BILLESHOLM Häromnatten höll det på att gå riktigt illa för 19-årige Elliot Björk från Påarp när han somnade på bussen, missade sin hållplats och vaknade i Billesholm. Om det inte varit för Rasmus och Linus...
Klockan var 01.45 när Elliot klev på bussen i Helsingborg för att åka hem till Påarp. Under färden somnade han och när han vaknade var både hållplatsen och hans insulinvärde galet fel. Det senare t.o.m. farligt lågt! Värdet hade under turen sjunkit från stabila 5 till varnande låga 2,3. Pilen på blodsockermätaren pekade dessutom nedåt vilket betyder att värdet kommer att sjunka ytterligare.

 

Elliot försökte få busschauffören att förstå att han var dålig och behövde hjälp men lyckades inte med det. Kanske uppfattade chauffören Elliot som berusad – inte sjuk. (Men också en berusad ungdom bör få hjälp… (red:s anm.)).

Ensam på en okänd ort blev förstås Elliot rädd att förlora medvetandet och ringde sin pappa Mats. Men innan de hunnit prata färdigt dog batteriet i Elliots mobil.

Pappa hann i alla fall uppfatta att Elliot var i Billesholm och att han behövde hans hjälp omgående så han kastade sig i bilen och körde för att försöka hitta sin son.

Under tiden mådde Elliot i sin ensamhet så dåligt att han till slut ställde sig mitt i vägen på platsen där han var. Den första bilen som kom stannade inte men den andra – en röd EPA-traktor – gjorde det. I den satt två 16-åringar från trakten - Rasmus Cronbring och Linus Svensson. Och de fattade direkt att killen behövde hjälp. Efter att ha gett honom resten av en läsk de hade så var de redo att köra honom raka vägen hem till Påarp.

Men de hinner inte många meter förrän de får syn på pappas Mats Björks bil – som står med varningslamporna på medan han springer runt och letar efter sin son. Som han är rädd har bara fallit ihop någonstans i koma.

Slutet gott allting gott
Jag blir varse denna hjältehistoria när jag läser vad pappa Björk skriver på Instagram om hur han vill att alla hjälps åt att hylla Rasmus och Linus. Familjens hjältar.

”Vår sons räddare. Rasmus i EPA-traktorn som utan tvekan hade tänkt köra hem vår son Elliot från Billesholm till Påarp mitt i natten.

Idag sökte jag genom Billesholm efter min sons räddare. Ett par tjejer stod och tankade en moppe. Jag frågade om de visste om någon som har en rödaktig EPA-traktor. Det gjorde de. Fem minuter senare stod Rasmus framför mig.

Rasmus tyckte inte att han gjorde så mycket, men det tycker vi i vår familj.

Ett innerligt och hjärtligt tack till dig Rasmus som hjälpte vår son Elliot när han behövde det som mest. När busschauffören inte brydde sig, då tog Rasmus och hans vän Linus vid.

Härligt att det finns så fina ungdomar med stort hjärta och omtanke.

Än en gång vårt STORA tack till dig Rasmus och din kompis Linus.”

”Att ställa upp är självklart”
– Jag gör vad jag kan för att hjälpa honom. Tänker att jag inte bara kan köra därifrån, för då hade jag haft dåligt samvete, säger Rasmus Cronbring till hd.se efter händelsen.

Själv född i Billesholm känner jag mig extra stolt över att få veta att barn och unga i byn får lära sig en sådan självklarhet. I all anspråkslöshet.

Källa: Mats Björk på Instagram och hd.se. Foto privat - lånat av Mats Björk.

Marianne Rönnberg Galmor