Inför nattens camping med bara ett partytält som skydd, testades sovsäckarna noga.
 
NORRA VRAM Boende och personal på vårdboendet Inom, som ryms i Norra Vrams gamla pensionärshem, levde campingliv häromnatten. Efter korvgrillning och annat gott kamperade de som ville och vågade under bar himmel.

Idén att sova i sovsäck utomhus på innergården var från början Therese Flatens. Hon var själv ute och campade för några veckor sedan och när hon berättade för de boende om hur roligt det varit, blev några av dem sugna på att själv testa.

- Vi har så fina innergårdar här så vi bestämde oss för att sätta upp ett partytält som regnskydd och lägga madrasser och sovsäckar under, säger Therese Flaten och visar runt på ”campen”.

- Förr campade jag själv och det är jätteroligt att få göra det igen, sade Ingmar Leander.

- Therese inspirerar oss. Hon har många bra idéer och jag vet att om hon håller i arrangemanget så blir det alla tiders.

Både vill och inte vill
Holger Root poserade villigt och glatt på den andra madrassen under fotosejouren.

-  Men jag ska inte sova här ute, sa han. Jag har besvär med allergi och det är så grönt och blommigt här så det går inte att vara med. 

- Men  jag kommer kanske ut under natten ändå…………..

Innan det var sovdags testades ”sovutrustningen”. Det var mycket skratt och skämt om vem som skulle ha fötterna åt vilket håll osv.

Ute i den öppna trädgården vankades det ”campingmat”. Korv låg på grillen och på bordet bredvid allt annat ett sådant tillfälle kräver som korvbröd, senap, ketchup och så marshmallows - de där vita, fluffiga sakerna som ser ut som jättesockerbitar. Som man trär på en pinne och grillar över elden så att de både sväller och blir lite geggiga och ”solbrända”. Kaffe och tilltugg fanns också för den som hellre ville ha det.

 

"Det blev mycket bus"
- Fler är sugna på att övernatta utomhus med oss, det är jag säker på, sa Ingmar Leander. Frågan är hur många som törs. Men det får vi se. Det visar sig.

Holger Root skojade vilt om att han inte skulle övernatta med gänget men att han kanske skulle vara i närheten. Varför inte med en vattenspruta eller något annat ”skoj”.

Hur det gick berättar Therese Flaten dagen efter äventyret:

- Det blev bara jag och Ingmar i tältet till slut, men det blev lite bus! I min sovsäck fanns både det ena och det andra! Härligt att få vara med om denna fantastiska kväll och natt med både bus och trevligheter. 

- Nästa gång är jag  övertygad om att fler kommer att vilja vara med, avslutar Therese Flaten.

 

FAKTA OM INOM I NORRA VRAM
På vårdboendet i det f.d. ålderdomshemmet i Norra Vram bor i det privata vårdbolaget Inoms regi personer med stora omvårdnadsbehov, lättare psykiska och sociala funktionsnedsättningar, demenssjukdomar eller med behov av rehabilitering. Boendet erbjuder även vård i livets slutskede och annan somatisk vård.

Omvårdnadsarbetet utgår från den boendes funktionsförmåga, resurser och behov där strävan är att stödja vardagsstrukturen genom ADL-träning och att träna de sociala färdigheterna utifrån förmåga och behov.
Här arbetar specialistsjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeut och läkare i team med fokus på den boendes delaktighet och inflytande så att målen med vistelsen uppnås. Maten tillagas från grunden i  eget kök på platsen.

Det finns 42 platser, fördelade på fyra mindre team som är handikappanpassade.

Enhetschef är Iwan Johansson.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor