En del av Rotary Bjuvs idérika nätverk för välgörenhet. Från vänster Johnny Wedin, Leo Due, Christina Vigre Lundius, Stefan Knutsson och Sune Karlsson.
VÄLGÖRENHET Rotary Bjuv fyller 60 år och det kommer att firas i september med en fest på Sundspärlan som medlemmarna sent kommer att glömma. De 300.000 kr föreningen räknar med att få in på festen ska fördelas på en rad olika välgörande ändamål.
Rotary Bjuv består idag av 28 medlemmar. Fem nya är också på ingång. De flesta män men även tre kvinnor. Och alla representanter för varsitt skrå. I enlighet med Rotarys regler som säger just det, dvs att en förening bara får bestå av en av sin sort; bankdirektör, politiker, polis osv.

Eldsjälen och idésprutan framför alla i Rotary Bjuv är Leo Due. På måndagen under en särskild presskonferens i Billesholm berättar han om det stundande 60-årskalaset:

- Lasse Holm kommer. Och Thomas Åström, kapellmästaren på onsdagsträffarna i Ängelholms Hembygdspark, ser också till att stämningen på festen hålls på en hög nivå. Flera artister och programledare är från Bjuv. Som tex musikerfamiljen Fredriksson med talangfulle Albin. Över huvud taget är underhållningen denna kväll på topp, säger Leo Due. Vi har många sponsorer som skänkt mycket pengar. Vilket bla innebär att priserna i vårt lotteri är försklassiga.

Festen går av stapeln på anrika Sundspärlan i Helsingborg och för de mer långväga deltagarna har Leo Due förhandlat fram ett fördelaktigt hotellpaket på ett känt hotell i stan.

Förnämlig övernattning
- Vi började med 12 rum, berättar Due. Men intresset ökade till 200ch 30 och 40. Och nu är 45 dubbelrum bokade.

Rotary Bjuv räknar med en nettointäkt från kalaset på ca 300.000 kronor. En särskilt arbetsgrupp ska efter festen sedan bestämma till vilka ändmål pengarna ska gå. Det finns många att välja mellan som tex Projekt Smiley för barn med gomspalt, Rotarys egna shelterboxar - ett slags hus med utrymme för 10 personer, Polio plus osv. Haiti behöver pengar efter den senaste katastrofen och innan den 11 september lär det ha öppnats hjälpkonton i Sverige för Afghanistans offer också.

Välgörenhet på modet igen
På frågan om människors inställning till välgörenhet, efter att enligt undertecknads uppfattning under många år inte ha varit på topp nu åter öka, säger Leo Due:

- Jag jobbar på det gamla sättet dvs jag kör runt och träffar människor personligen. Jag har min "lista" efter många års arbete. Och även om många nu säger att kassan tryter pga Corona så slutar de flesta möten positivt för Rotary.

- Coronan har inneburit att människor insett att vi behöver varandra, sammanfattar Due och övriga på detta möte.

289 biljetter till den 11 september är sålda men om någon nu blir sugen på att bidra till Rotarys välgörenhet efter att ha läst detta så är det bara att ringa Leo Due. Tidernas "fixare".

Uppskattad eldsjäl
Stefan Knutsson fd guvernör i Rotary, tar till orda:

- Man går med i Rotary för att det är ett yrkesnätverk men med tiden blir det också en plats där man får goda vänner.

- En del av alla goda människor man lär känna lyser dock lite extra. En sådan är du Leo Due.

Leo tittar upp aningen förvånad när Stefan Knutsson efter sitt lilla tal överlämnar en förnäm utmärkelse – PHF+7. Men fattar sig snabbt och återtar sin vanliga oblyga attityd:

- Jag tror jag är den enda häromkring som fått en så högt rankad utmärkelse.

Kvinnor välkomna
I dessa ”talibantider” reflekterar vi runt bordet kring det faktum att kvinnor förr i denna internationella förening bara kunde vara med som "bihang". Först på 1980-talet fick kvinnor ingå i Rotary på samma villkor som männen.

Christina Vigre Lundius, medlem sedan 1984, minns hur tufft det kunde vara i början att ta sig in i ringen av män. Sune Karlsson, fd kyrkoherde i Bjuvs församling, vittnar om liknande motstånd när han som medlem i Landskrona var med och röstade för kvinnligt medlemskap där.

Men nu får alla vara med! Som mest har Rotary Bjuv haft 43 medlemmar men det var ett tag sedan. Männen dominerar fortfarande och medelåldern är ganska hög.

- Vi är medvetna om detta förstås och strävar efter att både föryngra gruppen och få in fler kvinnor, säger Johnny Wedin, tf president på måndagens möte.

Fotnot: PHF är en förkortning för Rotarys grundare Paul Harris Fellow-utmärkelse. Något som introducerades 1958.

Marianne Rönnberg Galmor