Stora Scenen i Parken, en del av en kulturinstitution som räddats av engagerade billesholmare i mer än 100 år.
 
BILLESHOLM Folkets Parks ekonomi är på fallrepet. Därför säljer representanter för Parken imorgon under Familjedagen andelar för 200 kr styck. - Om många köper kanske Parken kan räddas, säger ordförande Katarina Nilsson.

Billesholms Folkets Park i Södra Vram, i utkanten av Billesholm, bildades år 1898 och har alltså stått i mer än 100 år. Arbetarrörelsen, som grundade och drev Parken från början, använde den flitigt till både möten, framträdanden och dans.

Generationerna därefter gick också mycket till Parken. Såväl alla svenska som internationella stjärnor av rang uppträdde förr på den idag närmast kultförklarade scenen.

Röda siffror
Men sedan några decennier går det sämre för Parken. Visserligen är den bokad av många och i de mest skiftande sammanhang. Men intäkterna motsvarar i pengar inte den fulltecknade bokningslistan. Och kändisar använder dessutom idag nätet för att marknadsföra sina låtar osv istället för att turnera. Och att gå på ”kasedans” eller disko i Parken – ja, hur många vet idag över huvud taget vad som menas med det? Eller lockas av det?

Numera spelar istället till exempel Bergateaterna här hela sommaren och de populära Veteranbilsträffarna äger också rum i Parken. Teatern hyr Parken som dock inte får någon del av biljettintäkterna utan istället får inkomster på försäljning av kaffe med dopp etc. Detsamma gäller för Veteranbilsträffarna - som snart drar igång för säsongen och som nog drar den enskilt största publikskaran till denna oas i Södra Vram. Arrangören betalar ingen hyra för Parken och tar inte heller någon entréavgift. Här har Parken inkomsterna från korvförsäljning mm.

Kultbyggnad
PRO (Pensionärernas Riksorganisation) och andra fackföreningar hyr också Parken - med hänvisning till arbetarrörelsen - till synes för en billig peng. Parken byggdes ju en gång för och av arbetarna men att den numera bara skulle vara till enbart för arbetare håller inte folk med om. Idag är Parken mer en symbol för de få kultbyggnader och -anläggningar som ännu inte rivits i Bjuvs kommun. Något som folk i olika politiska läger är överens om, är något värt att rädda för eftervärlden.

Även privatpersoner hyr delar eller hela Parken till fester och kalas. Parken har en rad sponsorer i form av företag i trakten. Men denna skara har minskat på sistone. En del sponsorpengar som tidigare kom in har i spåren efter den allmänna ekonomiska nedgången, både krympt och vissa fall helt uteblivit.

Kritiskt läge
Summan av kardemumman är då att trots den till synes goda beläggningen så går ekonomin inte ihop. Tidigare försök att höja hyrorna har misslyckats. Och som grädde på moset har den styrelse som valdes i april fått en riktigt obehaglig ”överraskning” i form av en tidigare för ledamöterna okänd elräkning på 75 000 kronor!

- Vi vet faktiskt inte hur vi ska lösa det här, säger Katarina Nilsson. Trots driftsbidrag från Bjuvs kommun går ekonomin inte ihop.

- Därför hoppas vi på söndag kunna sälja riktigt många andelar. De kostar 200 kronor styck och innebär att man blir andelsägare i Parken. Den som sedan vill engagera sig i verksamheten är hjärtligt välkommen. Vi behöver alla resurser vi kan få. Och vi vill verkligen rädda Parken!

375 personer efterlyses
Enbart för att täcka elnotan på 75 000 kr behöver Parken omgående sälja – och få in pengar för – 375 andelar á 200 kr. Är detta möjligt? Om företag istället sponsrar med 1000 kr var behöver 75 stycken anmäla sitt intresse.

Andelarna går i arv
Andelsägandet finns med från starten 1898. Ett problem har dock visat sig vara att så få känt till att andelarna enligt stadgarna går i arv. Vilket inneburit att när den som köpte andelen avlidit så har ingen annan tagit över arvet och engagemanget. Idag är det därför nästan omöjligt att få en helhetsbild av vilka som egentligen är andelsägare i Parken.

Detsamma gäller för övrigt också Flamman i Ekeby och Folkets Hus i Bjuv – alla samma typ av andelsföreningar, startade av arbetarrörelsen.

- Vi kommer i alla fall att ha ordentliga register på vem som köpt andelar, säger Katarina Nilsson.

- Parken är en viktig kulturinstitution för Billesholm och hela Bjuvs kommun och vi hoppas förstås att många vill vara med och rädda den, avslutar Katarina Nilsson.

Familjedagen i Parken på söndagen är gratis och pågår mellan kl 11 och 17. Formell arrangör är Swedbank, som hyrt Parken.

Läs om Parken och dess historia här.

Läs om Familjedagen i Parken, söndagen den 4 maj - här.

Marianne Rönnberg Galmor