Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I Berlin besökte Ekebygänget bl.a. legendariska, amerikanska Checkpoint Charlie.
 
EKEBY I Ekeby valde klass 9 a att ordna en resa till Berlin och koncentrationslägret Sachsenhausen. För att bättre förstå Andra världskriget och Förintelsen. Sådant skänker hopp för framtiden.

I takt med att rasism och främlingsfientlighet ökar – i Sverige och i övriga Europa – har alltfler skolor  i en takt som inte tidigare skådats, börjat besöka de olika koncentrationslägren som finns kvar från nazisttiden. Ungdomarna vill på plats försöka förstå vad rasism och fascism kan leda till.

Ekebyskolan är inget undantag. Här valde ungdomarna i årets avgångsklass 9 a att utforska det som hände i samband med Andra världskriget. På plats. Först turistade de i jättestaden Berlin. Sedan besökte de koncentrationslägret Sachsenhausen, som ligger en bit utanför Berlin. Detta läger byggdes för 10 000 fångar men i början av 1945 fanns där mer än 50 000. Sammanlagt passerade cirka 200 000 fångar genom Sachsenhausen innan kriget var slut.

Njutning och obehag
Självklart njöt ungdomarna av Berlin. Här finns ju allt man kan önska sig av shopping, uteliv, mat, historia, kärlek, dramatik och allvar.

Efter att ha besökt historiska platser som det omtalade judiska minnesmonumentet, paradgatan Unter den Linden, en del av det som finns bevarat av Berlinmuren i närheten av gränsen mellan det forna Öst- och Västtyskland, Checkpoint Charlie m.m., var det dags för koncentrationslägret.

 


Ett utdrag ur den tidning eleverna gjorde när de kom hem till Ekeby igen efter sin resa till Tyskland.

 

Sachsenhausen gjorde djupt intryck på de flesta eleverna. Det vittnar de om när vi träffas på avslutningsdagens morgon och det ser man också i den tidning eleverna gjorde när de återvände hem efter sin resa. Cassandra Bagger, Ludvig Simonsson, Iza Gustavsson skriver:

- Att se att människor levt under dessa omständigheter fick mig att känna medkänsla med alla dessa stackars människor som utsattes under denna hemska tid. Att gå omkring på platser där människor misshandlats, arbetat ihjäl sig, svultit till döds och avrättats, gjorde mig sorgsen.

- Det var en konstig och obehaglig upplevelse. Några av platserna framkallar kalla kårar längs den mest modiga ryggrad.

Inte som på film
- Sedan jag varit där kan jag knyta an till det som hände på ett helt annat sätt än när jag sett det på film eller läst om det………….. det kan vara svårt att inse allvaret i det när du inte själv har någon anknytning till de som levde och dog där.

Hur kom det sig då egentligen att klass 9 a bestämde sig för just en resa till Berlin? Det kostar förstås för en hel klass att resa utomlands, men här trädde näringslivet i Ekeby in i bilden. Pengarna var i det här fallet alltså inte avgörande.

- Vi ville göra något speciellt som skilde sig från det andra klasser gör, förklarar Ella Lynander. Och så var det en elev som föreslog något med Andra världskriget i kombination med engelskans Holocaust.

- När vi letade koncentrationsläger hittade vi Sachsenhausen i närheten av Berlin så då valde vi det resmålet.

Ambassadörer mot rasism?
Med intryck och minnen från Sachsenhausen i bagaget blir de unga Ekebyborna förhoppningsvis goda ambassadörer för både tolerans och antirasism under sina liv.

Och hur som helst så svetsade resan samman klassen rejält. Att den alls blev möjlig kan ungdomarna alltså tacka sina lokala sponsorer för. Bidragen var så rikliga att de vid hemkomsten konstaterade att det till och med blivit pengar över.

- Dem skänkte klassen till Barncancerfonden, berättar mentorn och tyskläraren Carita Davilén. Som tack för det har de fått ett diplom som vi låter hänga i Ekebyskolan så att alla där kan se det. Även när de här eleverna inte går där längre.

 

 

Stolta mentorer
Carita Davilén och kollegan, engelskläraren Amelia Pihlström, är mäkta stolta och imponerade över sina elever:

- Den här klassen har skapat historia på skolan, säger de. De värdegrunder eleverna skapat kommer att vara till inspiration och vägledning för andra elever.

- Resan har verkligen svetsat samma hela gänget, fortsätter Carita Davilén. Överallt ser du att de visar kärlek till varandra. Och vad är det som kan stoppa mobbning och våld om inte kärlek?

Klass 9a har varit engelsklärare Amelia Pihlströms första klass. Hon är från USA och undervisningen har skett uteslutande på engelska. I början gick det lite trögt men till slut blev det riktigt bra.

Idag kör klassen med devisen: Yes we can! i alla lägen om det kniper, får vi veta.

Ömsesidigt lärande
Carita Davilén kommer ifrån Stockholm och har tidigare arbetat inom näringslivet.

- Jag har lärt mig såååå mycket av den här klassen, säger hon. Ungdomarna har lärt mig respekt, att vara ödmjuk och att man inte behöver glänsa. Det räcker med att kunna.

- Nu har vi 25 vänner kvar i våra hjärtan, säger de två lärarna.

 


Tjejerna radar upp sig en och en för att få en egen selfie med lärarna.
 

Det är frukost, tal och tårar om vartannat, i tältet där vi alla träffas denna sista gemensamma morgon. Det kramas och gråts men så är det dags att bege sig till kyrkan för den traditionella skolavslutningen. Kvar med mig vid tältöppningen står Carita Davilén och Amelia Pihlström. Också de är rörda av avskedet.

- You wanna´play Lazerdome? Call us! hojtar de till avsked innan alla eleverna flytt regnet in i de bilar som ska ta dem till Ekeby kyrka.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »