Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AVSKED Stefan Svalö skiner i kapp med solen när vi träffas för att summera hans politiska karriär i och för Bjuvs kommun. - Jag har gett mina bästa 20 år till det här. Nu ska familjen få sitt och så ska jag ägna mig åt kollektivtrafik, säger han.

Stefan Svalö har varit Kommunstyrelsens ordförande i Bjuv i exakt 15 år och 9 månader. Av dem har jag varit med i ett år. På åskådarplats på pressbänken i Kommunfullmäktige bland annat.

Jag har hört negativa omdömen om Stefan Svalö. Att han är bufflig och osmidig. Men jag har också av dem som känner honom hört att han är en snäll och rolig kille.

Precis som alla vi andra är han så klart en sammansatt person. Och under mitt sista besök hos Kommunstyrelsens ordförande Stefan Svalö vill jag höra hans egen historia. Inte minst om vad han känner sig stolt över att ha åstadkommit på posten.

Jobbar för medmänniskor
Under uppväxten fanns det väl inget direkt som sa att Stefan Svalö skulle bli politiker.

- Men jag har nog litet mer engagemang i mig än många andra, säger Stefan Svalö. Jag har alltid tyckt om att jobba för mina medmänniskor. Och jag har många gånger fått andras förtroende. Det började redan i knattefotbollen.

Medlem i Socialdemokratiska Arbetarpartiet blev Stefan Svalö som 18-åring. Då jobbade han som snickare och i starten var det inte tal om några politiska uppdrag utan han var som det heter ”bara en passiv medlem”.

Men under ett fackmöte i Bygg 4:an i Helsingborg i mitten av 1980-talet hände något. Byggnadsarbetare på den tiden hade bara visstidsanställningar, dvs de anställdes per bygge, och de fick ingen helgdagsersättning. Detta tyckte den unge Stefan Svalö var fel.

- På mötet sa jag att jag tyckte att vi borde ha en riktig anställning och också få betalt för helgdagar, berättar Stefan Svalö.

Bollen i rullning
Därmed var bollen i rullning. En ung person med åsikter är alltid högvilt i politiska värvningssammanhang och detta var inget undantag. På den tiden var fackligt arbete lika med politiskt dito och det ena gav det andra. Det dröjde därför inte länge förrän Stefan Svalö fick frågan om han ville gå in som ersättare i Tekniska nämnden i Bjuvs kommun. Året var 1993.

I samband med Bertil Bengtssons avgång fick Stefan Svalö hustruns ”välsignelse” att ta klivet upp i ledande politisk ställning. Upp till översta pinnhålet kom han i september 1998, när dåvarande vice ordförande Eva Jansson flyttat till Gävle och Stefan valdes till Kommunstyrelsens ordförande.

Riksdagsvalen kom och gick. Varannan gång fick S egen majoritet och varannan gång behövde de stödet från V.

Stolt över samverkan
År 2010 var det politiska utfallet efter valet annorlunda. Och det var nu samverkan med de borgerliga partierna blev en realitet. En av de saker Stefan Svalö är stolt över idag är också den form av demokratisk samverkan som han och dessa partier tillsammans format. Från början inklusive Moderaterna men från 2011 enbart med C, KD och FP.

- Vi har haft många och långa diskussioner om var ”ytterkanten” i politiken finns, säger Stefan Svalö. För att nå dit vi är idag.

- Det har gällt att definiera vilka frågor vi ej varit överens med de övriga om och vilka frågor vi varit beredda att ”förlora”.

”Börja vid förhandlingsbordet”
Stefan Svalö konstaterar att han med tiden lärt sig mycket om sådant han inte var medveten om vid 18 och han är inte heller längre lika hetlevrad som han var då.

- Jag är stolt över att i en svår situation ha kunnat hitta vägar framåt, säger han. De flesta krig slutar ju som vi vet ändå vid förhandlingsbordet. Och då är det ju lika bra att börja där.

Finns det fler saker han är stolt över, så här i elfte timmen? Nästa fredag är officiellt hans sista arbetsdag.

- Mest stolt av allt är jag egentligen över invigningen av Familjecentralen, som finns i alla tre kommundelarna. Det är inte alla som är alldeles självklara och trygga i rollen som nybliven familjebyggare och att ha varit med och skapat en plats där dessa människor kan få professionell hjälp, är stort.

Visserligen fanns Familjecentraler tidigare i Bjuv, Billesholm och Ekeby men under de bistra ekonomiska besparingsåren i mitten av 1990-talet fick de stryka på foten för uppbyggnaden av annat.

- En sak till jag är stolt över är att vi har tillagningskök här, fortsätter Stefan Svalö. Det betyder att vi kan servera bra mat både i skola, barnomsorg och äldrevården och det är värt varenda krona!

Vårdad ton
Som betraktare på kommunfullmäktiges pressbänk har jag personligen ibland tyckt att den politiska debatten varit litet väl lam. Information har lämnats utan några större diskussioner. Beslut har tagits i samma anda. Den enda gången det hettat till under det år jag varit med på fullmäktigemötena är när Moderaterna och Socialdemokraterna haft olika syn på frågor. Och när detta inträffat har det varit tydligt att mothuggen inte varit särskilt välkomna i S-lägret.

- Jag har medvetet medverkat till att vi har en vårdad ton i fullmäktige, säger Stefan Svalö. Och jag kan konstatera att nästan alla, vid de flesta tillfällen, håller den stilen.

Skäll och gliringar
En vårdad ton är inte alltid det som mött Stefan Svalö utanför de politiska rummen. Han och hans familj bor i kommunen och oundvikligen blir man på en så liten ort som Bjuv, som ansvarig politiker och anhörig till en sådan, både påhoppad och utskälld. Oavsett om det finns skäl till detta eller inte.

- Jag har tagit emot mycket sådant under åren, berättar Stefan Svalö. Och det har min familj också gjort, även om det känns helt förkastligt. Varför gå på dem?

Inte minst sedan Internet kom och människor kan gömma sig bakom anonymiteten har påhoppen stundtals blivit rena övertramp. Stefan Svalö hymlar inte med att detta emellanåt fått honom att fundera över varför han över huvud taget ska fortsätta jobba för människor som enbart tycker att allt han gör är fel.

Omvärldsbevakning
Stefan Svalö är född och uppvuxen i Bjuv. Det har under åren blivit många och långa såväl semester- som tjänsteresor runtom i hela Sverige. Inte minst hans natur- och fiskeintresse har fört honom till nya platser.

Han har på så sätt kommit att fundera över hur det ser ut på andra håll och hur Bjuvs kommun står sig i jämförelsen.

- Alla skulle må bra av att göra en sådan omvärldsbevakning, säger han. När man ser hur andra har det och under vilka förhållanden de lever, så går det upp för en att Bjuv kanske inte är den sämsta platsen på jorden.

- Då får man kanske insikten att det finns mycket värre saker i världen än en trasig gatulampa och en orensad rabatt.

- Det finns ju människor som inte har mat för dagen. Eller inte vet var deras barn eller föräldrar tagit vägen under flykten från ett krig.

Familjens tid är nu
Varför har du valt att lämna din post just nu?

- Jag har gett 20 av mina bästa år till det här, svarar Stefan Svalö. Det har varit en fantastiskt rolig tid men nu ska jag umgås mer med min familj. Mina barn har inte sett mycket av mig under uppväxten. Och när min hustru gick bort efter drygt 30 års samvaro, gick något sönder i mig.

- Livets hårda skola fick mig på så sätt att inse att familjen är det viktigaste man har och idag innefattar den naturligtvis också min sambo.

- Jag vill nu satsa på att bygga en skyddad, privat sfär. Samtidigt som jag ska jag jobba vidare i regionen.

Stefan Svalö är tillfrågad och föreslagen att verka i Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne. Det har också talats om att han siktar på att bli regionråd i Malmö.

Tiden får utvisa
- Hur det blir med rådsposten återstår att se, säger han. Det är många som känner sig manade och vi får se vilka som till slut blir kallade.

Han återfinns hur som helst i Bjuvspolitiken ett bra tag till.

- Jag blir kvar, säger Stefan Svalö. Förhoppningsvis också efter valet i september. Min plats på den valbara S-listan är nummer 11 så får vi 11 mandat i september innebär det att jag fortsätter i fullmäktige.

- Och mina platser i Sydvatten och NSVA mm gäller till nästa byte, våren 2015.

Märkbart lättad
Jag har under de fyra år som gått sedan jag flyttade till Bjuvs kommun aldrig sett en så lättad och glad Stefan Svalö som just idag. Ofta har både hans blick och steg istället varit tunga.

Även om han tycker att de flesta journalister är bra människor så har han aldrig riktigt förstått hur media fungerar och varför ”de hellre skriver negativa nyheter än positiva”. Trots ingående försök att fördjupa sig i ämnet kan han inte komma ifrån känslan att ”media alltid bara skriver negativt om Bjuv”. Bjuv som han själv menar är en bra plats på jorden. Med god ekonomi, barnomsorg, äldrevård och idag också en skola på uppgång.

Svar på dessa frågor får han kanske aldrig. Men en sak är säker: I fortsättningen behöver han inte fundera lika mycket på detta som tidigare.

Istället kan han låta efterträdaren svara för besluten medan han själv - som idag - kan sätta sig i sin cab, köra iväg och låta vinden svepa bort bekymren.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »