Hans Wilson i mitten, främre raden, tillsammans med historieintresserade SPF-medlemmar.
BJUV Under våren har 44 historiskt intresserade medlemmar i SPF Fyrklövern i Bjuv studerat ”Skånsk historia”, något som man knappast läst tidigare i skolan, där det mesta handlat om svenska kungar, men inget eller mycket lite om vår gemensamma historia med Danmark.

Vid samtliga sju tillfällen har man träffats på Prästgården i Norra Vram för föreläsningar, där ju historien finns in på knutarna. På södra sidan av huvudbyggnaden finner vi bl a en stor sten med 18 skålgropar (el. älvkvarnar).

Kursen avslutades med två exkursioner. Först ett besök i Köpenhamn, där man vandrat runt i Christian IV:s fotspår med besök på bl a Nationalmuseét och Holmens kirke mm och några veckor senare en lokal slottstur, där välvilliga slottsägare på Rosendal och Knutstorp ställt upp med sakkunnig guidning . På vägen mellan de båda slotten hann man också med att intaga en välsmakande lunch på Lydinge Golfkrog. Turen avslutades med ett besök i Kågeröds vackra medeltidskyrka, där man bl a studerade det s k Brahe-epitafiet.

Eventuellt följs terminens lyckade studier upp med en längre slottstur i Skåne med fler kända slott och kyrkor till hösten. Lägg därtill ett besök på ett av våra mer kända gästgiverier. Mat är ju också en del av den skånska kulturen.

 

Hans Wilson
text och foto