Håkan och sonen Wille jobbar tillsammans med att bygga och renovera både hemmet och ladan som ska inrymma terrarium och minizoo.
 
FÄLADEN Håkan Holmström har för tillfället lagt gitarren på hyllan och bygger nu istället på sin ungdomsdröm. Livingstone terrarium och minizoo. Premiär i maj 2015.

Ed Ed, Hawken Holmström, Håkan Holmström - kärt barn har många namn. Men just nu säger vi Håkan. För nu är det inte nya scennamn som gäller i första hand för den här mannen utan namn på ormar, spindlar, sköldpaddor, fåglar och en rad andra djur som snart ska ha sin plats vägg i vägg med  Håkans hem på Fäladen utanför Billesholm.

I skrivande stund håller Håkan på att bygga upp stället som geografiskt är placerat i hans gamla föräldrahem. Här fanns en gång Donkey Farm men några åsnor står inte just nu på inköpslistan. Nä, först och främst ska det vara ormar och liknande.

"Min passion"
- Jag har haft giftormar sedan jag var liten, säger Håkan Holmström. Jag älskar djur och inte minst reptiler. Det här är min passion.

- Jag bygger upp ett terrarium och håller just nu på att inreda de olika montrarna så att de har passande växtlighet, luftfuktighet och annat som krävs.

Väl påläst
Håkan berättar att han är mycket noga med att skapa rätt miljö för de olika djuren.

- Jag läser på mycket grundligt, säger Håkan. För att kunna ge dem en bra tillvaro här måste jag veta om deras liv, ursprung och förutsättningar i de miljöer de kommer från.

Det handlar om temperatur, luftfuktighet, växter och miljö, UV- och vitaminnivå. Vilka vitaminer ett djur i fångenskap behöver är en mycket viktig fråga. En MacroviperaMauretanica till exempel, släkt med huggormen, har sina speciella krav. Precis som sporr- eller steppsköldpaddan, den afrikanska tranan, papegojor osv.

- Här ska det bara finnas djur som mår bra – utifrån sina egna förutsättningar. Inte människornas.

Håkan förtydligar:

- Det finns många ställen där man byggt utifrån människans perspektiv men så ska det inte vara. Här blir det annorlunda. Jag utgår ifrån djurens behov. Vill man ha fina djur måste det vara  utgångspunkten, säger Håkan.

- Mitt ställe blir inte störst – men det blir det mest genuina!

 

 

Går på kurs
Håkan har förutom ormar tidigare haft en akvarieaffär men den fick han lägga ner. Inte på grund av att han inte klarade djuren men det administrativa visste han inte mycket om.

- Nu gör jag det grundligt, säger Håkan. Jag går en Egen företagare-kurs så att jag har ordentligt på fötterna när jag drar igång.

Att ha eller importera giftspindlar, giftormar och andra djur är ingen enkel sak i Sverige. Håkan beskriver det som en ”enorm process”. Lagarna är strikta och Länsstyrelsen kräver en rad olika tillstånd. Nu är dock allt ”ifyllt och fixat”, berättar Håkan.

Dessutom har han varit tvungen att ansluta en zoolog till verksamheten eftersom lagen kräver detta. Och just nu letar han efter ytterligare en sak som lagen kräver – en veterinär.

Samarbete med skolan?
Förutom att visa upp sina djur för allmänheten söker Håkan Holmström samarbete med skolorna i Bjuvs kommun. Något han tror skulle gå hem hos inte minst eleverna.

- Hit kan eleverna komma och lära sig praktiskt om olika djur och miljöer, säger Håkan. Något som jag själv hade tyckt var toppen när jag växte upp och gick i skolan.

Världens farligaste
Någon gång i månadsskiftet april-maj nästa år slås dörrarna till Livingstone terrarium och minizoo upp och Håkan har då ytterligare en speciell sak att visa upp:

- Vi kommer förutom alla djur vi nämnt här också att visa upp världens farligaste däggdjur.

- Vilket det är förbli en hemlighet. Det kommer jag dock inte att avslöja förrän jag öppnar, avslutar Håkan Holmström.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor