Burnoutgeneralen Lars-Conny Henningsson ser gärna att fler motorintresserade är med och förnyar Bjuvsburnoutens koncept. - Vi behöver nytt blod och nya idéer, säger han.
 
BJUV Projektgruppen för 2014 års Bjuvsburnout är igång och en bön om fint väder har skickats till högre makter. – Nu behöver vi bara fler intresserade med i arbetet, säger Lars-Conny Henningsson. Så att vi kan förnya oss.

Bjuvsburnouten är en av Bjuvs största årliga evenemang alla katagorier. Förra sommaren drog den 2 500 besökare – trots halvdåligt väder. I år är siktet inställt på 4 000 – OCH fint väder!

I år, precis som tidigare år, går den av stapeln på Hedvallska i norra Bjuv. Det finns dock de som trots att tillställningen toppar nöjeslistan i trakten inte går dit för att namnet ”Burnout” avskräcker . Brända däck – vad är det för kul med det?

- Den delen är bara en liten del i det hela, förklarar ”Burnoutgeneralen” Lars-Conny Henningsson. En halvtimma på ett avgränsat område väl övervakat av säkerhetsfolk. För publiken är detta en väldigt populär grej. Men den är långt ifrån det enda som händer.

”Unika personligheter”
Bjuvsburnouten är först och främst en härlig familjetillställning för alla som gillar gamla bilar, motorsport och folkfest. Både bilfolk och nöjessugna kommer för att träffa varandra och ha trevligt. Äta något från grillen, lyssna på musikbanden, låta ungarna hoppa i hoppeborgen osv. Är vädret ok är det skönt att bara vara där.

Förra gången var undertecknad själv med på Burnouten och det var roligt att gå runt mellan åken och se hur deltagarna ställde upp campingmöblerna mellan dem och satt och njöt av både sällskapet, utsikten och medhavda matpaket. Medan nyfikna besökare gick runt och tittade och frågade bilägarna om bilmärken, årsmodeller osv.

God säkerhet
Under själva tävlingen stod jag bara några meter ifrån ekipagen som ställde upp. Det lät och rök som bara den förstås, när bilarna axade, däcken slirade och gummit lossnade.

Men säkerhetsarrangemanget var gott med både räddningstjänst och polis m.fl. på plats. Och publiken hölls på behörigt avstånd bakom staket och avspärrningar.

- Folket som kommer är en unik samling sköna människor, säger Lars-Conny Henningsson. Motormänniskor är otroligt snälla och bra att ha att göra med. De lever i sin egen lilla värld och kräver inte mycket mer än att träffas och umgås.

 

 

Nytt blod efterlyses
 - Vi i arrangörsgruppen önskar förutom bra väder egentligen bara en sak till, säger Lars-Conny Henningsson. Och det är att fler människor skulle vilja vara med och förbereda en ny burnout.

- Vi har ju hållit på ett tag och behöver få in litet nytt blod. I form av nya krafter och idéer.

Den första Burnouten var 2001. Arrangör är Bjuvstorps FF och eldsjälarna bakom tillställningen är familjen Hvam. Heldagen på Hedvalla kröns med en 5 mil lång cruise där alla bilar som ställts ut deltar och på kvällen är det en avslutande Rock´n roll-fest i Billesholms Folkets Park, för den som vill ha mer motorfeeling. Arrangör av den är motorklubben Highwaymen från Gantofta, som tagit över efter Old Wheelers.

Intäkterna från Bjuvsburnouten går oavkortat till föreningens ungdomsverksamhet. 2013 innebar det ett tillskott på cirka 100.000 kronor.

Här kan du se våra bilder från Bjuvsburnouten 2013.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor