- Hur har ni det med kärleken idag, Mr. and Mrs. Markham?

BERGATEATERN Det filas och fixas med repliker och nattkläder, ända in i sista minuten. Men om några timmar måste allt sitta som en smäck för då strömmar den förväntansfulla publiken in genom entrén till Billesholms Folkets Park.

Vi ser pjäsen Kryp över Mrs. Markham när en dag återstår till premiären på fredagen. Två kvällar dessförinnan har vi kört till Parken för att se och höra hur det går med föreställningen. Men vänt och kört hem igen. För att det regnat, regnat och regnat.

Bergateaterns medarbetare har dock inte åkt hem. Istället har de, förutom att jobba med pjäsen, repliker, ljud och ljus, också fixat tält över 80 åskådarplatser för att lura vädergudarna.

Jag minns personligen ett antal mycket blöta föreställningar på de gröna parkbänkarna. Då paraplyer till sist inte hjälpt mot ihållande och genomträngande svenskt sommarregn och man förutom att bli blöt uppifrån även blivit blöt underifrån!

Men nu finns det alltså tak. Åter till föreställningen!

Ready steady go!
Genrepskvällen bjuder på stålande sol. Och en ensemble på topphumör - som presterar därefter.

Pjäsen är som flera gånger tidigare ett engelskt förväxlingsdrama. Skriven av Ray Cooney och denna gång även av John Chapman. Cooney, som också skrivit tidigare succéer hos Bergateatern som t.ex. Kuta och Kör, är en favorit. 

Pjäsen i år handlar om förvecklingar många säkert känner igen. Vanliga kvinnor och män söker spänning i vardagen men  virrar istället till det rejält både för sig själv och omgivningen. Som förläggarparet Mr. och Mrs. Markham, som utåt sett lever ett lyckligt och välmående liv i sin tjusiga paradvåning. Han med att läsa aldrig sinande travar barnböcker om vovvar och bålgetingar. Hon genom att ibland drabbas av shoppingnoja. Står allt verkligen rätt till där? Egentligen?

Sedan har vi förlagets ekonom. En man med klara Don Juan-drag och med en hel drös älskarinnor på bygden. Ju fler desto bättre, är hans devis. Han hustru vet vad som försiggår men har låtit det bero länge. Men just denna dag har även hon bestämt sig för ett litet rendevouz och ber väninnan Mrs. Markham om att få låna den fina lägenheten.

 

 

Kräver koncentration
Under förmaningar går Mrs. Markham med på detta men hamnar sedan i sådana förvecklingar både med maken, kamrern och hans hustru samt älskarinna och den inredningsarkitekt som för tillfället restylar våningen, att många nog hade haft svårt att parera.

Men Mrs Markham dirigerar alla som växelvis springer ut och in i dörrarna och hoppar upp och ner i dubbelsängen, med bestämd hand.

Slutet gott allting gott
Och så slutar det som det alltid gör. Slutet gott allting gott.

Bergateatern har i år några nya medarbetare. Den populäre Kenneth Borggren avled tidigare i år och en kväll som denna går tankarna förstås till honom och hans insatser i truppen. Men med tanke på den Kenneth var tror jag nog att han finns med i spelet. Kanske sitter han "en trappa upp" och håller tummarna?

För bra går det ikväll. För mig är detta den bästa föreställningen med Bergateatern sedan jag började följa dem. Replikerna sitter och den humor och kvickhet med vilken de är skrivan levereras skickligt av hela truppen.

Mr. Lager/Don Juans småhårda skämt kommer som pärlor på ett snöre. Mr. Markham är precis så där frånvarande, sävlig och komisk som bara en bokmal kan vara.

 

   
   
   
   
   

 

Roligt minspel
Mrs Markham är som sagt, en utmärkt administratör och dirigent. Med tungan på rätt ställe.

Den näst intill odräglige inredningsarkitekten Alistair har ett oförglömligt minspel. Efter föreställningen påpekar Laila Thunman, sufflös och kostymör, den unge skådespelarens märkbara talang för den här sortens skådespel.

- Tänk dig att Michael Nilsson fortfarande går i skolan och bara varit hos oss det här året, säger hon. Och så är han så här bra. Hur bra tror du då inte han är om 10 år!

Framtiden utvisar
Den som fortsätter följa Bergateatern får se.

Ikväll är det hur som helst premiär i Billesholms Folkets Park och om inget annat så utlovas en föreställning gjord för skratt och glädje. Med hängivna skådespelare som inte låter sig avskräckas av lite regn.

- Vi har så roligt att vi bryr oss inte, säger teaterdirektören Niklas Lundin, alias Mr. Markham.

- Och nu har vi fixat tält åt dem som kanske tvekar när molnen drar ihop sig. Så nu är det bara att komma hit och ha lika roligt som vi. Välkomna, avslutar Niklas Lundin.

 

ÅRETS ROLLISTA och SPELTIDER

Karolina Hagerman - Joanna Markham
Michael Nilsson - Alistair Spenner
Emma Jonsäter - Sylvia Hauser
Birgitta Lundquist - Linda Lager
Niklas Lundin - Philip Markham
Tommy Nihlén - Henry Lager
Joakim Pushke - Walter Kvalström
Lena Jäwer - Janet Wilhelmsson
Ingrid Lundin - Olivia Harriet Book
 
Juni - 27, 28
Juli, 1, 2, 6, 8, 9, 11, 12,15, 16, 18, 19, 23.
 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor