Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Hemma i lägenheten har William Kalizz byggt upp en imponerande produktionsanläggning och där gör han sin musik. Behövs sång så hjälper hans två mycket musikaliska systrar Jennifer och Annabelle gärna till.

 

MUSIK På Västergatan i Billesholm bor 13-årige William Kalizz som gör egen electromusik och som redan är efterfrågad av såväl kända artister som riktigt stora musikbolag.

William Kalizz går på Jens Billesskolan i Billesholm. När han kommer hem gör han läxorna och äter men sedan sätter han sig vid sin välutrustade musikanläggning och skapar ny musik. Minst 4-5 timmar om dagen vilket blir en ny låt i veckan. I sitt arkiv har han ”en miljon ljud” som han använder i sitt skapande men det finns alltid fler att spela in, renodla och använda.

Musiken har varit hans livsrum ända sedan farfar, som själv är musiker, satte en elgitarr i händerna på honom. Han var väl 4-5 år då och satt i pappas knä. Över huvud taget finns många musiker i både familj och släkt – i generationer tillbaka - så intresset för musik är inget att förvåna sig över. Farfar är en av dem som byggt sin tillvaro kring den och nu är alltså William på väg i samma spår.

- Jag spelar in allt, säger William. Det har jag hållit på med sedan jag var liten. Folk som diskuterar, barn som springer eller skrattar, trafik. Allt kan användas.

Säljer ljud
Att William har ett stort ljudarkiv har med tiden spridit sig i musikvärlden och han har sålt så många ljud att han till en betydande del kunnat bekosta sin avancerade musikutrustning. En som håller på med elektronisk musik har all anledning att se vad som finns att köpa hos William. Själva leveransen är enkel. Det räcker med att skicka en länk.

Men förutom alla ljuden så har William släppt 10-15 låtar som snurrar runt i världen. Fem av dem i Sverige. Och så finns det ett stort antal färdiga låtar som väntar på att kunna släppas. På Youtube, Facebook och Sound Cloud och snart också Spotify och iTunes.

Förhandling pågår
- Vi tar det lite lugnt med nysläpp just nu, säger pappan, Williams manager just nu. Vi tar en låt då och då och låter dem ”sjunka in”. Innan vi släpper nästa.

- Dessutom förhandlar vi just nu med ett riktigt stort bolag och då gäller det att sitta still i båten.

Många av Williams låtar spelas dock redan utomlands eftersom de plockats upp i olika disconätverk. De spelas på disco och pubar i till exempel Grekland, Spanien, på Cypern och i Italien.

William berättar att han i framtiden vill fortsätta göra musik tillsammans med andra artister - och bli en s t o r musikproducent.

- Men jag vill samtidigt också vara DJ på en Ultrafestival, säger han. Sådana som finns i Spanien, USA och på Tomorrowland i Belgien. Kolla efter Ultra Music Festival 2015 på nätet eller lyssna på Swedish House Mafia. Det är stora ljusshower som lyser i takt med musiken.

Basen är grejen
William startar musiken och vi lyssnar där hemma i vardagsrummet på Västergatan. Jag jämför med Swedish House Maffia och Avicii och William säger att de var och är de bästa.

Basen börjar hamra direkt. Provokativt. Uppfordrande. Sinnet och kroppen kan inte vara still utan måste börja röra sig i takt med de monotona men envist återkommande och lockande ljuden och takterna.

Vi konstaterar alla att ”det är basen som är grejen här” och att farfar säger att den kräver 2 Panodil 2 gånger om dagen, bryr vi oss inte om.

Undervisar lärarna
Självklart har William musik i skolan men inte överraskande är det snarare han som får visa lärarna den senaste tekniken och vad som gäller idag – inte tvärtom. Musiklärarna är ju traditionellt skolade och att som William gå runt och spela in alla möjliga ljud som kan användas som beståndsdelar i en suggestiv ravelåt, är inte deras huvudsyssla. Inte heller har alla den produktionsutrustning som William har. Familjen är mån om att han har det allra senaste i teknisk väg.

- Det finns en del musiklärare som är intresserade av att lära mer från William, berättar pappan. Så de mejlar William och så delar han med sig av sin kunskap och undervisar, via livestreaming. Fast du kan göra det på Facebook också.

- Det är därför vi skapat FB-sidan Vi som skapar musik, lägger William själv till.

Bara 13 – vad månde bliva av detta musikbegåvade barn?

- Vi tittar på de två musikskolor som finns i Helsingborg, berättar familjen. Vi har gjort studiebesök på dem för att bilda oss en uppfattning om vilken som är bäst att välja. Men vi har inte bestämt oss riktigt än.

 William, Jennifer och Annabelle bär släktens musiktradition vidare. Annabelle syns på bilden ovan.


Systrarna är med
Inom parantes måste vi också berätta att Williams tvillingsyster Jennifer, som koncentrerar sig på fiol och drömmer om att bli en ny Lindsey Stirling, är den som står för mycket av sånginslagen i broderns musik. Hon går just nu på musikskolan i Åstorp precis som lillasyster Annabelle, 9 år, som spelar orgel.

William och hans musik hittar du på Facebook: william kalizz, Youtube: dj kalizz, www.soundcloud.com: dj kalizz, www.vine.co: dj kalizz, instagram : studio_kalizz

Facebookgruppen Vi som skapar musik hittar du här.

Här och här är några låtar DIREKT.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »