Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Jag trivs jättebra här på banken i Bjuv och är väldigt glad för att Joakom Gunnarsson vågade ge mig chansen till en praktikplats här, säger Gentiana Fejzullahu. 

BJUV Gentiana Fejzullahu, 21 år, praktiserar just nu på bank i Bjuv. Hon har sökt platsen själv. Pendlar långt varje dag för att få vara på banken. Har målet med slitet klart för sig: - Jag ska göra karriär och bli bankdirektör, säger hon.

Gentiana Fejzullahu studerar ekonomi på högskolan i Kristianstad och bor växelvis där och hos familjen i Helsingborg. Oavsett var hon börjar resan så är målet just nu Bjuv.

År 2016 planerar Gentiana att vara klar med sin Master-utbildning och därefter ska hon eventuellt studera ytterligare ett år.

Egentligen har hennes kurs i Kristianstad sin praktikperiod först våren 2014.

- Men jag kunde inte vänta tills dess, säger hon. Jag har längtat efter att få göra praktik sedan gymnasiet. Jag har alltid velat jobba på bank. Så jag satte igång med att söka nu. Och det funkar att både gå på föreläsningarna och var här två dagar i veckan.

- När man praktiserar ser man ju verkligheten. Får helt andra perspektiv än när man sitter i skolbänken. Teori är en sak.  Här är här!

Sökte brett
Inledningsvis sökte Gentiana på breden. Handelsbanken, Nordea och Swedbank i både Helsingborg och Kristiansstad – alla fick de hennes ansökan. Men så dök en oväntad möjlighet upp via pappas företag.

- Ja, man kan säga att slumpen avgjorde, skrattar Gentiana. För i pappas affärskretsar dök Joakim Gunnarssons namn upp. Och resten kan man ju säga är historia.

Gentiana Fejzullahu kom till Bjuv och påbörjade praktiken i mitten av september i år. Hur länge praktiken ska pågå är ännu inte bestämt.

- Det får vi diskutera efter hand, säger hon.

Praktiken inleddes med en Online-utbildning.

- Det fungerade som en rejäl spark i baken, en kickstart, säger Gentiana. Så här går det till, var budskapet rakt upp och ner.

Därefter har hon också provat på att sitta i kassan och för tillfället sammanställer hon en lista över unga, presumtiva låntagare. En typ av omvärldsbevakning.

- Praktiken gör skolarbetet enklare, säger Gentiana Fejzullahu. Det livar upp studierna. När jag har föreläsningar vet jag ju vad det handlar om eftersom jag här arbetar praktiskt med uppgifterna.

Vill ligga steget före
Gentiana Fejzullahu är av naturen energisk och målmedveten. Är det detta som gör att hon tar sig fram medan andra kanske inte gör det?

- Jag vet inte, säger hon. Men jag har alltid försökt ligga steget före, också i skolan. Vill man något så gör man allt man kan för att nå dit.

- Jag har blivit uppfostrad så och är väl ambitiös, helt enkelt, fortsätter hon. Mamma är sjuksköterska och pappa jurist och de har själv arbetat hårt för att få det liv de har idag, fastslår Gentiana. Både för sig själv och för min syster och mig.

Långa pendlingsavstånd till trots och mycket kvar att lära både om yrket och livet så tar Gentiana Fejzullahu det i praktiken lugnt när det gäller att göra upp alltför omfattande framtidsplaner. Det enda hon just nu är helt säker är att yrkeskarriären ska vara inom bankvärlden.

- Jag vill inte fastna. Jag ska ”jobba mig upp” tills jag når mitt slutmål – att bli bankdirektör,  avslutar hon.

Företagarna, Swedbank och Bjuvs kommun i samarbete med Arbetsförmedlingen gör nu en satsning kring praktikplatser och Gentiana är ett exempel på vad detta kan innebära. Läs mer om satsningen här.

 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »