Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BILLESHOLM Jag träffar Dennis Weberg i hans föräldrarhem i Åvarp en mulen sensommardag med regnet hängande i luften. Det är här han gillar att bygga egendesignade motorcyklar.

- Jag har tyckt om custom-motorcyklar och tatueringar ända sen jag var liten, berättar Dennis Weberg.

Det kan Dennis föräldrar intyga. Han började meka nästan innan han började gå, och ett av de första orden han lärde sig var "tatujering".

Idag kan han säga att det han drömde om som liten blivit verklighet. En hoj som han själv konstruerat och byggt står på gården. Och kroppen är prydd av tatueringar.

Färdiglekt
Dennis Weberg hade först en sporthoj som han "lekte av sig" på. Men idag är det inget för honom.

- Nu för tiden är det är roligare med nåt som går långsammare och ser häftigare ut. Med sporthojar kör man bara för fort, säger Dennis med glimten i ögat.

Slumpen avgjorde
Idag kör Dennis Weberg en hemmabyggd hoj istället.

- Det var en ren slump att det blev den här motorn och ramen. Jag kom över ett påbörjat projekt med inhandlade grejor. Hade jag börjat själv från scratch så hade det kanske sett ut så ifrån början.

Det är Bobberstuk på motorcykeln. Namnet Bobber kommer ifrån hästsportens värld i USA,från tiden runt Andra världskriget. Man skulle ha så lätta ryttare och så lite packning som möjligt för att det skulle gå fortare. Tänket kom så småningom in i motorcykelvärlden när man körde flat-track racing.

Lätt och fort
Man säger att man har bobbed, bobbat, motorcykeln. Vilket betyder att man tar en originalmotorcykel och plockar av så många delar som möjligt för att den ska gå så snabbt det bara går. Det är i stället för att trimma för det har man inte råd med.

Att bobba har med tiden blivit en egen trend inom motorcykelvärlden. En trend som just nu är väldigt het.

- Motorn på hojen är en Harley-Davidson sportster 1200 kubik -04 med en gummihängd motor med 67 hästar. Den är en lillebror till de stora bigtwin-motorerna som Harley har, fyller Dennis i.

Veteranmarknad
- Bensinkranen kom jag också över av en slump. Jag och pappa var på en veteranmarknad i Höör, där vi träffade en man från Göteborg som sysslade med engelska motorcyklar och hade en kran i mässing han ville sälja.

- Det är ett snyggt material,  tänkte jag, och det passar bra ihop med lacken.

Tanken är att det ska bli mer mässingsdetaljer på motorcykeln i framtiden. Framfälgen, ram, gaffel, hastighetsmätare och bakskärm

Valsad plåt
Sadeln är gjord av en valsad plåt med en pålimmad tunn skummgummibit fastsydd med ett lädersnöre. Även elsystemet, som han lagt under sadeln vid oljetanken för att man lätt ska komma åt det, har Dennis byggt själv. Kablarna går i ramen för att det ska så "rent" ut som möjligt. Inget är "bult on", allt måste anpassas. Det är som ett pussel som inte är färdigt. Man får slipa lite och svetsa nya fästen, berättar Dennis.

- Många kör för att de tycker att det är roligt, vilket för mig är det sekundära. För mig är det primära att bygga, att skapa, fortsätter Dennis. Som en konstnär.

Första bygget
Dennis har byggt så gott som hela motorcykeln hemma och när han behövt specialverktyg så har han tillverkat dem på jobbet eller fått hjälp av någon kompis. Det tog totalt 8-9 månader att bygga hojen.

- Det är mitt första bygge, annars hade det kunnat gå fortare, säger han. Det är mycket regler man måste tänka på och mycket pappersexercis som ska till för att allt ska bli godkänt.

- I och med att det är ett amatörbyggt fordon, så måste man gå igenom SFRO, Sveriges fordonsbyggares riksorganisation. Man kontaktar dem när man börjar bygga. Jag åkte till Peter Wunch, en av organisationens representanter, för att visa upp hur jag tänkte bygga min motorcykel. Inget behövde vara lackat eller fungera då, bara all utrustning var på plats.

- Peter Wunch kollade mått, utsprång, rätt dimension på bromsar osv. Allt för att cykeln inte skulle bli underkänd när jag byggt klart den.

Nästa projekt
Nu har Dennis ett nytt projekt på gång tillsammans med sin pappa. De ska bygga i vinter och projektet omfattar bland annat "en lång gaffel", men mer vill Dennis i dagsläget inte avslöja.

Dennis gillar att synas och höras med sin hoj och han önskar att fler i hans generation ska börja bygga motorcyklar eller köra customhojar.

- Det hade varit kul om man kunde bilda en klubb eller något liknande, där man samlar likasinnade. Gemenskapen är också en del av nöjet med det här, avslutar Dennis Weberg.

Text och foto: Mikael Nerberg

 
 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »