Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fyra praktikanter som är mycket nöjda med att praktisera i Ekeby församling. Från vänster: Monika Nordström, Cecilia Danielsson, Amanda Erlansson och Erika Palmestedt.

EKEBY FÖRSAMLING Den här veckan är det Öppet Hus i Ekeby kyrka.  Förutom utställningen av böcker, bilder och dockor så finns här också fyra prästpraktikanter och jag passar på att fråga dem varför man vill bli präst.
Ett par minuter efter att jag kommit till kyrkan håller en av praktikanterna i Ekeby kyrka – Amanda Erlansson – en kort andakt. Hon berättar om Lydia i Apostlagärningarna, 16 Kapitlet, och det intryck den och många andra av Bibelns berättelser gjort på henne. Berättelser hon tycker vi ska använda även idag eftersom de går att applicera också på livet här och nu.

 

För dig som inte kan Bibeln på dina fem är historian denna:

Lydia var en kvinna som gjorde stort intryck på Paulus när han och hans vänner var ute på resa och hamnade i staden Filippi, där Lydia bodde. Filippi var en romersk koloni i Makedonien.

Lydia var egen företagare och lät Paulus döpa både sig själv och hela sitt hushåll sedan hon hört vad aposteln hade att berätta om Jesus. Hon kom på så sätt att bli ledare för den allra första kristna församlingen i världen.

Flexibel och öppen
- Den berättelsen lär mig att man som människa måste vara flexibel och öppen för det oväntade och annorlunda, säger Amanda Erlansson.

- Paulus var så flexibel, fortsätter hon. Han som var jude hade först väntat sig att han som vanligt inför bönen skulle samla 10 män och så kom det en kvinna och ändrade på allt. Men när han såg att det också gick bra accepterade han det.

När andakten är över sätter jag mig tillsammans med alla fyra praktikanterna i kyrkbänkarna. Ute är det strålande solsken och ljuset som strålar genom de väldigt vackra kyrkfönstren skapar en god atmosfär för samtal kring varför de vill bli präster.

Evangeliet en livsstil
- Jag vill tjäna Jesus, säger Monika Nordström som innan hon beslutade sig för att studera till präst arbetade bland annat på sjön och på restaurang.

- Jag vill jobba med människor och vara i den gemenskapen. Evangeliet är ju livet – en livsstil - och det har funnits i mig ända sedan jag var liten. Även om det sedan för mig tagit litet längre tid att ta steget till att försöka bli präst.

Amanda Erlansson behöver ingen betänketid innan hon svarar:

- Kyrkan har betytt mycket för mig under min uppväxt, säger hon. Det har inte varit livet på en sida och kyrkan på den andra utan de har hängt ihop. Kyrkan har varit en aktiv del av mitt liv.

Amanda berättar att hon vuxit upp i ett kristet hem och att hon i kyrkan träffat många människor som tagit henne på allvar och låtit henne vara del av en större gemenskap.

- Det är en sådan vuxen jag vill bli, säger hon. En sådan vuxen för andra på det sätt som de i min kyrka varit för mig.

Vill sprida evangeliet
- Jag vill sprida evangeliet och framförallt Jesus och Guds kärlek, säger Erika Palmestedt. Med människor och för människor.

Erika säger att hon tror att folk generellt har en snedvriden bild av kyrkan. Att det är strängt där och fullt av ”pekpinnar”.

- Det intrycket vill jag ändra på, säger hon.

Cecilia Danielsson bad att få lite betänketid när jag ställde frågan om varför man vill bli präst. Nu säger hon:

- Precis som de andra redan sagt så vill också jag sprida Guds ord och bjuda in människor i gemenskapen. Men Sverige är idag ett ganska sekulariserat land där människor går andra vägar. Och kyrkan har svårt att få ut budskapet att vi ska leva i tron. Så där har vi något att arbeta med.

Ut och berätta
Vi resonerar lite om varför kyrkan inte, trots att det nu gått ganska många år sedan den skildes från staten, lyckats få fler att komma. En trogen liten skara kommer alltid. På landet består den ofta av äldre. I staden är gruppen lite mer blandad.

Amanda tycker hon hört nog om att kyrkbänkarna står tomma.

- Stirra dig inte blind på de tomma bänkarna. Utan fånga upp dem som faktiskt kommer. Så kan de i sin tur locka fler att komma med.

Erika har ett annat sätt hon tror skulle kunna göra skillnad:

- Vi måste själva också ut och berätta att vi finns. Gå ut, sätt dig på en bänk på torget eller var som helst och börja prata med folk. Vi måste visa oss i samhället och berätta vad vi står för.

"Något större"
Hon berättar att ”hennes” konfirmander gjorde precis så. De tog på sig skorna och gick ut och snackade med folk. Och skapade på så sätt förhoppningsvis också nytt intresse både för kyrkan och tron.

- Sverige är nog inte så sekulariserat som man kan tro. När jag berättar om min tro och mitt liv i kyrkan så kryper det fram både den ena och andra berättelsen.

- Men man pratar idag inte om Gud utan säger hellre att det finns ”något större än oss”. En större kraft. En större kärlek, resonerar Cecilia, och de andra instämmer.

Del av utbildningen
Praktiken är 4 veckor och de har alla fyra ansökt om att få göra den i Ekeby kyrka. Bland annat för att elever som varit här tidigare år, rekommenderat stället.

Cecilia Danielsson från Karlskrona, Amanda Erlansson från Lund, Erika Palmestedt från Landskrona och Monika Nordström i Helsingborg – Alla har de valt att utbildas i Lund.

Efter praktikens slut ska de alla genomgå ett antagningsprov i form av fem intervjuer med olika instanser inom kyrkan. Till ansökan om att få bli präst bifogar man intyg från olika präster, intyg också från prästen där man gjort sin praktik och sedan är det antagningskonferens. Blir man antagen får man praktisera ännu en gång – men då individuellt.

Cecilia, Amanda, Erika och Monika trivs med att vara i Ekeby. De hade gärna varit här fyra veckor till, säger de.

Öppen kyrka en årlig tradition
Varje år håller kyrkan Öppet Hus i en vecka. Så även i Ekeby. Den här gången kan man beskåda ett antal mycket gamla biblar och psalmböcker liksom bilder från de allra första och mest kända biblarna i världen.

 

 

Kryptan under själva kyrkgolvet är öppen för nyfikna. En del av fönsternischerna i kyrkan utgör skådeplatsen för Bibelns olika berättelser. I form av handgjorda dockor.

När rundvandringen är slut serveras kaffe med hembakt längst bak i kyrkan. Kyrkoherde Annika Linderfalk med kollegor finns på plats för såväl samtal som guidning. Och praktikanterna hjälper så klart också till med det som behövs.

Kyrkan är öppen veckan ut och avslutas med en mässa på söndag kl 17.00.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »