Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Håkan och sonen Wille jobbar tillsammans med att bygga och renovera både hemmet och ladan som ska inrymma terrarium och minizoo.
 
FÄLADEN Håkan Holmström har för tillfället lagt gitarren på hyllan och bygger nu istället på sin ungdomsdröm. Livingstone terrarium och minizoo. Premiär i maj 2015.

Ed Ed, Hawken Holmström, Håkan Holmström - kärt barn har många namn. Men just nu säger vi Håkan. För nu är det inte nya scennamn som gäller i första hand för den här mannen utan namn på ormar, spindlar, sköldpaddor, fåglar och en rad andra djur som snart ska ha sin plats vägg i vägg med  Håkans hem på Fäladen utanför Billesholm.

I skrivande stund håller Håkan på att bygga upp stället som geografiskt är placerat i hans gamla föräldrahem. Här fanns en gång Donkey Farm men några åsnor står inte just nu på inköpslistan. Nä, först och främst ska det vara ormar och liknande.

"Min passion"
- Jag har haft giftormar sedan jag var liten, säger Håkan Holmström. Jag älskar djur och inte minst reptiler. Det här är min passion.

- Jag bygger upp ett terrarium och håller just nu på att inreda de olika montrarna så att de har passande växtlighet, luftfuktighet och annat som krävs.

Väl påläst
Håkan berättar att han är mycket noga med att skapa rätt miljö för de olika djuren.

- Jag läser på mycket grundligt, säger Håkan. För att kunna ge dem en bra tillvaro här måste jag veta om deras liv, ursprung och förutsättningar i de miljöer de kommer från.

Det handlar om temperatur, luftfuktighet, växter och miljö, UV- och vitaminnivå. Vilka vitaminer ett djur i fångenskap behöver är en mycket viktig fråga. En MacroviperaMauretanica till exempel, släkt med huggormen, har sina speciella krav. Precis som sporr- eller steppsköldpaddan, den afrikanska tranan, papegojor osv.

- Här ska det bara finnas djur som mår bra – utifrån sina egna förutsättningar. Inte människornas.

Håkan förtydligar:

- Det finns många ställen där man byggt utifrån människans perspektiv men så ska det inte vara. Här blir det annorlunda. Jag utgår ifrån djurens behov. Vill man ha fina djur måste det vara  utgångspunkten, säger Håkan.

- Mitt ställe blir inte störst – men det blir det mest genuina!

 

 

Går på kurs
Håkan har förutom ormar tidigare haft en akvarieaffär men den fick han lägga ner. Inte på grund av att han inte klarade djuren men det administrativa visste han inte mycket om.

- Nu gör jag det grundligt, säger Håkan. Jag går en Egen företagare-kurs så att jag har ordentligt på fötterna när jag drar igång.

Att ha eller importera giftspindlar, giftormar och andra djur är ingen enkel sak i Sverige. Håkan beskriver det som en ”enorm process”. Lagarna är strikta och Länsstyrelsen kräver en rad olika tillstånd. Nu är dock allt ”ifyllt och fixat”, berättar Håkan.

Dessutom har han varit tvungen att ansluta en zoolog till verksamheten eftersom lagen kräver detta. Och just nu letar han efter ytterligare en sak som lagen kräver – en veterinär.

Samarbete med skolan?
Förutom att visa upp sina djur för allmänheten söker Håkan Holmström samarbete med skolorna i Bjuvs kommun. Något han tror skulle gå hem hos inte minst eleverna.

- Hit kan eleverna komma och lära sig praktiskt om olika djur och miljöer, säger Håkan. Något som jag själv hade tyckt var toppen när jag växte upp och gick i skolan.

Världens farligaste
Någon gång i månadsskiftet april-maj nästa år slås dörrarna till Livingstone terrarium och minizoo upp och Håkan har då ytterligare en speciell sak att visa upp:

- Vi kommer förutom alla djur vi nämnt här också att visa upp världens farligaste däggdjur.

- Vilket det är förbli en hemlighet. Det kommer jag dock inte att avslöja förrän jag öppnar, avslutar Håkan Holmström.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »