Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Hur har ni det med kärleken idag, Mr. and Mrs. Markham?

BERGATEATERN Det filas och fixas med repliker och nattkläder, ända in i sista minuten. Men om några timmar måste allt sitta som en smäck för då strömmar den förväntansfulla publiken in genom entrén till Billesholms Folkets Park.

Vi ser pjäsen Kryp över Mrs. Markham när en dag återstår till premiären på fredagen. Två kvällar dessförinnan har vi kört till Parken för att se och höra hur det går med föreställningen. Men vänt och kört hem igen. För att det regnat, regnat och regnat.

Bergateaterns medarbetare har dock inte åkt hem. Istället har de, förutom att jobba med pjäsen, repliker, ljud och ljus, också fixat tält över 80 åskådarplatser för att lura vädergudarna.

Jag minns personligen ett antal mycket blöta föreställningar på de gröna parkbänkarna. Då paraplyer till sist inte hjälpt mot ihållande och genomträngande svenskt sommarregn och man förutom att bli blöt uppifrån även blivit blöt underifrån!

Men nu finns det alltså tak. Åter till föreställningen!

Ready steady go!
Genrepskvällen bjuder på stålande sol. Och en ensemble på topphumör - som presterar därefter.

Pjäsen är som flera gånger tidigare ett engelskt förväxlingsdrama. Skriven av Ray Cooney och denna gång även av John Chapman. Cooney, som också skrivit tidigare succéer hos Bergateatern som t.ex. Kuta och Kör, är en favorit. 

Pjäsen i år handlar om förvecklingar många säkert känner igen. Vanliga kvinnor och män söker spänning i vardagen men  virrar istället till det rejält både för sig själv och omgivningen. Som förläggarparet Mr. och Mrs. Markham, som utåt sett lever ett lyckligt och välmående liv i sin tjusiga paradvåning. Han med att läsa aldrig sinande travar barnböcker om vovvar och bålgetingar. Hon genom att ibland drabbas av shoppingnoja. Står allt verkligen rätt till där? Egentligen?

Sedan har vi förlagets ekonom. En man med klara Don Juan-drag och med en hel drös älskarinnor på bygden. Ju fler desto bättre, är hans devis. Han hustru vet vad som försiggår men har låtit det bero länge. Men just denna dag har även hon bestämt sig för ett litet rendevouz och ber väninnan Mrs. Markham om att få låna den fina lägenheten.

 

 

Kräver koncentration
Under förmaningar går Mrs. Markham med på detta men hamnar sedan i sådana förvecklingar både med maken, kamrern och hans hustru samt älskarinna och den inredningsarkitekt som för tillfället restylar våningen, att många nog hade haft svårt att parera.

Men Mrs Markham dirigerar alla som växelvis springer ut och in i dörrarna och hoppar upp och ner i dubbelsängen, med bestämd hand.

Slutet gott allting gott
Och så slutar det som det alltid gör. Slutet gott allting gott.

Bergateatern har i år några nya medarbetare. Den populäre Kenneth Borggren avled tidigare i år och en kväll som denna går tankarna förstås till honom och hans insatser i truppen. Men med tanke på den Kenneth var tror jag nog att han finns med i spelet. Kanske sitter han "en trappa upp" och håller tummarna?

För bra går det ikväll. För mig är detta den bästa föreställningen med Bergateatern sedan jag började följa dem. Replikerna sitter och den humor och kvickhet med vilken de är skrivan levereras skickligt av hela truppen.

Mr. Lager/Don Juans småhårda skämt kommer som pärlor på ett snöre. Mr. Markham är precis så där frånvarande, sävlig och komisk som bara en bokmal kan vara.

 

   
   
   
   
   

 

Roligt minspel
Mrs Markham är som sagt, en utmärkt administratör och dirigent. Med tungan på rätt ställe.

Den näst intill odräglige inredningsarkitekten Alistair har ett oförglömligt minspel. Efter föreställningen påpekar Laila Thunman, sufflös och kostymör, den unge skådespelarens märkbara talang för den här sortens skådespel.

- Tänk dig att Michael Nilsson fortfarande går i skolan och bara varit hos oss det här året, säger hon. Och så är han så här bra. Hur bra tror du då inte han är om 10 år!

Framtiden utvisar
Den som fortsätter följa Bergateatern får se.

Ikväll är det hur som helst premiär i Billesholms Folkets Park och om inget annat så utlovas en föreställning gjord för skratt och glädje. Med hängivna skådespelare som inte låter sig avskräckas av lite regn.

- Vi har så roligt att vi bryr oss inte, säger teaterdirektören Niklas Lundin, alias Mr. Markham.

- Och nu har vi fixat tält åt dem som kanske tvekar när molnen drar ihop sig. Så nu är det bara att komma hit och ha lika roligt som vi. Välkomna, avslutar Niklas Lundin.

 

ÅRETS ROLLISTA och SPELTIDER

Karolina Hagerman - Joanna Markham
Michael Nilsson - Alistair Spenner
Emma Jonsäter - Sylvia Hauser
Birgitta Lundquist - Linda Lager
Niklas Lundin - Philip Markham
Tommy Nihlén - Henry Lager
Joakim Pushke - Walter Kvalström
Lena Jäwer - Janet Wilhelmsson
Ingrid Lundin - Olivia Harriet Book
 
Juni - 27, 28
Juli, 1, 2, 6, 8, 9, 11, 12,15, 16, 18, 19, 23.
 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »