Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svea Larsen är med på noterna när det är något på gång på Ekhaga. Här med föreståndare Cecilia Nilsson.
 
HÄSTBESÖK För några dagar sedan var det än en gång dags för hästbesök på Ekhaga äldreboende i Billesholm. – De flesta boende tycker om djur och kommer ut och hälsar och klappar på dem, säger Cecilia Nilsson, föreståndare på Ekhaga.

Det är soligt och varmt när vi kommer till Ekhaga. Under ett träd på innergården står två islandshästar och låter sig snällt klappas av en efter en av de boende.

- Jag älskar djur för jag har vuxit upp på en gård med många olika sorters, säger Svea Larsen, en av de boende på Ekhaga. Jag bodde på Snorrehus i närheten av Hultet. Vet du var det är?

Svea berättar att föräldrahemmet låg en bit in i skogen. På gränsen mellan Billesholm och Ekeby. Och att hon och de andra barnen fick gå till Ekeby till skolan. Hela långa vägen till fots genom Habergaskogen och vidare. Och sedan hem igen. För att både göra läxor och hjälpa till på gården. Inte minst med djuren.

Hästarna får äpplen av Svea och andra. Snålvattnet rinner längs mularna.

- Det tål väl jag, säger Svea kavat. Har man haft djur alltid så är väl inte lite dregel något att hänga upp sig på!

Livar upp
Också i skuggan, en bit bort från hästarna, sitter ett glatt gäng billesholmare och ekebyare och tittar på. Här sitter bl.a. Ingrid Wall (Ivarsson), Arle Nilsson och Olle Arvidsson. Även om de inte kelar med hästarna så njuter de av den fina dagen och att det händer saker på gården.

De är pratglada och när de hör att jag är från Billesholm börjar utfrågningen. Många av dem känner mina föräldrar, Ethel och Malte Rönnberg, gamla billesholmare de också, med ett förflutet i både Bjuv och Ekeby. Så de skickar med en hälsning från ”hemmet”. Här har de det bra, säger de.

Ryttarna Emma Snygg och Emma Brodén har kommit med hästarna Hektor och Gloi från Hesthaga gård i Ekeby, gränsande till Haberga. Som faktiskt ligger granngårds med Svea Larsens barndomshem, fast ingen av de tre någonsin vetat om varandra. Det skiljer ju onekligen några generationer i ålder.

Hästminne
Emma och Emma har ridit vägen som förr var järnvägsspår men som sedan många år istället är en cykel- och gångväg mellan Ekeby station och Billesholm.

Det är tredje gången flickorna är här och de tycker det är jätteroligt att göra den här utflykten.

- Det är absolut prio ett att se hur glada de boende blir när vi kommer, säger Emma Snygg. Jag har jobbat i hemtjänsten och vet vad det betyder att bryta enformigheten som finns när man är gammal och ensam.

- Jag jobbar här på Ekhaga nu, som städare, säger Emma Brodén. Jag tycker också det är roligt att kunna göra detta och vet hur uppskattat det är.

- Hästarna gillar också att komma hit, berättar tjejerna. De springer som om de visste att det vankas godis vid målet.

 

 

Toppoäng
Och så lägger flickorna till en väldigt positiv slutkläm:

- Vi gör det här för att vi hoppas att någon annan ska vilja göra detsamma är vi blir gamla.

Det blir 10 poäng till de två Emmorna, eller hur?

Oftast hör vi bara talas om äldreboendena i vår kommun när det händer något extra där. Som det här med hästarna. Men precis som för oss alla består livet på ”hemmen” förstås mest av vardagar. Dagar som kan bli väldigt långa och där man sällan kommer längre än till utegården.

Finns inte tid
Många gånger talas det utanför "hemmen" om hur det är att bo på ett äldreboende. De boende sägs inte komma ut ofta eftersom personalen inte har tid i sina pressade tidsscheman att ta promender. Röda korsmedlemmar brukar på frivilligbasis ta ut de gamla men annars är den ena dagen mest lik den andra. Duscha får man bara en gång i veckan.

Jag undrar hur världen där utanför egentligen ter sig för någon som mer eller mindre frivilligt tvingas bo så här. Själv har jag mycket svårt att ta till mig detta. Vill jag att det ska vara så när det är min tur att flytta in?

Cecilia Nilsson försäkrar att det absolut inte är på detta sätt på Ekhaga:

Tar in vardagen
- Vi arbetar väldigt mycket med att få in vardagen hit, säger Cecilia Nilsson, föreståndare på Ekhaga. Och vi siktar på att göra vardagliga saker även utanför hemmet.

- Det handlar väldigt mycket om att stimulera sinnena, fortsätter hon. Och att personalen har tid att vara med de boende.

Cecilia Nilsson menar att det man gör inte behöver vara så märkvärdigt. Det duger gott med att lyssna på musik. En heldag i Hembygdsparken i Ängelholm för ett tag sedan väckte också minnen på ett fantastiskt sätt. Hur många av de boende har inte varit i Parken och dansat? När de påmindes om det kom samtalen igång......

Gammal hårtork
På tal om minne och sinne så har Ekhaga även gjort s.k. minneslådor som är ett bra stöd för den som vill minnas. Varje sak talar till var och en på ett eget sätt.

- I källaren här på Ekhaga har vi också hittat många gamla grejor, som fanns undanstoppade i källaren och som passar utmärkt i detta sammanhang. Eller vad sägs om en gammaldags hårtork, rullstol och kläder?

Ekhaga har nyligen fått utökat med en särskild tjänst som ska handha just frågan om aktiviteter.

Och vardagen just nu – vad innehåller den förutom hästbesök?

Glass och saft
- Just nu handlar vi och äter upp mycket glass, skrattar Cecilia Nilsson. Det är mycket populärt med glass här. Och saft.

- Annars är de boende mycket ute på innergården eller uteplatsen mot skogen. Där finns staket och där kan alla gå omkring om de känner för det.

Relativt nytt är också det utökade antalet P-platser på huvudgatan utanför Ekhaga. En porttelefon har också monterats upp på den sidan av byggnaden och många besökare uppskattar att kunna komma in den vägen.

Antalet boende på Ekhaga är 37 och av de fyra avdelningarna är tre vikta för demensboende.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »