Marie Fajersson och hennes dotter tycker Familjecentralen är bra.
 
INVIGNING På fredagen invigdes Bjuvs nya familjecentral i centrala Bjuv. Musiker från kommunala musikskolan spelade och både kända och mindre kända Bjuvsbor lät sig väl smaka av mingelmat och dryck.

Den nya familjecentralen finns i Apotekets gamla lokaler på Mejerigatan 1 i Bjuv där dagen till ära en hel rad barnvagnar stod parkerade längs fasaden. I entrén träffar jag Marie Fajersson med dotter. De har redan hunnit avverka invigningen men tänker komma tillbaka.

- Hit kommer vi definitivt att komma fler gånger, säger Marie. Familjecentralen är en bra grej med både Öppna förskolan och andra verksamheter samlade under ett tak.

Det Marie Fajersson syftar på att det förutom Öppen förskola också finns barnmorskemottagning, barnavårdscentral och socialtjänst under samma tak. Personal från alla verksamheterna kommer att finnas på plats under veckan, för frågor och funderingar. 

Inne i lokalen trängdes småbarnsmammor med politiker av olika färg samt en hel rad kommuntjänstemän som ville vara med om invigningen.

Nöjd samordnare
Mammorna hade slagit sig ner på mattorna i lokalens lekavdelning. Deras småttingar brydde sig inte så mycket om festen utan var fullt upptagna med att testa leksaker och utklädningskostymer.

Anna-Maria Troedsson, samordnare för centralen i Bjuv samt också för dem i Billesholm och Ekeby, sken som solen, uppenbartglad över att så många kommit.

- Nu har vi en familjecentral mitt i samhället. Precis som det ska vara. Jag hoppas att detta ska bli ett populärt och välbesökt ställe, sa Anders Månsson, kommunalråd i Bjuv, i sitt invigningstal.

Anders Månsson knöt i samband med invigningstalet blågula band med Folkpartiets regionråd Gilbert Tribo, ordförande i närsjukvårdsberedningen.

 

Mammorna positiva
Placeringen av familjecentralen känns genomtänkt. Det kan säkert, tack vare det centrala läget intill Storgatan, bli ett ställe man som småbarnsförälder besöker på väg till eller från affären etc.

- Jo, så är det, instämmer flera småbarnsmammor. Det tidigare stället på Höstgatan låg mer undanskymt men hit känns det som att vi kommer att ta oss ofta. Höstgatan hade kanske lite mer ”hemkänsla” men vi kan nog få det stället att bli mysigt också.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor