DJ Abby skulle gärna spela på Bjuvskalaset. Hon har fått en förfrågan men sedan inte hört något mer.
 
BJUV Discjockey Abby Bengtsson från Bjuv har högsäsong nu. Just idag är hon inhyrd av Helsingborgs stad för att lära barn och ungdomar hur ett unikt DJ-bord på Gröningen fungerar.

Ett specialdesignat discjockeybord ingjutet i betong har inhandlats av Helsingborgs stad för att den som vill ska kunna spela egen musik på det via sin mobiltelefon. Både SmartPhones och äldre mobilversioner fungerar ser vi, när en person lägger på en med ett antal år på nacken.

Abby Bengtsson, förmodligen Bjuvs enda professionella discjockey, visar hur bordet fungerar och både flickor och pojkar stannar och vill testa.

Debuten en chock
Abby är på turné just nu och jobbet på Gröningen är bara ett i mängden. Debut som DJ gjorde hon på Siestafestivalen i Hässleholm och hon minns hur det var:

- Jag trodde det skulle vara i ett litet tält men när jag kom dit fick jag en chock. Det var en stor scen och en massa människor och jag trodde jag skulle kissa på mig, så nervös jag blev!

- Sedan dess har jag kört på, fortsätter Abby. Jag har spelat i Spanien och Turkiet i nyöppnade houseklubbar.

Idag kan Abby välja och vraka när det gäller jobb. Just nu är det spelningar på bröllop varje helg.

Jobb för hjärtat
- Ja, många drar i mig från olika håll, säger hon. Jobben är olika kul. Ett uppdrag som det här idag gör jag gärna för det är till nytta för barn och ungdomar som är här och som är intresserade av musik.

Andra jobb går kanske inte in i hjärtat på samma sätt – men jobba måste man.

Hur kommer det sig då att du blev discjockey?

- Från början gick jag i gymnasiet på Nicolaiskolans musikprogram, säger Abby Bengtsson. Jag spelade i band med vänner, både gitarr och trummor, men det gick ju inte precis att försörja sig på det. Så vid sidan av hade jag en massa andra jobb. På lager, i telefonväxlar och kök. Men inget tillfredsställde mig.

- Och så en dag såg jag något om en DJ-kurs i Stockholm. Jag gick den. Den var på Stureplan och på den vägen är det.

Får du bra betalt som DJ?

- Ja, det är bra betalt. Men jag gör inte det här för pengar utan för att jag mår så bra av musik, säger Abby.

För tillfället är det sommar och högsäsong och jobb saknas alltså inte. Men i höst är det annat som gäller.

- I höst börjar jag som fritidsledare och musikassistent på Påarps skola, avslutar Abby Bengtsson.

Flitigaste gästen
Under vår intervju sitter Albin Nielsen, 13 år, och lyssnar. Han är den flitigaste besökaren vid DJ-bordet som står på utomhusfritidsgården på Gröningen.

- Det är roligt här, säger Albin. Det finns så mycket att göra.

Albin har testat bordet och tycker det var ”sådär svårt” att förstå hur man gör med mobilen och ljudet och det. Han visar hur man hänger upp och ner i en klätterställning och fortsätter sedan:

- Jag ska kolla DJ-bordet mer sedan. Och testa det. För jag tycker om musik också. Mycket bas. Hårdrock helst.

Tillverkaren av DJ-bordet berättar att det står ute dygnet runt. Det har testats med både hammare och basebollracket och ska tåla både ett och annat. Även dåligt väder.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor