BLOMSTERPRAKT Stora magnoliaträd kantar Norra Vramsvägen i Bjuv. Kanske inte så konstigt eftersom det är här "pappan" till den lilla speciella lilla magnolian med tilltalsnamnet Bjuv, en gång bodde.

Vilka sorter alla de magnolior vi kan se i Bjuv under våren är, är inte lätt för en amatör att avgöra. Men få kan väl undvika att imponeras av deras rikliga blomprakt.

 

Magnolian Bjuv har dock ett alldeles eget utseende.Trädet är en form eller hybrid av arten M. cylindrica som en gång introducerades från Kina. Med ovanligt små, eleganta blommor som sitter upprätt på bar kvist på våren. Blommorna är vita med en markant rödrosa bas och strimmor på utsidan av blombladen.

Magnolian Bjuv har tillkommit i förre Finduschefen, magnoliaexperten m.m., Karl-Evert Flincks arboret i Selleberga i Bjuv.

Magnoliaskog på Alnarp
Den som är särskilt intresserad av Magnolia kan besöka magnoliaskogen på Alnarps lantbruksuniversitet. År 2007 invigde bland andra magnoliaexperten och tillika teknologie doktorn och förre Finduschefen Karl-Evert Flinck den och han tror att skogen runt år 2015 kommer att vara en stor turistattraktion i Skåne.

Flinck, som avled nyligen, var hedersdoktor på Alnarp och fick utmärkelsen bland annat för sitt eget framgångsrika arbete med magnolior i arboretet i bostaden på Norra Vramsvägen i Bjuv. Familjen Flinck gav 1989 SLU en nyttjanderättsdonation som hjälpt forskarna vid Alnarp att ta fram passande korsningar för det skånska klimatet.

Skogen står i skydd för den sydvästliga vinden och den behöver vatten – men det brukar ju sällan vara något problem på sommaren i Skåne.

Alnarp har en särskilt ”magnoliavänlig” jord. Här finns också Sveriges äldsta magnolia som planterades 1878. Magnolian är även viktig för studenterna vid SLU i Alnarp. De har blomman i sin logotyp och håller årligen en fest när magnoliorna blommar.


Den här magnifika magnolian står i Bjuv i korsningen Billesholmsvägen och Norra Vramsvägen och heter inte Bjuv.


Ett träd från dinosauriernas tid
Magnolia är ett primitivt släkte och ett av de första träd som bildade blommor. Den  fanns redan jorden för cirka 100 miljoner år sedan på dinousariernas tid för 100 miljoner år sedan.

Dagens magnolior ser i stort sett ut som de ursprungliga. De pollineras till och med av samma skalbaggssläkte, rapsbaggarna. I Alnarp finns närmare 3000 arter fördelade på 8900 träd och växter.

Magnolior behöver egentligen inte beskäras men underhållsbeskärning kan ändå behövas någon gång efterhand som den blir äldre. Beskärning av magnolior utförs under sensommaren, där augusti är en bra tid för beskärning eller klippning.

Källa: Sydsvenskan, Sveriges lantbruksuniversitet.

Marianne Rönnberg Galmor - text och foto