Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rebecka Karlsson hemma på "mammas gata", Storgatan i Ekeby.Sommaren 2015.
 

MUSIK Rebecka Karlsson från Ekeby har lagt ytterligare en rad framgångar till sitt CV. Numera turnérar hon med Cadillac Band och för några dagar sedan vann hon Song Contest i Karlshamn.
Ärligt talat förstår jag inte hur tjejen, bara 15 år gammal, vare sig hinner med eller orkar hålla på som hon gör. För det finns knappast någon tävling i sin genre som hon missar och ber någon henne framträda så säger hon inte nej.

Dagen vi träffas på ett café i Ekeby är hon trött och har ont i kroppen. Dagen innan tävlade hon och att resa kors och tvärs i landet tar så klart också ut sin rätt. Även om hon är bekväm och har sin stöttande mamma vid sin sida. Fast det där sista har ändrats nu när hon turnérar med Cadillac Band.

Cadillac Band är Elvis gamla band där bl.a. Janne Lucas, du vet han med låten ”Växeln hallå”, ingår.

- Janne är som en extrapappa för mig, säger Rebecka. Och Stella Parton (bilden t.v.), Dolly Partons syster som är gästartist i bandet, ser också till att jag har det bra. Plus alla de andra. Alla är snälla mot mig.

Efterlängtad seger
Dagen efter vi ses så tävlade Rebecka i Karlshamn i tävlingen som heter just Song Contest och årligen går av stapeln i Karlshamn i Blekinge. Den tävlingen har hon ställt upp i tidigare och i år blir det sjätte gången på raken.

Efter tävlingen får jag ett sms från Rebecka och hennes mamma om att hon vann den här gången.

- Jag blev jätteglad förstås, säger Rebecka. Det är världens bästa tävling och jag har ju varit med så länge men aldrig nått hela vägen till första platsen. Men nu gick det!

Försmak av framtiden
Tur var det, får man säga, för åldersgränsen uppåt går vid 15 år så nästa år hade Rebecka inte kunnat delta av ålderskäl. Efter 15 blir det istället ”vuxentävlingen” i arrangemanget Baltic Song Festival hon får söka till.

Men vinnaren av ”lilla” Song Contest innebär får i alla fall invigningssjunga när den ”stora” öppnar så en liten försmak av vad som komma skall fick Rebecka i alla fall. Plus att publiken fick se och höra henne.

Song Contest var den 15 juli, Baltic Song Festival den 16:e. Den 19 uppträdde Rebecka på Nääs Slott på Västkusten. Dagen efter var det Parken i Halmstad. Den 22:e Fjelkinge i Trolle Ljungby och lördagen den 25 var det dags för ett framträdande på Fårö. Förstår ni vad jag menar med att åka land och rike runt?

Efterlängtade Sångmicken
En annan av 2015 års framgångar för Rebecka var när hon vann Sångmicken på Ekebo utanför Jonstorp.

- När de sa mitt namn gick det inte riktigt in, sa hon. Jag kunde inte tro att det var sant. Jag har längtat så efter att få vinna just det priset. Den segern är en stor grej att ha på sitt CV.

- Till exempel så har Sanna Nielsen och Molly vunnit den – och dem har det ju gått bra för, konstaterar både Rebecka och mamma Tina Karlsson.

En sväng på Pride
Den 17 augusti börjar skolan igen men innan dess ska Rebecka eventuellt också hinna med Pridefestivalen i Malmö och kanske väljs hennes låt till 2015 års officiella Pridelåt, men det återstår fortfarande att se.

- Det är den tredje Pridelåten jag gjort och den är skriven av Ylva och Linda. Jag framför den med dansare och det är extraroligt eftersom jag själv dansat och vunnit dansmästerskap, säger Rebecka.

Rebeckas fritid
I början av juni var Rebecka litet ledig men juli har varit ”proppfull”. Men vad gör då en så aktiv person när hon är ledig?

- Jag spelar och skriver musik, säger Rebecka. Just nu jobbar jag på en som jag tror blir riktigt bra. En kärleksballad som jag tidigare gjort men som jag nu gör om till något ännu bättre.

- Den kommer att bli riktigt bra, känner jag. Och det är så roligt att kunna byta från att bara sjunga coverlåtar till att framföra något eget.

Rebecka sjunger en bit av sången för mig och det låter alla tiders. Jag kommer att tänka på Jill Johnson för det finns ett country sound någonstans i det jag hör.

Vill skapa egen nisch
Jag vill skapa min egen nisch och kunna skriva Producent på mitt CV. Jag vill utveckla det jag kallar Countryhousepop. Alltså en blandning av country, house music och pop, förklarar Rebecka.

- Dessutom vill jag läsa affärsjuridik så jag kan se till att inte bli lurad. Jag har redan blivit lurad på gagepengar ett par gånger men det ska jag se till så det inte upprepar sig.

Siktar mot toppen
Har då allt detta slit ett syfte? Vilket är Rebecka Karlsson mål med att jobba så hårt?

- Det är att en dag stå på stora Melodifestivalen, svara hon. Idag jobbar jag med en producent i Finland också det är kanske vägen dit. Vi får se.

I Ekeby vilar hon
Efter ett par timmar skiljs vi åt. Rebecka behöver gå hem och sova, tycker vi alla. Vi tar en bild ut mot Storgatan i Ekeby. För även om Rebecka bytt skolan här mot en i Helsingborg och nu är mer ofta borta än hemma så är det här hon kommer ifrån och hit hon återvänder när hon behöver docka i hemmets lugna vrå.

Marianne Rönnberg Galmor           Foto: Bjuvsnytt samt privata bilder

 

Om The Cadillac Band - TCB

Det är inte vilket band som helst som unga Rebecka fått chansen att uppträda tillsammans med. Några gästartister i The Cadillac Band förutom Rebecka är:

James Burton, känd som Elvis Presleys supergitarrist under 70-talet och medlem i Rock and Roll Hall of Fame sedan 2001.

Tommy Allsup som har arbetat med artister som Buddy Holly och Bob Will & His Texas Playboys.

Dorsey Williamn ”Billy” Burnette III – amerikansk gitarrist, sångare och låtskrivare som bl.a. var med I Fleetwood Mac.

Svenske Claes-Göran Hederström som bl.a. vunnit Melodifestivalen 1968 med låten ”Det börjar verka kärlek banne mig”.

Och så Sveriges första rockkung – Little Gerhard – eller Karl-Gerhard Lundkvist som han egentligen döptes till. Några av hans hits var bl.a. Buona Sera, What You´ve Done to Me och Den siste Mohikanen.

Även svenske Tommy Blom, medlem i Tages, var gästartist hos TCB. Tommy Blom avled 2014.

MRG

SÖK

GÅNG

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »