende intressegrupp – som regelbundet träffas för att dryfta frågor som rör företagande och utveckling ur alla aspekter.

- Ett sådant råd har funnits förut, sa Bengt Fellbe, kommunens näringslivssekreterare. Det kallades av tidigare ordförande för Företagarna Mats Rönnberg för wienerbrödsmöten och lades med tiden ner.

- Men inget hindrar att en ny grupp bildas nu. I den gruppen fattas dock inga beslut utan det ska vara en ren diskussionsforum, förtydligade Bengt Fellbe.

"Ändra på självbilden"
- Jag är här för att lyssna på vad ni företagare vill ha från oss, sa KD:s Maria Berglund ett par gånger.

- Själv tror jag att vi måste ändra på vår självbild och sälja oss på allt det fina som finns här. Vi är nära den fina Söderåsen, nära Helsingborg. Och snart stannar tågen i Billesholm. Här är det gott att bo och verka.

Magnus Engelbäck från Företagarna avslutade kvällens utfrågning med att kolla om de närvarande politikerna kunde tänka sig ett näringslivsråd.

- Ja, sa fem av dem.

Två var intresserade men uttryckte viss tvekan. Med hänvisning bla till upphandlingssekretess. De tveksamma var Anders Månsson och Nils Nilsson.

Sammanfattningen av den lilla "omröstningen" är att frågan om bildandet av en gemensam diskussionsgrupp för Bjuvs bästa, kommer att behandlas.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »