Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I Berlin besökte Ekebygänget bl.a. legendariska, amerikanska Checkpoint Charlie.
 
EKEBY I Ekeby valde klass 9 a att ordna en resa till Berlin och koncentrationslägret Sachsenhausen. För att bättre förstå Andra världskriget och Förintelsen. Sådant skänker hopp för framtiden.

I takt med att rasism och främlingsfientlighet ökar – i Sverige och i övriga Europa – har alltfler skolor  i en takt som inte tidigare skådats, börjat besöka de olika koncentrationslägren som finns kvar från nazisttiden. Ungdomarna vill på plats försöka förstå vad rasism och fascism kan leda till.

Ekebyskolan är inget undantag. Här valde ungdomarna i årets avgångsklass 9 a att utforska det som hände i samband med Andra världskriget. På plats. Först turistade de i jättestaden Berlin. Sedan besökte de koncentrationslägret Sachsenhausen, som ligger en bit utanför Berlin. Detta läger byggdes för 10 000 fångar men i början av 1945 fanns där mer än 50 000. Sammanlagt passerade cirka 200 000 fångar genom Sachsenhausen innan kriget var slut.

Njutning och obehag
Självklart njöt ungdomarna av Berlin. Här finns ju allt man kan önska sig av shopping, uteliv, mat, historia, kärlek, dramatik och allvar.

Efter att ha besökt historiska platser som det omtalade judiska minnesmonumentet, paradgatan Unter den Linden, en del av det som finns bevarat av Berlinmuren i närheten av gränsen mellan det forna Öst- och Västtyskland, Checkpoint Charlie m.m., var det dags för koncentrationslägret.

 


Ett utdrag ur den tidning eleverna gjorde när de kom hem till Ekeby igen efter sin resa till Tyskland.

 

Sachsenhausen gjorde djupt intryck på de flesta eleverna. Det vittnar de om när vi träffas på avslutningsdagens morgon och det ser man också i den tidning eleverna gjorde när de återvände hem efter sin resa. Cassandra Bagger, Ludvig Simonsson, Iza Gustavsson skriver:

- Att se att människor levt under dessa omständigheter fick mig att känna medkänsla med alla dessa stackars människor som utsattes under denna hemska tid. Att gå omkring på platser där människor misshandlats, arbetat ihjäl sig, svultit till döds och avrättats, gjorde mig sorgsen.

- Det var en konstig och obehaglig upplevelse. Några av platserna framkallar kalla kårar längs den mest modiga ryggrad.

Inte som på film
- Sedan jag varit där kan jag knyta an till det som hände på ett helt annat sätt än när jag sett det på film eller läst om det………….. det kan vara svårt att inse allvaret i det när du inte själv har någon anknytning till de som levde och dog där.

Hur kom det sig då egentligen att klass 9 a bestämde sig för just en resa till Berlin? Det kostar förstås för en hel klass att resa utomlands, men här trädde näringslivet i Ekeby in i bilden. Pengarna var i det här fallet alltså inte avgörande.

- Vi ville göra något speciellt som skilde sig från det andra klasser gör, förklarar Ella Lynander. Och så var det en elev som föreslog något med Andra världskriget i kombination med engelskans Holocaust.

- När vi letade koncentrationsläger hittade vi Sachsenhausen i närheten av Berlin så då valde vi det resmålet.

Ambassadörer mot rasism?
Med intryck och minnen från Sachsenhausen i bagaget blir de unga Ekebyborna förhoppningsvis goda ambassadörer för både tolerans och antirasism under sina liv.

Och hur som helst så svetsade resan samman klassen rejält. Att den alls blev möjlig kan ungdomarna alltså tacka sina lokala sponsorer för. Bidragen var så rikliga att de vid hemkomsten konstaterade att det till och med blivit pengar över.

- Dem skänkte klassen till Barncancerfonden, berättar mentorn och tyskläraren Carita Davilén. Som tack för det har de fått ett diplom som vi låter hänga i Ekebyskolan så att alla där kan se det. Även när de här eleverna inte går där längre.

 

 

Stolta mentorer
Carita Davilén och kollegan, engelskläraren Amelia Pihlström, är mäkta stolta och imponerade över sina elever:

- Den här klassen har skapat historia på skolan, säger de. De värdegrunder eleverna skapat kommer att vara till inspiration och vägledning för andra elever.

- Resan har verkligen svetsat samma hela gänget, fortsätter Carita Davilén. Överallt ser du att de visar kärlek till varandra. Och vad är det som kan stoppa mobbning och våld om inte kärlek?

Klass 9a har varit engelsklärare Amelia Pihlströms första klass. Hon är från USA och undervisningen har skett uteslutande på engelska. I början gick det lite trögt men till slut blev det riktigt bra.

Idag kör klassen med devisen: Yes we can! i alla lägen om det kniper, får vi veta.

Ömsesidigt lärande
Carita Davilén kommer ifrån Stockholm och har tidigare arbetat inom näringslivet.

- Jag har lärt mig såååå mycket av den här klassen, säger hon. Ungdomarna har lärt mig respekt, att vara ödmjuk och att man inte behöver glänsa. Det räcker med att kunna.

- Nu har vi 25 vänner kvar i våra hjärtan, säger de två lärarna.

 


Tjejerna radar upp sig en och en för att få en egen selfie med lärarna.
 

Det är frukost, tal och tårar om vartannat, i tältet där vi alla träffas denna sista gemensamma morgon. Det kramas och gråts men så är det dags att bege sig till kyrkan för den traditionella skolavslutningen. Kvar med mig vid tältöppningen står Carita Davilén och Amelia Pihlström. Också de är rörda av avskedet.

- You wanna´play Lazerdome? Call us! hojtar de till avsked innan alla eleverna flytt regnet in i de bilar som ska ta dem till Ekeby kyrka.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »