- Jag trivs jättebra här på banken i Bjuv och är väldigt glad för att Joakom Gunnarsson vågade ge mig chansen till en praktikplats här, säger Gentiana Fejzullahu. 

BJUV Gentiana Fejzullahu, 21 år, praktiserar just nu på bank i Bjuv. Hon har sökt platsen själv. Pendlar långt varje dag för att få vara på banken. Har målet med slitet klart för sig: - Jag ska göra karriär och bli bankdirektör, säger hon.

Gentiana Fejzullahu studerar ekonomi på högskolan i Kristianstad och bor växelvis där och hos familjen i Helsingborg. Oavsett var hon börjar resan så är målet just nu Bjuv.

År 2016 planerar Gentiana att vara klar med sin Master-utbildning och därefter ska hon eventuellt studera ytterligare ett år.

Egentligen har hennes kurs i Kristianstad sin praktikperiod först våren 2014.

- Men jag kunde inte vänta tills dess, säger hon. Jag har längtat efter att få göra praktik sedan gymnasiet. Jag har alltid velat jobba på bank. Så jag satte igång med att söka nu. Och det funkar att både gå på föreläsningarna och var här två dagar i veckan.

- När man praktiserar ser man ju verkligheten. Får helt andra perspektiv än när man sitter i skolbänken. Teori är en sak.  Här är här!

Sökte brett
Inledningsvis sökte Gentiana på breden. Handelsbanken, Nordea och Swedbank i både Helsingborg och Kristiansstad – alla fick de hennes ansökan. Men så dök en oväntad möjlighet upp via pappas företag.

- Ja, man kan säga att slumpen avgjorde, skrattar Gentiana. För i pappas affärskretsar dök Joakim Gunnarssons namn upp. Och resten kan man ju säga är historia.

Gentiana Fejzullahu kom till Bjuv och påbörjade praktiken i mitten av september i år. Hur länge praktiken ska pågå är ännu inte bestämt.

- Det får vi diskutera efter hand, säger hon.

Praktiken inleddes med en Online-utbildning.

- Det fungerade som en rejäl spark i baken, en kickstart, säger Gentiana. Så här går det till, var budskapet rakt upp och ner.

Därefter har hon också provat på att sitta i kassan och för tillfället sammanställer hon en lista över unga, presumtiva låntagare. En typ av omvärldsbevakning.

- Praktiken gör skolarbetet enklare, säger Gentiana Fejzullahu. Det livar upp studierna. När jag har föreläsningar vet jag ju vad det handlar om eftersom jag här arbetar praktiskt med uppgifterna.

Vill ligga steget före
Gentiana Fejzullahu är av naturen energisk och målmedveten. Är det detta som gör att hon tar sig fram medan andra kanske inte gör det?

- Jag vet inte, säger hon. Men jag har alltid försökt ligga steget före, också i skolan. Vill man något så gör man allt man kan för att nå dit.

- Jag har blivit uppfostrad så och är väl ambitiös, helt enkelt, fortsätter hon. Mamma är sjuksköterska och pappa jurist och de har själv arbetat hårt för att få det liv de har idag, fastslår Gentiana. Både för sig själv och för min syster och mig.

Långa pendlingsavstånd till trots och mycket kvar att lära både om yrket och livet så tar Gentiana Fejzullahu det i praktiken lugnt när det gäller att göra upp alltför omfattande framtidsplaner. Det enda hon just nu är helt säker är att yrkeskarriären ska vara inom bankvärlden.

- Jag vill inte fastna. Jag ska ”jobba mig upp” tills jag når mitt slutmål – att bli bankdirektör,  avslutar hon.

Företagarna, Swedbank och Bjuvs kommun i samarbete med Arbetsförmedlingen gör nu en satsning kring praktikplatser och Gentiana är ett exempel på vad detta kan innebära. Läs mer om satsningen här.

 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor