Som tradition är bland Findusanställda, firades Midsommar vid gula ladan i Selleberga. Även andra anslöt sig till festen.
MIDSOMMAR I BJUV På midsommarafton samlades Findusanställda och andra bjuvsbor vid ladan i Selleberga för att hålla en gammal tradition sedan början av förra seklet vid liv. Vi talar om Findus midsommarfirande. Det enda som finns i tätorten Bjuv.

Bjuvs kommun själv har ingen tradition av officiellt midsommarfirande utan detta har tydligen, åtminstone sedan 1930-40-talet, arrangerats av Findus, som ju bildades då.

Kanske är det dags att kommunen bidrar även till Midsommar och kanske får till den där Vi-känslan över hela linjen? Arrangören - Findus fritidsförening - säger sig inte ha något emot att få hjälp med exempelvis stången....

Hur som helst så var bjuvsnytt, som alltid när det är fest, framme med kameran och förevigade den stora skara människor som sökt sig till Findusladan på fredagen. Var du där så kom du förmodligen med på bild. Kolla här:

 

 

Längs såväl Kastanjegårdens långsida som hela den stora gräsplanen satt och låg medsommarfirare. Brogårdagillet stod för musik och dans runt midsommarstången. Barnen red, kastade ringar i hopp om att vinna godis och tävlade i att hoppas säck.

I köket fixade Margareta Sprinzl med kaffe och bullar som föreningen bjöd på. Publiken behövde inte trugas.

Också några makthavare i Bjuvspolitiken skymtades i vimlet. Och ordförande i Findus fritidsförenning, Mikael Svalö, var fullt upptagen med att se till att kasta-ring-tävlingen flöt på. Tog godiset slut var det bara att fylla på med nytt.

 

 

I vimlet träffade vi också på Brunnsborraren från Billesholm, numera Platsen, Bjuv. Som vanligt var han på väg till en barbershop-tävling. Denna gång i Las Vegas. Guldbågarna var redan på och han lovade att höra av sig om det blir medalj "over there".

 

 

Zofia var på plats med make och barnbarn. Alla generationer fanns överhuvud taget representerade. Många stolta mor- och farföräldrar satt i solen och sken i kapp med den när de betraktade sina barnbarn leka och springa runt i gräs och grus.

 

 

På säcklöpningsbanan var det allvar. Eller nästan i alla fall........ På GÅ skuttade tjejer och killar iväg i sina jutesäckar. Bort till andra änden av banan - och tillbaka mot målet.

 

 

Det blev många bilder den här gången. Endast en av alla personer som fanns på platsen sa nej till kameran.

Inte var det den här lille fine killen dock. Han hade absolut inget emot att posera inför kameran men fick solen i ögonen.

Några av de allra första "Findusarna" fanns också på plats. Bland annat Ethel Rönnberg, på sin tid avlöningschef samt kollegan på den tiden, Britta Rasmusson. De kunde verkligen prata gamla minnen!

 

 

När festen så småningom klingade av kunde man nog inte annat än konstatera att det blivit en helt perfekt midsommarfest. Och lika snabbt som planen framför ladan fyllts av finklädda sommarfirare, försvann de bort i sina bilar eller på sina cyklar och apostlahästar.

 

 

Hur firandet blir nästa år, återstår nu att se.

Fortsatt glad sommar på er alla! Kanske ses vi vid ladan nästa år.

DELA GÄRNA MED DINA VÄNNER!

Foto och text: Marianne Rönnberg Galmor