POLITIK Anders Månssons ledarstil är nedtonad. Han betraktar vad som händer i rummet litet på avstånd. Lyssnar noga och tänker innan han talar. Svarar rakt och sakligt. Gillar inte tjafs.

Han är dessutom lång och reslig och lär nog inte särskilt ofta bli föremål för någon härskarteknik. Även om han gillar att vara en del av det han själv kallar ”skådespelet” i maktens salonger.

På frågan hur det känns att ha blivit utsedd till ny ledare efter Stefan Svalö, när denne avgår som kommunalråd och Kommunstyrelsen ordförande, svarar Anders Månsson att det känns som vanligt. På kommunfullmäktigemötet där han den 24 april inför de samlade politikerna välkomnades, samtidigt som både han och övriga tog adjö av Stefan Svalö, hade han däremot svårt att hålla tårarna tillbaka.

Ordning och reda
- Det är rörande när man känner att folk ställer upp för en, säger han. Det är ju alltid skönt för människor att känna stöd från andra, eller hur?

När det istället är dags för möten och sammanträden är det ordning och reda som gäller:

- Jag vill ha effektiva möten, säger Anders Månsson.  Och de ska vara väl förberedda.

- Dessutom, har en person sagt något, så behöver inte andra gå upp och säga samma sak.

Den nya ledaren har förstås siktet inställt på att göra sitt bästa för Bjuv. Med sitt hittillsvarande engagemang i kommunen och S-politiken i bagaget är han enligt egen utsago redo att göra allt han kan för att ytterligare förbättra förutsättningarna för människor att bo och leva här.

Stolt över ursprunget
Han berättar att han själv är ”urbjuvsing” - uppvuxen på den smått legendariska Trädgårdsgatan i Bjuv. Efter att han bildat familj blev det så småningom hus på Rudolfska . Att flytta från Bjuv har aldrig varit aktuellt.

- Jag har nog fått min kärlek till Bjuv genom min mor Signe, 93 år, säger Anders Månsson. Hon har bott här och upplevt både storhetstider och nedgång . Men oavsett vad, så tycker hon alltid att Bjuv är toppen och lika fint som det alltid varit.

Att som Bjuvsbo lyfta fram det där med stoltheten för den egna hembygden tror Anders Månsson är av största vikt. Kommuninvånarnas självkänsla när det gäller just det här, tror han behöver stärkas.

Prestigelös?
Antingen är jag världens sämsta psykolog eller så är Kommunstyrelses nyvalde ordförande verkligen inte den som strävar efter prestigefyllda adresser eller titlar, att ersätta livet som systemtekniker i kommunen med.

- Nej det där är inget jag sysslar med, svarar Anders Månsson. Livet för mig är inte att ha statusprylar utan det är när jag får påta litet i trädgården, snacka med grannarna och kanske äta en bit mat och ta en kall öl med dem och andra vänner.

- Visst är det fint vid havet i exempelvis Helsingborg. Men dit är det ju inte långt härifrån och inte behöver jag flytta för att komma dit.  En fin dag kan jag till exempel ta MC:n och fara dit. Och sedan köra hem till fina Bjuv igen!

I skymundan
De år jag följt politiken och dess spelare i Bjuv har jag sett Stefan Svalö och Allan Jönsson turas om att hoppa upp och ner i talarstolen på kommunfullmäktigemötena. Anders Månsson har däremot sällan deltagit i dessa ”föreställningar” . Istället har han i det närmaste obemärkt, suttit vid sidan av Svalö.

Men på fullmäktigemötet i april tog Månsson plötsligt plats. Inför alla sa han att han med glädje och stolthet nu tar över rollerna som kommunstyrelsens ordförande samt kommunalråd. Och att han ska göra ”sitt bästa” för Bjuv.

Vilka frågor ska då Anders Månsson med flera driva för att nå målet? Vad finns det i Bjuv för en socialdemokrat att ta fasta på?

Följer partilinjen
- Vi ska fortsätta satsa på skolan, säger Anders Månsson. Det har på sistone gått bra på det området men vi ska bli ännu bättre.

- Inom skolans område har vi också satsningen på förskolan i Ekeby, fortsätter han. Och Brogårdaskolan behöver ett ansiktslyft. Just nu diskuterar vi om det ska bli ett nybygge eller en renovering där.

Precis som moderpartiet, prioriterar S i Bjuv också äldreomsorgen, och Anders Månsson ser med tillförsikt fram emot resultatet av exempelvis det planerade ”trygghetsboendet” i centrala Bjuv.

Bygger själv
Han talar om Bjuvsbostäders ”succésatsning” på Gunnarstorpsvägen med 40 hyresrätter som alla redan länge varit uthyrda. Innan de alltså är byggda! Första inflyttningen är först efter sommaren.

Och han betonar det ägardirektiv man givit Bjuvsbostäder om att försöka producera i alla tre kommundelarna – dvs även i Billesholm och Ekeby.

Men när Anders Månsson är utanför Bjuv – hur ”säljer” han då Bjuv?

- Jag pratar om Vision 2020, säger han. Som till exempel omfattar ombyggnaden av spåren på Billesholms järnvägsstation och tågen som stannar där snart igen. Jag talar om förnyelsen vi planerar kring Eken i Billesholm – som har ett mycket stort symbolvärde i Billesholm.

Fler medborgardialoger
Visionen i all ära, men har man t.ex. utsett ambassadörer som har till uppgift att sätta kommunen på kartan? Undrar jag.  I olika sammanhang på andra sidan 50-skyltarna? Bjuv har ju trots allt i vissa sammanhang därute, ett ganska skamfilat rykte.

- Vi har inga ambassadörer, svarar Anders Månsson. Men vi ska fortsätta med de Medborgardialoger som vi skapade 2013.

- När vi började bjuda in till dem förra sommaren kom inte många. Folk är svårstartade och det tar sin tid att väcka engagemang.

- Men vi måste fortsätta tills vi får in fler personer i organisationer, föreningsliv och – inte minst – det viktiga Ungdomsfullmäktige – som med sitt arbete redan gjort skillnad i form av t.ex. nya bussturer orterna emellan.

Förväntningarna utifrån
På andra sidan S-staketet ställer sig en hel del undrande till hur Anders Månsson ska axla rollen efter Stefan Svalö. Kommer Månsson att klara jobbet?

Påståendet att det råder tvekan i motståndarlägren kring detta, ser ut att förvåna honom.

- Det är vices roll att hålla sig lite i bakgrunden, säger Anders Månsson. Jag har medvetet arbetat så. Som person är jag kanske inte heller den som omedelbart ”intar scenen”. Men det betyder ju inte att man saknar åsikter och inte vill eller kan något.

- Om jag klarar jobbet eller inte får väl framtiden utvisa, fortsätter han. Jag ska i alla fall göra så gott jag kan. Och något blåbär är jag inte i de här sammanhangen. Jag har suttit ordförande i många olika sammanhang i livet och tänker fortsätta i samma stil.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor