Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Hur ska vi kunna gå till jobbet när våra barn inte har det bra i skolan, frågar Marie och Fredrik Peterson.  Camilla Ellingsen i mitten, undrar detsamma.

 

SKOLAN I Bjuvs skolor finns det inte längre elevassistenter för barn med särskilda behov. Istället finns nyanställda speciallärare som de barn som behöver ska lära sig att gå till. Den nya modellen oroar en del föräldrar.

I sommar har Bjuvs kommun rekryterat akademiskt skolade speciallärare som ska ersätta de runt 30 elevassistenter som tidigare arbetade med barn med särskilda behov och som alla sades upp i början av sommaren. En uppsägning som hade sin start i att Bjuvspolitikerna för ett par år sedan bestämde att skära just på denna punkt i Barn och utbildningsnämnden, som då gick med ett kraftigt underskott.

Den nya ”modellen” med akademiskt utbildade pedagoger höjer statusen inom skolvärlden. Men en hel del av de föräldrar som har barn med särskilda behov tycker att detta sker på bekostnad av deras barns väl och ve. Vi har träffat föräldrar som är oroliga och arga. Och vi har träffat uppsagda assistenter som tycker det var fel att göra sig av med dem. Bland andra Maria Strandqvist som själv arbetat som elevassistent i över 20 år och som vet vad som står i skollagen. Hon visar fram skollagens paragraf om rätten till likvärdig utbildning. Maria har dessutom själv en son med särskilda behov. Ett av de barn som kommit i kläm mellan det gamla systemet och det nya.

Allas lika rätt
-
Alla barn har enligt lag rätt till likvärdig utbildning, säger Maria Strandqvist. Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov, säger skollagen. Den ska främja elevernas fortsatta lärande och kunskapsutveckling med utgångspunkt i elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper.

- Men för våra barn i Bjuvs kommun gäller tydligen inte detta, fortsätter Maria Strandqvist. Mitt barn t.ex., ska ha resurs. Det har vi papper på. Men vad hjälper det? Den överenskommelsen är tydligen värdelös idag och efter bara några dagar in på höstterminen har min pojke redan konstaterat att han hatar skolan.

Maria berättar om sin egen son:

- Han lämnar ofta klassrummet när det blir för mycket. Ibland lämnar han skolan och ingen vet då var han är, säger Maria Strandqvist.

Hon berättar också att sonens stress över att inte orka och att inte få det stöd han behöver har påverkar honom mycket negativt sedan höstterminen började. Det är fler barn, större klasser, längre skoldagar och ökade krav.

- När pressen ökar och det är stimmigt omkring honom då klarar han det inte. Han exploderar och han upplever själv det som att ingen är där för att hjälpa honom, ingen som lyssnar. Han gråter ofta om kvällarna och hans självkänsla har snart nått botten.

William hade stort hopp om att det skulle bli bra eftersom de lovat honom det i skolan, men nu känner han att han hatar skolan och att han aldrig kommer att klara det.

- Motivationen och lusten att lära försvinner sakta men säkert, vilket oroar oss som föräldrar för vi vet att han kan prestera bättre när han får det anpassat efter vad han klarar och utifrån hans behov.

Den speciallärare som nu finns till Williams förfogande sitter långt bort ifrån hans klassrum så dit varken hittar eller går han.

Många telefonsamtal
- Det har blivit många telefonsamtal hem både från upprörda föräldrar och från lärare om situationer som uppstått på skolan av olika slag, säger Maria Strandqvist. Vi föräldrar har en klump i magen varje gång telefonen ringer över vad som nu hänt och man känner sig både orolig och maktlös över situationen i skolan.

- Förut kämpade William på så gott han kunde och han kunde säga ”jag ska fixa det mamma”, berättar Maria. Det är så tråkigt att han inte får chansen längre att göra det, att han redan gett upp och tappat tilltron till skolan. Vi som föräldrar vill att han ska känna glädje över att han gjort och vad han kan, inte att han ska behöva misslyckas och vara ledsen varje dag.

Rymmer och vill inte gå in
Casper rymde så snart skolan kom igång och ville inte gå in på lektionerna, berättar hans mamma Marie och pappa Fredrik Peterson.  De berättar också att de av en tjänsteman på förvaltningen i Bjuv tidigare blev lovade fulltidsassistans i 3 veckor kring skolstarten men det finns ju inga assistenter så i verkligheten har det inte fungerat. Och när Fredrik kom för att hämta honom en dag pekade rektorn ut på gården och sa att ”din son är där borta”. Varvid han själv fick gå till platsen där hans lille pojke gömt sig och locka fram honom.

- Hur ska vi kunna gå och jobba när vi vet att våra barn har det så här under dagen, säger han.

”Jack mår inte bra”
Jack har sedan början av sommarlovet inte heller längre någon assistent.

- Det som finns är en specialpedagog för hela klassen. Inte för enskilda barn. Så Jack mår inte bra och det andra barnen far faktiskt också illa av detta, säger Jacks mamma Camilla Ellingsen.

- Istället för assistans till ”den stökiga” så ska två pedagoger sköta allt. Och det blir så klart kaos när de ska försöka ha lektion och Jack  springer runt som ett flygplan och tar all uppmärksamhet.

Fick gå hem
Den vecka vi träffas har Jacks mamma varit med honom en dag i skolan. Då fanns bara fröken där men ingen assistent och personen som nu ska vaka över lugnet i klassen har flera att gå till. Vilket rent praktiskt bl.a. denna vecka innebar att när klassen skulle gå till skogen var Jack tvungen att gå hem istället. För att ingen kunde se till enbart honom.

Jacks mamma berättar dessutom att hon nu efter sommaren märkt en tendens att de övriga barnen, som tidigare accepterat Jack och hans utbrott, börjat vända sig mot honom.

- I måndags när jag var i skolan kom frågan upp om vad barnen gjort på sommarlovet. När Jack svarade ”ingenting” började de andra skratta och sa: Vi visste det! Det kändes inte bra alls.

- Varför tar de bort min assistent nu när jag börjar förstå varför jag behöver henne, frågar Jack sin mamma.

Var det nödvändigt?
- Vad blir det av våra barn, frågar föräldrarna runt bordet. Varför var det nödvändigt att sparka elevassistenterna och anställa nytt folk? Varför kunde inte de som fanns få vidareutbilda sig istället? Jag själv har ju t.ex. gått ett antal specialkurser och förkovrat mig under tiden jag jobbat, säger Maria Strandqvist.

Visst, säger både hon och de övriga föräldrarna, tidvis har det varit svårt att hitta folk som velat ha assistentjobben och då har kommunen fått ta in ”folk från gatan”. Men att säga upp ALLA, varav hälften har specialutbildat sig, det tycker vi var helt fel beslut. Inte minst för barnen med särskilda behov.

Läs här hur de ansvariga i Bjuvs kommun ser på saken. 

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »