SKOLAVSLUTNING Det kom ett meddelande från Ekeby skola och lärarna Katja Zidén och Anso Andersson:

- Nu när det är pandemitider får man vara kreativ gällande skolavslutningar och det har vi i årskurs 2 verkligen försökt vara. Vi har skrivit om årets Mello-låtar till parodier i sann Daniel Norberg-anda. Barnen har fått sjunga in låtarna och nu spelar vi in korta musikvideor som ska klippas ihop och visas digitalt för familj och släkt.

- Vi tänkte höra om ni vill skriva om oss – det hade barnen tyckt var roligt.

Ja, vad svarar man annat än att ”självklart – jag kommer och tar några bilder och lyssnar på vad ni har att berätta”.

Sagt och gjort. Idag måndag var jag för ovanlighetens skulle själv uppe med tuppen. Satt sedan 1 timme i bilen för att ta mig från Höganäs till Ekeby i den täta morgontrafiken.

På skolan träffade jag Katja Zidén och  Annsofie Anso Anderssonden eldsjälarna bakom - visade sig - inte ”bara” den här musikvideon utan också en rad tidigare roliga och kreativa avslutningar i Youtubeformat, Lussefirande etc.

Genom sin enorma kreativitet och vilja att göra det bästa för eleverna har grundskolelärarna Katja och Anso, sedan de började samtidigt för två år sedan på Ekeby skola, genom sång och dans lyckats locka fram och skapa en mycket bra gruppkänsla. Både bland barnen och de vuxna på skolan.

- Genom att sjunga, dansa och agera har vi fått barnen att våga spela ut. Klassrummet är kanske inte alla barns ”arena” men idag är även de som var lite avvaktande i början med och agerar, berättar Katja och Anso.

I jobbet med att göra om Mello-låtarna har Katja varit drivande men barnen har också gjort delar av jobbet och Anso basat för regi och inspelningar.

- De har tex fått ta kontakt med en del av artisterna för att få olika tillstånd etc. Och i gengäld har de fått hälsningar och hejarop.

Youtube jättestort
För dessa 8-9-åringar är Youtube – där filmerna de skapar visas – jättestort och ivern att få delta är mycket stor, berättar Anso och Katja.

- Har något inträffat som rubbat planeringen har barnen direkt kommit och frågat när istället de ska vara med på inspelningar. 50 förväntansfulla barn går glatt tillgympasalen och väntar tålmodigt på sina kamrater och sin egen tur att få spela in.

Jag anar att allt detta jobb tagit en del tid. Har föräldrarna varit med på noterna?

- Vi har fått otrolig feedback från föräldrar o skolledning, säger Katja och Anso.

- Vi gör faktiskt också musikvideo med hela lärarkåren! Den här gången är alla lärare med på bild – och många även med ljud. Och så har vi infört fredagsdans och det har varit så populärt att vi märkt att fredagarna – dem vill ingen missa!

Gruppstärkande
- Detta kanske vissa tror är trams och lek, säger Katja. Men i själva verket är det gruppstärkande för såväl vuxna som barn. Vi är förebilder för barnen och genom att skapa positiva sammanhang, istället för att klaga och gnälla, blir allt så mycket bättre.

- Ja det här är faktiskt både närvarofrämjande o gruppstärkande, konstaterar Katja och Anso.

Och så berättar de att man i klassrummet hela året pratat om värdegrunden. Att man ska vara som man är och att det alltid är okej.

- Den här delen av det vi jobbar med ger helt enkelt en bra grund för att göra allt det där sk "riktiga" skolarbetet. Det gör också att barnen själva kommer med egna idéer till vad vi kan göra mer.

- Det har aldrig varit så här kul att jobba, konstaterar Anso. Och får medhåll av Katja.

Bilden: Katja Zidén (t.v.) och Anso Andersson.

Mello-filmen från Ekeby skola visas här på Youtube från tisdag kl 8.30.

Marianne Rönnberg Galmor