Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DROGER Hur tonårshjärnan påverkas av cannabisrökning berättar Susanne Danielsson från ÖVC i Bjuv om på Varagårdsskolan den 25 mars. Vid samma tillfälle berättar Lars Hansson från Tullverket om droger på nätet.

Vet du vad ett risslapapper är? Inte? Då ligger du som de flesta vuxna ”efter” i utvecklingen när det gäller cannabisrökning.  Något man på Öppenvårdscentra i Bjuv vill försöka ändra på. Med praktiskt arbete i form av sitt haschavvänjningsprogram men också via dialog med föräldrar och lärare.

Men tillbaka till pappret.

- Risslapapper är det man rullar en joint i, säger Susanne Danielsson, socionom och samordnare på Öppenvårdscentra mot alkohol och narkotika för familjer, ungdomar och vuxna.

- Om du går på vilken ungdomsfest som helst – t.ex. i Bjuv - så är det inte bara sprit du får tag på utan också cannabis.

Varenda ”småunge” vet idag var och hur man får tag på cannabis. Drogen är dessutom billigare än mycket annat. Flera personer kan dela på 1 gram för 100 kronor. Den ene betalar för drogen och någon annan för kebaben. Märkvärdigare än så är det alltså inte. Dessutom tror många unga att cannabis inte ger någon bakfylla.

Den som röker cannabis regelbundet får snabbt skador på hjärnan. Något varken de unga eller alla vuxna är medvetna om.

Lämnar aldrig hjärnan
 - När du röker cannabis innesluts du snabbt i något som liknar en ostkupa, förklarar Susanne Danielsson.

- Resten av världen stängs ute och du blir allt mer ensam och isolerad. Tappar till slut kontakten med och förståelsen för omvärlden. Utan att du själv förstår vad som händer eller vad som är fel. Du är inne i en nedåtgående spiral.

Rent praktiskt beror avtrubbningen på att cannabis innehåller ämnet THC som i mycket hög utsträckning lagras i hjärnans och inälvornas fettvävnad.  Om man röker vid ett tillfälle så tar det cirka 1 vecka innan hälften av det THC man fått i sig gått ur kroppen. Därefter tar det ytterligare minst fem veckor innan resten har utsöndrats.

Det betyder att den som röker regelbundet lagrar så mycket THC i hjärnan att det i princip aldrig lämnar kroppen!

”Kopplar långsamt”
- Det är det som är det förrädiska, säger Susanne Danielsson. Ju oftare du röker desto mer får du i lager. Ruset och avtrubbningen tar aldrig slut. Livet blir svårare och svårare att klara av. Och till slut kollapsar allt.

Utåt sett förändras man så tillvida att man börjar ”koppla långsamt”. För att hjärnans impulser helt enkelt börjar gå långsammare.

Cannabis innehåller 420 olika aktiva kemiska substanser som påverkar den mänskliga hjärnan på många olika sätt. THC påverkar sju av våra kognitiva förmågor som minne, språk, gestaltminne samt förmågan att dra korrekta slutsatser, ha flexibilitet i tanken, se helheten och orientera sig i tid och rum.

”Inte farligt”
- Dagens unga tror inte att det är farligt att röka cannabis, berättar Susanne Danielsson. De är inte själv kritiskt granskande utan slukar både reklam för cannabis och påståenden om dess förträfflighet, ofta via nätet.

Medan FN driver linjen att förbjuda har flera amerikanska delstater legaliserat cannabis för medicinsk användning. England, Schweiz och Tyskland har avkriminaliserat innehavet av små mängder droger. Portugal och Holland har till och med gått in för att legalisera vissa droger. Och i Köpenhamn vill borgmästaren också legalisera. Med hänvisning till att det ändå säljs och används i Christiania och att det därför vore lika bra att tillåta det.

- Man kan fråga sig vilka signaler detta sänder ut till de unga, säger Susanne Danielsson.

Föräldrar vet
Susanne Danielsson har just nu ”en handfull besökare igång” och hon säger att vuxenvärlden bör se upp när en ungdom som tidigare varit skötsam plötsligt ändrar beteende.

- I 99 procent av fallen vet föräldrarna att något är galet. Pusslet hem/skola/kompisar går helt enkelt inte längre ihop och man inser att något allvarligt är på gång, fortsätter Danielsson.

- De akut påverkade håller sig borta. Men om en person smyger sig hem när föräldrarna lagt sig, länsar kylskåpet och sedan dimpa ner i sängen för att sedan dagen efter knappt inte är möjlig att väcka – ja, då ska man naturligtvis inte släppa det.

- Om någon lite yngre plötsligt börjar prata om ”legalisering av cannabis” kan det också var ett tecken, tillägger hon.

E-cigarett något nytt
Det händer att de som börjar röka ändrar stil.

- Jovisst, det kan bli lite rastafari, säger Danielsson. Det är också vanligt att cannabisrökare inte bryr sig om hygienen efter en tid. Förfaller eftersom de inte själv ser vad som händer med dem och därför inte bryr sig.

En ny grej när det gäller att röka är att använda e-cigaretter. Också bland cannabisrökare.

- Börjar ditt barn plötsligt använda e-cigarett så kan det tyda på någonting, varnar både Susanne och kollegan, socionomen Johan Nilsson.

- Tullen har redan gjort beslag på cannabispreparerade e-cigaretter, säger Johan Nilsson.

Vad gör man?
Susanne Danielsson med kollegor arbetar bl.a. med att sprida information om faran med cannabis via skolan. I möten med föräldrarna i åk 6-8 informerar de om alla droger – även alkohol, tobak och andra droger. Så att föräldrarna är ”förberedda”.

Är du förälder i Bjuv och behöver hjälp för ditt barn så kontakta Öppenvårdscentra som har ett haschavvänjningsprogram.

- Ungdomarna går här och också föräldrarna i olika konstellationer, säger Susanne Danielsson.

ÖVC finns på Solgatan i Bjuv och nås på telefon: 042-4585128, 0709-585128 och 042-4585155.

Föredraget i Varagårdsskolans aula den 25 mars 2014 är gratis och inleds klockan 18.30. Tilltänkt målgrupp är vuxna kommuninvånare och de som rent yrkesmässigt vill veta mer om drogerna.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 

FAKTA CANNABIS

Cannabis är samlingsnamnet för tre preparat som kommer från den buskliknande växten Cannabis Sativa: Marijuana, Hasch och Hascholja. Plantan innehåller 420 kemiska ämnen varav 63 påverkar psyket.

Ämnet som starkast påverkar psyket är THC.

Marijuana är torkade blad som malts sönder och röks i s.k. jointar. Mängden THC varierar beroende på odlingssättet.

Hasch är torkade växtdelar sammanpressade med kåda. Honblomman innehåller särskilt mycket THC. Hasch kan både ätas och rökas.

Hascholja får man genom att upphetta ett lösningsmedel och låta det passera haschbiten. Oljan som droppar ut innehåller mellan 4-60 procent THC. Oljan i sin tur droppas på cigaretter eller hälls i en dryck. Detta är det starkaste preparatet.

Det är i Sverige olagligt att handskas med, röka och ha cannabis i kroppen.

 

SÖK

GÅNG

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »