För Kalle Eriksson från Ekeby har det alltid varit blues som gällt sedan har tog upp gitarren när han var sjutton år och har sedan dess orienterat sig genom bluesen i olika band. Han har även spelat med den legendariska munspelaren Sture Elldin.

- Blues är en musikstil som jag har en väldigt stark passion för, säger Kalle Eriksson. Jag upptäckte den när jag var sexton-sjutton år.

- Mitt klassiska svar på frågan Varför blues? är att jag redan som barn upptäckte den när jag som barn såg på Ragnar, farbrorn som inte ville bli stor.

Foto: Per Edlund

- Jag blev förtjust i introt till barnprogrammet som var en shuffle och spelades av Jojje Wadenius. Wilmer X-musik har även haft en stark inverkan på mig, med sina influenser av Jimmy Reed.

Husgudarna
Husgudar hos Kalle Eriksson är de gamla klassiska bluesmännen som Jimmy Reed, T-Bone Walker, BB och Freddie King. Men även de nya som kom fram på 80-talet som Jimmie Vaughan, Anson Funderburgh, Kid Ramos och många andra från amerikanska västkusten, förtydligar Kalle.

Började som sjuttonåring
Gitarr började Kalle Eriksson spela som sjuttonåring.  Det blev några magra försök och sedan dröjde det tills han var nitton-tjugo innan han körde igång på allvar och tog lektioner hos Nicklas Ekelund på ABF i Bjuv.

Det har hela tiden bara varit blues som gällt för Kalle. Efter några år kom han i kontakt med Homesick Mac, en skicklig slide- och bluesgitarrist som hjälpte honom att utveckla sitt gitarrspel på Sensus. Samtidigt som han gick i lära hos Homesick Mac försökte Kalle att starta ett bluesband med Anders Jarnhag i olika konstallationer, men av olika anledningar blev det inte så mycket av det hela.

 

Foto: Ninja Agborn

Buzzin Blues och Sture Elldin
Det var först med Buzzin´ Blues mix av swing och västkustblues som det 2006 tog fart.

Gänget fick många spelningar på Telegrafen i Helsingborg, på Helsingborgsfestivalen, i Göteborg, Brantevik på Österlen och ”lite överallt”. I Göteborg spelade Buzzin´Blues på Cafe´Kom och kom i kontakt med den legendariska munspelaren Sture Elldin.

Sture var en av de första i Sverige på 60-talet som spelade på elförstärkt munspel. Han hade spelat på de stora festivalerna i USA, bla på King Biscuit-festivalen, som har varit den största bluesfestivalen i USA. Med Sture Elldin gjorde Kalle och hans bluesband en del spelningar i Helsingborg.

Nytt försök
Efter ett tag lades Buzzin´Blues ner, men det stoppade inte Kalle Eriksson, utan han drog istället igång ett nytt projekt med Per-Erik Roos, musiker från Billesholm. De bildade Karl E:son Rythm´blues crew som dock lades ner, mycket pga den dåliga bluesscenen i trakten.

The Blues Combo
Idag spelar Kalle med The Blues Combo som spelar låtar med BB-King, Freddie King, John Mayall, och tidiga Fleetwod Mac.

The Blues Combo består av : Lasse Schill, trummor och sång och fd Stenen kryper, Jukka Tukiainen på kontrabas fd Buzzin blues, Björn Thorstensson på keybord fd Stenen kryper och Per-Erik Roos saxofon och sång. Några spelningar har man avverkat sedan starten hösten 2013 och den 24:e juli kommer man att göra en spelning på Rockbåten.

Text: Mikael Nerberg